Danska storuppfödare bygger nytt slakteri
om inte Danish Crown höjer med 1 dkr/månad 

100 danska storuppfödare med mer än 2 miljoner slaktgrisar, startar eget slakteri om inte Danish Crown höjer noteringen 1 dkr per månad de närmaste månaderna (ökning ca 50 % till april). Vidare kräver man att Danish Crown slutar köpa upp fler företag och att systemet med fullmäktige byts mot generalförsamling. Styrelsen bör väljas direkt av stämman i stället för av fullmäktige. Danish Crown måste också få en bättre ledning och ändrad struktur på företaget.

Föreningen Danske Svineproducenter hade kallat de 300 största grisuppfödarna med fler än 3000 boxplatser till ett möte i Fredericia i onsdags kväll, 9 januari. 100 uppfödare kom, som representerade ca 2 miljoner slaktgrisar. Föreningens medlemmar producerar två tredjedelar av det danska grisköttet. Så det är en mäktig stämma man talar med. 

Inspirationen till aktionen har man fått från Arla, där ett stort antal andelsägare hotade säga upp sig och starta ett eget mejeri om inte mjölkpriset höjdes. Som bekant har mjölken gått upp i flera omgångar sedan dess, både för de danska och svenska andelsägarna. 

Det har varit märkligt tyst i de danska leden av grisuppfödare senaste året, trots att Danmark långa perioder haft Europas sämsta betalning för grisköttet. Danska priset har legat 60 øre lägre än tyska priset de 13 sista veckorna på 2007, än det låg under samma period 2006, hävdade man vid mötet. Det har dock korrigerats till hälften, men även detta är illa nog.

Relationen till det tyska priset är till ständig diskussion vid varje större grismöte och Danish Crown lovar varje gång att minska skillnaderna. Det har man också gjort tidvis, men nu riskerar gapet mellan tyskt och danskt pris öka igen. Detta pekade man bl a på vid mötet i Fredericia.

Mötet hölls för att pejla stämningen bland de danska grisuppfödarna, men det blev livligt, lindrigt sagt. Det resulterade i en kravlista till Danish Crown. Eftersom Agromek hålls 15 – 19 januari, beslöt man också använda mässan till diskussion om det allvarliga läget för de danska grisuppfödarna och för att få ökad uppbackning av sina krav.

Här är kravlistan:
• Avräkningen – den s k noteringen – ska de kommande månaderna öka med minst en krona (1,26 skr) per månad. Avräkningen är idag 8,10 dkr per kg griskött.

• Slakteriets representantskap ska läggas ner och ersättas av en årlig generalförsamling, med direkta val av styrelsen.

 • Stopp för uppköp av nya företag.

Kraven ska uppfyllas under loppet av de kommande månaderna, annars kan Danish Crown se fram emot en kollektiv uppsägning av medlemsskapen. 

-Vi kan inte, och inga grisuppfödare vi känner, kan tjäna pengar på grisarna med dagens notering och foderkostnader. Arla-bönderna har fått bättre priser, spannmålsodlarna har fått mycket bättre priser, men grisuppfödarna har inte fått det.

-Livremmen går snart två gånger runt magen. Vi sliter, men tjänar inga pengar, sa man.

-Så länge vi minns har slakterierna sagt att man tänker långsiktigt och rustar sig för framtida konkurrens. Framtiden är här nu, och konkurrensen, men danska grispriserna haltar trots detta efter omvärldens. Vi har varit tålmodiga, men vi måste ha något att leva av, är några citat.

-Vid mötet kritiserades Danish Crown för att inte ta krisen på allvar. Man tyckte att Danish Crown slår sig för bröstet med att presentera goda resultat, medan leverantörerna och ägarna inte får boksluten att gå ihop.

Tuff skrivelse till Danish Crown
Mötet i Fredericia resulterade i en skrivelse till Danish Crown, där man alltså krävde snabb förbättring av slaktgrisnoteringen. Idag är noteringen 8,10 dkr, och även v 3, men uppfödarna krävde 1 dkr per månad i höjd notering några månader framöver.

Man retade sig även över Danish Crowns företagsinköp, som man menade att det inte finns pengar till när de egna ägarna går på knäna av dålig lönsamhet. Det är ingen svår gissning, att det bl a är uppköpen av de svenska slakterierna som blivit en nagel i ögonen på medlemmarna i Danske Svineproducenter. Vid andra tillfällen samarbete över sundet diskuterats, så har medlemmarna slagit ifrån sig med både händer och fötter. Om de danska grisuppfödarnas kritik kommit på Danish Crowns bord för ett år sedan, eller ett halvår, så är frågan om varken Ugglarps eller KLS blivit danskt?

