@-GRIS 22 december 2017
Senaste uppdatering gjord 29 december 12,00
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!






Senaste nytt om marknaden och priser

Priserna ner under fjolårets v 52
De flesta svenska slakterier sänkte grispriserna v 51 och Ginsten sänker även v 52. Skövde har inte satt priset ännu. Årets sista veckas priser ligger därmed under fjolårets nivå. I Ginstens fall 55 öre. För övriga slakterier vet man inte så precis, eftersom priserna döljs i leveransavtalen. Men vi kan utgå ifrån att alla slakterier har ganska lika priser. Vad beror det på att årets prisnivå ligger under fjolårets (jag har inte jämfört övriga året)?.
Kanske är en något bidragande orsak internationella marknaden, Danska grispriset v 52 ligger 1 dansk krona under och tyska priset nästa vecka är 1,37 €, jämfört med 1,48 € samma vecka i fjol.
Den allmänna uppfattningen, i varje fall den som nått mig, är väl att 2017 gått hyfsat bra. Men det får vi väl se siffror på så småningom. I varje fall har det inte varit särskilt högljudda klagomål.
Jag noterar att det inte blev någon påtaglig prisuppgång på slaktgrisar inför julslakten, mer än i vissa fall, men det blev ändå prisfall när julslakten var över. Det ska bli spännande att se slakteriernas ekonomiska resultat för 2017, i de fall de redovisas. De flesta slakterier har ju utländskt ägande.
Fortsatt minskat skinkätande och mindre skinkor och mer skivad skinka i små förpackningar, är något jag hört i december. Men om det är så, det får vi veta när statistiken är sammanställd. Alla har varit nöjda med årets julförsäljning, ungefär som senaste åren.
Skinkan blev lockvaran nr 1 även i år. Redan tidigt i december hittade jag priser på 29,90 kr för svensk skinka. Det är att förstöra prisbilden. Men det har även varit riktigt goda priser på premiumskinka. En orsak till de låga skinkpriserna är låga räntan, har jag hört. Handeln köper in skinkan när den är som billigast under året. Eftersom räntan är så låg blir räntekostnaden måttlig. /LG 171225

Läs senaste nytt på
GrisPortalen



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Julproduktionen är färdig för denna gång. Tack för gott samarbete med alla leveranser inför julen. Priset är oförändrat vecka 52.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Vi sänker priset på slaktgrisar 20 öre till 15,95 kr v 52 pga att vi räknar med sämre resultat av försäljningen efter jul. Det har varit bra försäljning under tiden fram till jul.
-Nu tar vi nya tag 2018. Vi kanske satsar ännu mer på närproducerat, även om vi redan säljer bra i närområdet. Genom Netto-kedjan når vi dock ett vidare område. Vi säljer via Ica bl a lokalt i Halland.
-Vi tillönskar våra producenter God Jul!

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -

Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Priset för v 52 är inte satt ännu.


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -Inga förändringar av priserna v 52. Det är balans både för smågrisar och slaktgrisar.
-Vi önskar våra leverantörer en riktigt God Jul!

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur och är delägare.) Michael Oldin: -All julskinka är distribuerad och allt har gått åt.
God Jul!

