Bild från presskonferensen.
T v. Den nya organisationen

T h. Loggan.
Gris, nöt och lamm och slakterierna
kraftsamlar för att vända negativa trenden

5 november 2014 bildades Svenska Köttföretagen. Verksamheten i slakteriernas olika företag för semin, livdjur, djurhälsovård, rådgivning och information samlas under det nya föreetaget. Där blir verksamheten neutral i förhållande till de olika slakterierna. T ex avel och rådgivning blir inte längre ett konkurrensmedel.

Hans Agné blir vd för Svenska Köttföretagen, som får sitt säte i Skövde i Avelspoolens nuvarande lokaler.

-Det tog 1,5 år att få alla bitarna på plats, efter det att vi offentliggjorde ambitionerna, sa Hans Agné vid den presskonferens hos Scan i Stockholm, där det nya konceptet presenterades. Men allt är nu väl förankrat hos alla slakterier som är med i Svenska Köttföretagen, liksom hos de tre föreningarna för gris, nöt och lamm.

-Vi har skrivit 45 olika avtal inför dagens bildande av nya organisationen, däribland åtskilliga optionsavtal som reglerar vad som skulle hända om allt går i lås. Det vi gör nu när Svenska Köttföretagen är bildat, är att avropa dessa optionsavtal, att vi vill göra det som står i optionsavtalen.

-Vi tror därför inte att det blir några problem utefter vägen. Det som är beslutat nu, kommer att verkställas.

Med Svenska Köttföretagen skapas större möjligheter till lobbyarbete.

Sammanslagningen syftar dels till att anpassa den alltför stora kostymen hos kringföretagen till dagens djurantal och behov. Men dels sker omorganisationen för att samla alla krafter för att försöka vända den negativa trend i animalieproduktionen, som pågått under decennier.

Besparningarna beräknas bli 20 - 30 mkr årligen och en del medarbetare blir på sikt övertaliga.

-Det är oundvikligt vid en så här stor omorganisation att alla kan bli kvar vid sina jobb. Det är synergieffekter att hämta vid sammanslagningar, sa Hans Agné.

I styrelsen för Svenska Köttföretagen ingår Göran Holm, Scan, Jonas Tunestål, KLS Ugglarps, Ove Konradsson, Skövde Slakteri, Magnus Larsson, Dalsjöfors, Roger Olsson, Ginsten, Peter Gullin, Dahlbergs, samt Mikael Hugoson, Nyhléns Hugosons. Alltså representanter för samtliga delägare. Ordförande är Hans-Åke Hammarström.

Hur ägandet fördelar sig i de olika bolagen framgår av organisationsskissen. /LG 141108


Läs även
Nya bolaget är en bra lösning
QG och Avelspoolen går samman
Hans Agné, tills nu vd i Avelspoolen, blir vd i Svenska Köttföretagen.
Hans-Åke Hammarström är ordförande i bolagen.