QG och Avelspoolen går samman
under nybildade Svenska Köttföretagen

De två svenska grisavelsföretagen för semin och avelsdjur går nu samman i ett enda företag som en underavdelning till Svenska Köttföretagen. QGs avelsmaterial liksom Avelspoolens blir tillgängligt för alla, utom toppgaltarna inom hampshire, som Scan bestämmer vilka leverantörer som får köpa. Så har det i praktiken varit redan tidigare.

Alla nuvarande raser behålls tills vidare, både raserna inom QG och Avelspoolen, och det är grisuppfödarna som väljer sitt avelsmaterial. Vill grisuppfödarna ha ytterligare annat genetiskt material, blir det tillgängligt för alla.

Avelspoolen ägs idag till 50 % av Norsvin, men Norsvin säljer nu sin andel. Som plåster på såren får Norsvin ett treårigt avtal om fortsatta leveranser av genetiskt material. Därefter är det upp till grisuppfödarna att bestämma om man vill ha norska, holländska, eller danska gener.

Chef för genetikbolaget blir Carl-Olof Port. Han kommer att jobba från Hållsta som tidigare.

Nordic Genetic stannar kvar i Scan.

Veterinärt och rådgivningen under samma tak
Rådgivningsbolaget, som är ett AB, har ännu inte fått något namn. Svenska Djurhälsovården är moderbolag och knyter till sig Svenska Pig med grisrådgivningen och Taurus med nöt- och fårrådgivningen.

Rådgivningen ska nu vässas ytterligare, vilket i och för sig sker redan med både veterinärerna och rådgivarna i samma företag. Samarbete ska givetvis ske med forskningen och försöksverksamheten, den som finns kvar i Sverige. Kunskapsutbytet är idag internationellt.

Rådgivningen ska säkra råvaran och kvaliteten och medverka till att vi kan producera till konkurrenskraftiga priser.

-Rådgivningsbolaget får en stark ställning i den nya organisationen. Vi ska ha de bästa rådgivarna och de ska ta ansvar ända in i ställarna, sa Hans Agné.

-Att bygga upp en rådgivning med spets är inget som sker över en natt, sa Sten-Olof Dimander. Jag har inga förutfattade meningar, så nu sätter vi igång. Vi i det nya bolaget har fått en tydlig signal om vad ägarna i det nya bolaget vill.

Bolaget får säte i Kalmar, där vd Sten-Olof Dimander även i fortsättningen arbetar från.

Liksom tidigare är veterinärerna utplacerade öve hela landet för att kunna arbeta så effektivt som möjligt.

I rådgivningsbolagets styrelse ingår ordförandena för de tre föreningarna för djurslagen gris, nöt och får, Ingemar Olsson för Sveriges Grisföretagare, Magnus Jönsson, Svenska Fåravelsförbundet, Jan Forsell, Sveriges Nötproducenter, samt Magnus Lindholm, Scan, Hans Agné, Svenska Köttföretagen. Ordförande är Hans-Åke Hammarström. Det blir ytterligare en styrelseledamot, men den platsen är vakant. Man tittar på möjligheten att ha en extern representant, t ex med aktuell kompetens inom rådgivningen.

Svenskt Kött ingår också i Svenska Köttföretagen
Även bolaget Svenskt Kött i Sverige AB ska ingå i Svenska Köttföretagen. Maria Forshufvud är vd och fortsätter med det.

-Vi har inga ambitioner att ändra något i det bolaget, sa Hans Agné. Endast att det flyttas över till Svenska Köttföretagen.

Alla får vara med
I Slaktbranschrådet får alla med intresse för köttfrågorna vara med. Det finns redan ett företag för alla slakt- och förädlingsverksamheter, Köttbranschens Riksförbund, KCF. Där är inte bara aktörer för svenskt kött medlemmar.

-Alla får vara med och dra svenskt kött framtåt, sa Hans Agné. Därför finns Slaktbranschrådet, som blir ett forum för debatt och dialog. Jag tror inte att något förändras för KCF genom bildandet av Svenska Köttföretagen.

Opartisk ordförande under uppstarten
Hans-Åke Hammarström är styrelseordförande både i Svenska Köttföretagen och i de underliggande bolagen. Han är en opartisk part som kommer att arbeta med den nya organisationen tills vidare.

-I framtiden tänker vi oss att ordförandeskapet ska alternera mellan de olika slakteriföretagen, säger Hans Agné. Under bildandet av den nya organisationen är det mycket som ska förhandlas och göras. Då är det bra att ha en ordförande som kan göra sådana jobb och samtidigt vara opartisk mot alla inblandade.

Hans-Åke Hammarström har varit vd för Svensk Mjölk och chef för LRF Mjölk, han ingår i LRFs ledningsgrupp och har tidigare varit chef för Arla Foods verksamhet i Norden. Han är ordförande i Restaurangakademin AB, Årets Kock AB, Svenska Retursystrem och Boxholm Mejeri AB, för att nämna något. Han har alltså vana vid sådana här omorganisationer. /LG 141108


Läs även
Nya bolaget är en bra lösning
Gris, nöt och lamm och slakterierna kraftsamlar
Produktionen av griskött är nu långt från självförsörjning, som 1950. Men produktion och konsumtion följdes åt ganska bra till EU-inträdet, så svenskt griskött spåddes erövra Europa. Med våra särregler tappade vi i stället vår konkurrensförmåga.
Miljoner ton.
För nötkött är det ännu större import som behöver fyllas ut med svenskt. Miljoner ton.