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Den europeiska industrin för förädling är på väg att stänga för julen. En och annan fabrik är dock igång även under juldagarna och för dem gäller att de i god tid har koll på vad de behöver och att de försäkrat sig om de nödvändiga råvarorna.
-Vi är nu så nära julen, att leveranserna av färsk vara har bromsats upp. Efterfrågan på i stort sett alla detaljer är vikande och vi ser sjunkande priser på skinka, som är den del av grisen som drabbas hårdast när julen är över. Det är dock viktigt att understryka, att den låga aktiviteten är helt normal, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-I södra Europa håller många fabriker julferie ända till trettondagen den 6 januari. Därför kommer produktionen igång på allvar först i början av vecka 2.
-Under julen sker i stort sett ingen spotförsäljning alls. De senaste veckorna har vi haft stort fokus på att sälja färskt. På så sätt har vi utrymme för att slakt som sker under julen i stor utsträckning kan frysas in för våra kunder på andra sidan havet, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
Priserna faller pga säsongsmässig svaghet på marknaden
Det blev denna vecka ett tydligt prisfall för slaktgrisar. De flesta EU-länder sänkte väsentligt. Endast Spanien och Frankrike kunde hålla priserna stabila.
Det var tyska priset som utlöste prisfallet. Tönnies hade föregående vecka krävt en stor nedsättning av priset. Som följd av det säsongsmässigt stora utbudet slaktgrisar blev det ett prisfall på 5 cent i Tyskland.
Priserna i Danmark, Belgien och Österrike följde med i samma storleksordning. Holländska priset föll endast 2 cent, men det beror på att holländska priset föll 5 cent redan veckan innan, medan marknaden i andra länder fortsatte vara stabilt. Den måttligare prissänkningen i England skylls på valutans förändring.
Pga sänkningarna i vissa länder ändras även rangordningen bland de största grisländerna. Tyskland landar på fjärdeplatsen i gruppen. Danmark håller ledningen, medan Spanien och Frankrike innehar andra och tredje plats. Holland får hålla det röda ljuset i slutändan.
Grismarknaden befinner sig i den sista hela handelsveckan före jul. Marknaden för slaktgrisar utvecklar sig som förväntat i förhållande till avsättningen av griskött. Trots stort utbud säljs alla grisar utan problem. Ett fortsatt prisfall är inte nödvändigt, men inte uteslutet.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Vem är bäst grisproducent?
Alltsedan Jordbruksverket fastställde de nya djurskyddsreglerna för grisar har det varit mycket snack.
En grupp skrivbordsbundna akademiker, mer eller mindre självutnämnda experter, tror inte att de svenska grisföretagarna kan leva upp till de nya reglerna att kunna avvänja smågrisarna upp till en vecka tidigare än tidigare. Experterna lever kvar i dogmer ifrån 2002 och har inte uppfattat att utvecklingen vad gäller avel, utfodring och management har gått framåt med stora steg. Hur många av experterna skulle överhuvudtaget klara av att sköta grisar i praktiken?
Några debattörer tror att vi ska tappa konkurrenskraft mot importen genom att man tror att den svenska konsumenten ska tappa förtroendet för det svenska fläsket. Vi ska veta att danskar och tyskar sitter inte stilla i sina ambitioner och kan vi inte vara konkurrenskraftiga mot dem så tappar vi. Detta är den stora utmaningen och där hjälper de nya reglerna i kombination med de aktiva duktiga grisföretagare som bestämt sig för att vara med framöver att göra svensk grisnäring livskraftig.
Grisgeneralen önskar framtidens grisföretagare en GOD JUL.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR
Slutet gott allting gott!
Så har Henrik Schyfferts tre program om ”Köttets lustar” hamnat i en rimlig kompromiss – mindre men bättre kött. Det känns som om det budskap som Vi Konsumenter jobbat med sedan 2011 har hittat hem. Vi startade med en workshop i november 2011, hade ett politiskt samtal i april året därpå. I vår debattartikel i februari 2014 med rubriken: ”Att äta mindre kött allas ansvar” fick vi med oss Sveriges Konsumenter, Medveten Konsumtion, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, WWF och Djurskyddet Sverige. Debattartikeln följdes upp med ett samtal med dagligvaruhandeln. Vi har backat upp WWF:s Köttguiden, som har samma budskap och seminariet den 14 november i år hade också rubriken: Mindre men bättre kött. Nu kom seminariet den 14 november främst att handla om griskött p g a den aktuella frågan om Jordbruksverkets oacceptabla hantering av nya djurskyddsföreskrifter för gris.
I ”Köttets lustar” känns det som det är min favorit Christel Cederberg, Chalmers, som får Schyffert att inse att om vi inte har djur, kommer det planteras skog på många fantastiska ängs- och hagmarker. Jag är lite förvånad över att Johan Kuylenstierna SEI, inte tog upp fler aspekter på hållbarhet. Tyvärr fortsätter andra forskare på Chalmers att helt fokusera på nötköttet som klimatbov. Nötkreatur är ineffektiva jämfört med grisar och kycklingar. Men nötkreatur och får är ju fantastiska förädlare av gräs och andra växtslag till högvärdigt protein. Och det är ju inte bara bevarande av den biologiska mångfalden i ängs- och hagmarker, utan även vallen är en fördel från miljösynpunkt. Vallen läcker inte så mycket växtnäring, ökar mullhalten i jorden och är en kolsänka. Frilandsodling av grönsaker har väl samma problem i det avseende som spannmål – eller? Det går väl inte heller att jämföra sig med Nederländerna, som knappast har något som motsvarar svensk natur. Odlat kött blir lätt en förenkling. Det finns ju stora arealer i världen, som bara passar för bete och som försörjer stora delar av världsbefolkningen.
Jag har lite svårt att förstå läkaren som kräver att Henrik Schyffert skulle bli vegan. Han blev ju inte friskare av det, men fick en bättre tarmflora. Hade varit kul att få veta vad som hänt med tarmfloran om han minskat sin köttkonsumtion rejält och ökat intaget av frukt och grönt. Vad jag vet så påverkas tarmfloran positivt av detta. Men vilket kött ska jag välja och kan jag välja? Det finns ett starkt stöd för naturbeteskött. Det skrev vi om i debattartikeln redan 2014. Men var hittar jag detta? Det önskar jag mig i julklapp av svensk köttindustri. Jag vill inte köpa kött från en ungtjur, som tillbringat hela sin uppfödningstid på helspaltgolv utan bete och med en intensiv spannmålsutfodring. För övrigt har jag inköpt en skinka från Smak av Gotland. Jag vill gärna gynna gotländsk djurhållning och Gotlands Slagteri, som jag besökte under Almedalsveckan. Vill önska alla en GOD JUL och ett bra 2018. Vi konsumenter funderade på om vi skulle skicka en marsipangris till Leif Denneberg, med tillönskan om ett bättre 2018.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 52



