Bra för de svenska grisproducenterna

Den danska aktionen, med krav på högre grispriser, är givetvis bra för de svenska grisuppfödarna. De danska (och tyska) grispriserna är de som har mest inflytande på det svenska. Med en högre dansk notering är det lättare att höja den svenska.

Enligt Magnus Lagergren i höstas, kunde det svenska grispriset inte höjas så mycket som man annars tänkt, eftersom framför allt den danska exporten till Sverige då ökar. Med ett lågt grispris i Danmark, blir det attraktivare för svenska charkföretag att köpa kött från Danmark än från Sverige. Detta problem har vidimerats av flera svenska slaktare under hösten och vintern.

Så även om noteringen skulle kunna höjas i Sverige, utnyttjar danskarna sitt låga grispris till att erövra svenska marknaden. Tack vare att konsumenterna är förhållandevis köptrogna när de handlar i butiken och föredrar svenskt kött, så kan vi ha högre notering än Danmark. Men charkindustrin är inte lika trogen den blå flaggan. Halva svenska grisen är ofta direkt utbytbar mot billigt danskt griskött. Det ser vi av importstatistiken. /LG 080110

Läs även:
Ultamative krav til Danish Crown
Ticans vd försvarar Danish Crown
Danska storuppfödare bygger nytt slakteri om inte Danish Crown höjer 1 dkr per månad