Maria Forshufvud vd för Svenskt Kött AB, som startar 1 oktober

1 oktober startar Svenskt Kött AB verksamheten och vd blir Maria Forshufvud, som är mycket väl bekant med grisuppfödarnas verklighet sedan sin tid som informationschef vid Skanek och senare även i SQM Pork. Svenskt Kött tar över Svensk Köttinformations verksamhet, med breddat delägande med bl a LRF. Ella Nilsson, Köttinformations vd, blir pensionär i höst.

Maria, nu 53, jobbade under 15 år som informationschef vid Skanek och senare SQM Pork (som slaktade och styckade Swedish Meats grisar på den tiden). Vid Skanek var det hennes första jobb på 1980-talet, som nybakad agronom, och hon jobbade tillsammans med Jan Persson, Jan Åkesson, m fl. Nu senast har hon haft eget konsultuppdrag för olika företag, men fortfarande med funktionen informationschef. Granngården och Svalöf-Weibulls, numera SW Seed, är ett par företag med bondeanknytning som hon skött informationen för. Andra är Öresundskraft och Ikeas dotterkoncern Swedwood.

-Men jag brinner för animalieproduktionens frågor och det ska väldigt roligt att vända tillbaka till den bransch där jag började, säger Maria. Det blir en stor utmaning att forma informationen om kött för hela branschen, med nöt, gris och får. Jag har med stort intresse följt vad som hänt inom branschen, även under den tid jag jobbat med andra informationsfrågor.

-Jag kommer att bo kvar i Skåne, i Råå, med familj och två vuxna barn och jag ska jobba i Stockholm i samma hus som LRF. Men mitt jobb är att träffa folk, knyta kontakter och informera, så en stor del av arbetstiden ska jag resa runt i Sverige.

-Jag känner mycket väl till svenska grisproduktionens svåra ekonomiska situation, som f ö delas även med de andra djurslagens. Det är därför värdefullt att de olika djurslagen tillsammans gör en kraftsamling i Svenskt Kött AB, tillsammans med LRF som är delägare till en tredjedel i bolaget, och köttbranschen.

Här är den exakta fördelningen: LRF 27 %, Scan 6 %, Danish Crown 16 %, Köttbranschens Riksförbund 16 %, Sveriges Nötköttsproducenter 10 %, Sveriges Grisföretagare 10 %, Svenska Fåravelsförbundet 5 %.

-Mitt uppdrag och min ambition är att lyfta mervärdet i svenskt kött och vända de senaste årens trend med alltmer importerat kött, och göra det tillsammans med alla andra i branschen. Det viktiga är nu att branschen bestämt sig för att jobba hårt med dessa frågor.

-Vi ska arbeta för att få Svenskt Kött till att bli ett begrepp, som ett varumärke, som ska kommunicera de värden svenskt kött står för, tillsammans med de emotionella värdena för god mat, m m. Mitt uppdrag är PR för svenskt kött och jag ska arbeta tillsammans med restaurangnäringen, handeln, storhushåll och alla som köper kött.

-Det här ska ske på ett genomtänkt sätt, men till dessa detaljer vill jag återkomma senare. /LG 100929

Läs mer om Svenskt Kött AB

Svensk Köttinformatons hemsida

Maria Forshufvud är vd för Svenskt Kött AB, som startar 1 oktober.
Svenskt Kötts logga är ett stiliserat köttstycke. Det gröna symboliserar klimatsmart. Miljöfaktorer blir viktiga i framtidens marknadsföring.