Antalet slaktade grisar ökade kvartal 1 2011!
Till detta kommer exporten, främst av suggor

Svenska slakteriernas slakt ökade med 16 000 grisar kv 1. Det är några dagars slakt, men det anmärkningsvärda är att det inte blev någon minskning. Många har kanske trott på minskning efter allt tal om nedläggning av besättningar. Ökad utslaktning är en möjlig förklaring. Många överstående grisar till efter jul, kan vara en annan. Slakten kv 4 2010 minskade 10 000, men å andra sidan ökade slakten totalt även helåret 2010. Det var också anmärkningsvärt.

Det finns återkommande förklaringar till variationer i slakten, men ingen av dessa stämmer nu. Skottdag blir det inte förrän nästa år, julen hade få helgdagar, påsken låg i april, t ex, och påverkade inte statistiken. Vi kan kanske endast glädjas åt att svensk grisproduktion inte faller, trots att vi befarat det motsatta. Nedläggning av besättningar sker dock inte över en natt, utan är en utsträckt historia, så vi får invänta nästa kvartal och halvårets statistik, innan vi börjar tala om någon omfattande grisminskning.

Att notera är dock att övriga djurslag inte uppvisar samma stabilitet, utan nedgång. För storboskap, kalv och lamm, syns påtaglig minskning. Hästslakten har dock ökat.

Statistiken visar slakten vid de slakterier som är medlemmar i Kött- och Charkbranschen, men övriga mindre slakterier redovisas i klump. Men de är med i statistiken och visar en liten minskning.

Ökad export inte med i statistiken
Exporten är dock inte med i statistiken, så slaktstatistik och producerade grisar i landet stämmer inte. Det exporteras slaktgrisar, men framför allt suggor. Eriksson Transport körde i fjol 15 000 suggor till Tyskland, typiskt 300 suggor per vecka. I år har det oftast varit 450 - 500 per vecka. Det kan tyda på en årsvolym på 25 000 suggor för detta år, innan det är slut. Dvs ett antal som är mer än ett halvt Siljans Chark. I kilo är de tyngre suggorna nästan ett helt slakteri!

Torbjörn Eriksson kan inte säga om det är utslaktning av hela besättningar, eller en ökning av marknadsandelar, som är orsak till den ökande exporten av suggor.

-I vissa fall ser jag att det nog är tömning av besättningar, men att ange något antal som slutar, kan jag inte, säger han.

Slakterier som ökat slakten sedan samma kvartal 2010 är Dahlbergs med 7,7 %, Ginsten med 4 %, Kalmar 4,7 och Ugglarps 18,7 %. Scan i Skara ökade 11,8 % efter en stor minskning i fjol. Kristianstad ökade 0,8.
Skövde minskade 9,9 %, Dalsjöfors 1,4, Alviksgården 6,4.

En del ökningar och minskningar ska dock tas med en nypa salt och framför allt vem som tagit eller förlorat marknadsandelar. Statistiken visar hur många grisar som slaktas vid varje anläggning (tidigare år redovisades slakteriföretag) och det förekommer en omfattande slakt hos varandra. Särskilt Scan har slaktat hos andra slakterier. Scan och KLS Ugglarps har som bekant sagt att man ska slakta mer hos varandra. Scan vid kalmarslakteriet och KLS Ugglarps vid skaraslakteriet, om jag minns rätt.

Stämmer det att Scan har slaktat särskilt mycket hos andra slakterier, har man varit riktigt duktiga att ragga grisar. Detta trots noteringen på under 10 kr tidigare i år! 377 792 grisar x 4 kvartal blir 1,5 miljoner grisar, precis vad Denis Mattsson sagt att man ska ta. Då är ändå inte legoslakten inräknad. Men framöver gäller 200 000 ytterligare grisar runt Skaraborg för Rapsgrisen, samt om möjligt för att täcka upp importen till Pärsons tunna skivor, m m.

Finns det fel i statistiken?
Det är inte bara för första kvartalet 2011 som man kan fråga sig om något fel döljer sig i statistiken. Många har förväntat sig att slakten ska minska, liksom man trodde för helåret 2010. I stället ökar den. Vaccineringen för PMWS har gjort att fler smågrisar överlever, vilket ökar slakten. Vi har också haft en god produktivitetsökning, har det sagts. Vilket är naturligt när svaga besättningar slås ut och duktiga blir kvar, samt ännu duktigare i toppenbra stallar startar.

Det byggs för lite, säger man ju också i den allmänna diskussionen. Men tydligen tillräckligt för att täcka upp de tomrum som de lämnar, som lägger ner stallar.

Nästa kvartal blir ännu mer intressant och spännande!! /LG 110519

PS
Om du har förklaringar till frågan om vad det beror på att grisslakten inte minskar, trots de bekymmersamma tiderna, hör av dig till gris@agrar.se!

Sifforna visar slaktade grisar vid resp anläggning. Legoslakt är vanlig, t ex har Scan omfattande slakt vid andra slakterier än sina egna.
Jämför med tidigare statistik:

Helåret 2010

Kv 3 2010

Kv 1 2010

Helåret 2010