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 52 v 51 v 50 v 49
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Ginsten Slakteri 75-100 15,95 16,15 16,40 16,60
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 15,85 15,85 16,10 16,10
Dahlbergs 76-94,9 15,75 15,75 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,25 15,25 15,50 15,50
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50-106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
balans balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
överst överst överst balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 52 v 51 v 50
11,97 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 9,00 9,20 9,60
24,62 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,87 25,44 25,44
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 52 v 51 v 50 v 49 v 48
20 dec Landsnotering* euro euro euro euro euro
13,64 Tyskland, 56 % 1,37 1,40 1,45 1,45 1,45
- D:o svenska*** - - - - -
20 dec jämförbara**
19,96 Italien - 2,005 2,020 2,020 2,023
15,19 England - 1,526 1,539 1,528 1,511
13,82 Danmark - 1,388 1,442 1,442 1,442
13,70 Spanien - 1,376 1,376 1,376 1,376
13,68 Frankrike - 1,374 1,376 1,377 1,378
13,40 Tyskland - 1,346 1,396 1,396 1,396
14,31 Tjeckien - - 1,437 1,465 1,471
14,17 Polen - - - 1,423 1,403
13,18 Irland - 1,324 1,363 1,363 1,363
13,08 Österrike - 1,314 1,376 1,376 1,376
12,54 Belgien - 1,260 1,322 1,322 1,322
12,54 Holland - 1,260 1,270 1,321 1,321
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
15 dec
8 dec
1 dec
24 nov
Utbud
1225
1635
1590
1680
Sålda
885
375
1320
1680
Medelpris, euro
1,43
1,48
1,49
1,48
Lägst
1,41
1,47
1,48
1,47
Högst
1,43
1,48
1,49
1,49
Medelpris, skr
14,24
14,78
14,78
14,57

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 52 v 51 v 50 v 49
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 52 v 51 v 50
8,11
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,10 6,10 6,10
13,72
Nortura Fri vikta nkr 13,86 14,15 14,15
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
9,76
VEZG 56 %b euro 0,98 1,03 1,03
Galtar
6,78
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,10 5,10 5,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 51 v 50 v 48 v 47 v 46 v 45 v 44
Pund
11,22
11,27
11,26
11,10
11,10
11,00
11,13
Dollar 8,40 8,43 8,36 8,33 8,42 8,37 8,38
Euro 9,96 9,94 9,92 9,85 9,93 9,72 9,76
Dansk 1,33 1,33 1,33 1,32 1,33 1,30 1,31
Norsk 0,99 1,01 1,01 1,02 1,02 1,02 1,03
Yen 7,40 7,49 7,45 7,49 7,45 7,37 7,35
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –

Smågrisar, Sverige
Vecka v 52 v 51 v 50 v 49
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 22,70 22,70 22,70 22,70
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,50 21,50 21,50 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 600 600 600 600
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 550 550 550 550
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan överst överst överst överst
KLS Ugglarps balans balans balans balans
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri balans överst överst överst
Ginsten balans balans balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 52 v 51 v 50 v 49 v 48
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
262
Basis 7 kg 197 199 211 211 211
458
Basis 30 kg 345 349 367 367 367
268
SPF+Myc 7 kg 202 204 216 216 216
465
SPF+Myc 30 kg 350 354 372 372 372
273
SPF 7 kg 206 208 220 220 220
470
SPF 30 kg 354 358 376 376 376
1222
Økologi 30 kg 919 913 917 917 917
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
762
25-kilos Helsegris 770 770 770 770 770
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
471
VEZG 28 kg 47,30 47,30 47,00 46,50 46,50
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.