Jag har givetvis frågat tongivande personer inom Danish Crown om de senaste slakteriaffärerna har stöd hos medlemmarna. Det kanske inte är så stort just nu, har det framgått, men det är resultatet av affärerna som räknas.

Direkt inflytande på val av styrelse i Danish Crowns
Mötet i Fredericia enades också om att kräva direkt representation i Danish Crown, i stället för genom ombud, dvs fullmäktige. Man vill ha en generalförsamling, som samlas varje år. Styrelsen ska väljas direkt av generalförsamlingen.

I danska medier har ordföranden för Danske Svineproducenter preciserat kraven. Det blir en mycket stor årsstämma, om möjlighet ges för alla 12 000 medlemmarna att delta i mötet. I LandbrugsAvisen säger Torben Poulsen att det är rimligt att endast uppfödare med viss minimileverans får rösträtt i föreningen. Då begränsas antalet.

-Största konkurrenten Tican har direktdemokrati i sin förening. Tican presenterade ett dåligt bokslut senast och fick en mycket bra debatt om föreningen, säger han. Det behöver vi i Danish Crown också.

-Vi ska nu diskutera hur Danish Crown ska se ut som förening och den debatten ska vi ta, säger han.

Destruktion av överproduktionen
Danske Svineproducenters ordförande får även frågan hur Danish Crown, som aktör på världsmarknaden, ska kunna påverka grisköttpriserna.

-Jag förstår att Danish Crown måste agera på världsmarknaden, men det är världens största slakterikoncern och har möjlighet att påverka marknaden. Om det handlar om överproduktion, måste man vara kraftfull nog att överväga alternativa vägar för att få upp priset. Det kanske är möjligt att helt enkelt destruera en del av det kött som inte går att sälja till vettiga priser, säger han. 

Danska noteringen inte så långt från tyska
Medan föreningen Danske Svineproducenter hävdar att danska noteringen nu halkar efter mer igen, jämfört med den tyska, hävdar Danish Meat Association, DMA, den danska köttbranschen, i ett uttalande i LandbruksAvisen att konkurrenskraften förbättrats. 2006 var noteringssnittet 9,75 dkr, i Tyskland 10,47, en diff på 72 öre. 2007 minskade den till 31 öre. Danska medeltalet var 9,09 dkr, medan tyska var 9,40.

Danish Crowns kommunikationsdirektör Anne Villemoes uttalar sig för Danish Crowns räkning. Hon säger att den hårda ekonomiska pressen omfattar hela Europas grisuppfödare och Danish Crown gör vad man kan för att förbättra noteringen. Men inte ens Danish Crown kan påverka den globala grismarknaden, som man endast har två procent av. Av Europas produktion har Danmark 10 procent. Danish Crown kan inte diktera priserna på griskött. 

-Om vi sätter upp danska noteringen med 1 dkr inom en månad, innebär det enbart att danskt griskött tappar sin konkurrenskraft i jämförelse med de utländska konkurrenterna.

-Det går inte att jämföra kött med mjölk, säger hon. Det är två helt olika tidshorisonter. Det tar tid att minska produktionen av kött, där det gäller levande djur med en cykel på sju månader. Men produktionen sjunker internationellt och detta får säkert verkan på grispriserna 2008.

-Vad gäller att organisera om Danish Crown, är detta en politisk fråga som kräver en demokratisk process. Den kan inte 60 missnöjda medlemmar diktera (60 av de 100 är medlemmar i Danish Crown).

-Samma gäller uppköpen av företag. Det är ett strategiskt beslut taget om uppköp av andra företag. Om detta ska ändras, måste det vara majoritet för detta i Danish Crowns fullmäktige, säger Anne, enligt LandbrugsAvisen.

I Danmarks Radio säger Anne Villemoes att Danish Crown varken avvisar eller accepterar grisproducenternas krav. Tills vidare ska vi föra en dialog med dem.

-Vi ska inkalla den här gruppen grisproducenter till ett möte. Jag tror vi kan få en bra dialog, säger hon.

Danish Crown kallar till ett krismöte i Herning 24 januari, dit de 300 största grisföretagarna, av Danish Crowns 12 000 delägare inbjuds.

Där ska man förklara varför inte noteringen är högre än 8,10 dkr i dag. Det beror på mycket låg dollarkurs och ett mycket stort utbud av slaktgrisar. Det höga spannmålspriset, och nu även sojapriset som idag var på rekordnivå, naggar tb på kostnadssidan. /LG 080110

Källor: Pressmeddelanden och danska medier.

Läs även:
Danska storuppfödare bygger nytt slakteri om inte Danish Crown höjer 1 dkr per månad
Ticans vd försvarar Danish Crown
Bra för svenska uppfödare