Avtalet mellan Norsvin och QG om avel har spruckit!

Det norsk-svenska avelssamarbetet har spruckit! Norsvin har sagt upp avtalet med Quality Genetics, QG, om gemensam avelsutveckling och samarbete om avelsdjuren inom lantras och yorkshire i de båda länderna. Norsvin tycker inte QG uppfyllt sin del av avtalet. QG satsar inte tillräckligt på yorkshireaveln, har inte det antal kullar som behövs, har inte tillräckligt god avelskompetens och ingen ordinarie avelsledare, menar Norsvin.

Därmed står Scans leverantörer snart utan lantras i sitt avelsprogram, om inte konflikten löses, eller QG hittar en alternativ lösning. Scan har 70 % av svenska marknaden. Den svenska lantrasen är redan nedmonterad, i stort sett. Det tar tid att bygga upp nya avelsbesättningar med lantras.

Det är närmast i Danmark det finns alternativ för QG. Men i Danmark finns sjukdomar som vi är befriade från och det är ett stort steg för ett avelsföretag att ta de risker som svensk-danskt avelsarbete för med sig. Dessutom berörs även finsk avel, eftersom QG och Finnpig tillsammans bildat Nordic Genetics, där det svenska och finska avelsarbetet egentligen drivs. Finland är ännu mer restriktiva med import av djur än vad vi är i Sverige. Man har inte ens köpt yorkshire från Sverige, p g a smittrisker, utan köper via Norge.

Båda parter bekräftar sprickan i avelssamarbetet. QGs ordförande Ludvig Nilsson, Spångboda, säger att Norsvin har synpunkter på den svenska insatsen för att utveckla yorkshireaveln. Norsvins vd Rolf Ole Tomter säger att Norsvin sagt upp avtalet därför att yorkshireaveln inte drivs så kraftfullt som förväntas enligt avtalet. Även Jan Vallgårda, ordförande för Livsvinsproducenterna, säger att QG och Norsvin är oense om hur stora resurser som ska satsas på yorkshireaveln.

-Det är en kulturskillnad, tror Ludvig. Norsvin har stora ambitioner och satsar kraftigt, både i Norge och internationellt. Norsvin ges betydande resurser av de norska grisuppfödarna. Scans inställning är att optimera insats och utfall. Scan förstår att det är nödvändigt att lägga pengar på avelsarbete, men man vill inte lägga mer än vad som behövs.

-Om QG är beredd lägga 1 miljon på en avelsfråga, är kanske Norsvin beredda att lägga 4, exemplifierar Ludvig, som dock understryker att det är nödvändigt att satsa på utveckling inom aveln.

-Vi letar kostnader att spara ören i varje del av produktionen. Men det är väldigt lätt att tappa 20 kr per gris om vi inte har bra avelsdjur, säger han.

-Enligt avtalet mellan Norsvin och QG ska det omförhandlas under 2008, berättar Rolf Ole. Då QG, eller Scan, inte vill satsa på yorkshirerasen som vi förutsatt i avtalet, valde vi att säga upp avtalet för att understryka att vi vill att QG ska förstå allvaret och uppfylla avtalet. Avsikten är inte att avelsarbetet ska upphöra, utan att det ska fungera och utvecklas. Flera svenska avelsdjursuppfödare har hört av sig till mig och sagt att de är oroade över att inte aveln i Sverige utvecklas.

-Med uppsägningen hoppas vi få de svenska avelsuppfödarna ut på banan för att diskutera avelsfrågorna. Det har varit väldigt tyst kring aveln i Sverige. Jag tycker det är viktigt med en nationell avel och tror att svenska grisföretagare tycker det också.

-Det är inte alls någon fråga om kostnaderna för QG att utnyttja norsk lantras i Sverige, dvs sperman, säger Rolf Ole. Så långt har vi inte kommit i diskussionerna. Oenigheten handlar helt om satsningen på yorkshire.

Både Ludvig och Rolf Ole säger att man hoppas kunna fortsätta samarbetet.

-Min vision och innerliga önskan är att vi ska samarbeta om aveln i Sverige, Norge och Finland, säger Rolf Ole Tomter

-Det pågår diskussioner med Norsvin. Jag blir inte förvånad om vi hittar lösning med Norsvin, säger Ludvig Nilsson. /LG 080922

Artiklar i ämnet:

Avtalet mellan Norsvin och QG om avel har spruckit!

Johan Andersson: -Tjänstefel inte kolla avelsalternativ

Heikki Hassinen: -Norsvin har inte heller följt avtalet

Rolf Ole Tomter: -Norsvin betalade för yorkshire från första dagen,
utan en enda droppe sperma