@-GRIS 18 augusti 2017
Senaste uppdatering gjord 18 augusti 23,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser

Danmark sänker slaktgrisarna 20 danska öre, men säljer bra
Alla svenska slakterier har oförändrade grispriser v 34. Men i Danmark sänker Danish Crown 20 danska öre till 10,80 dkr. Tyskland har oförändrat pris.
Men det är inte pga dålig försäljning som Danish Crown sänker grispriset. Den går fortsatt bra både i EU och på export. Sänkningen beror på en stark euro och svagare dollar, yen och pund. Skillnaden är mellan 6 - 8 % sedan 1 maj. Så mycket har inte gått att höja priserna. De amerikanska konkurrenterna har gynnats i Asien av den svaga dollarn.
Grillsäsongen börjar lida mot sitt slut. Försäljningen av grillvaror sjunker, men det fortsätter ju att säljas karré och kotlett, men allt oftare steks de i pannan på spisen.
I stället ökar kokta korvar, falukorv och blandfärsen till bl a spagetti och köttfärssås.
-Vi har haft en riktigt bra vecka, säger Tommy Ögren, Skövde Slakteri. Fabrikerna går på toppvarv. Skolorna är igång och inte bara konsumerar, man lägger även upp lager av vissa varor. Samma är det med personalmatsalarna. Många som varit stängda under semestern, öppnade och köpte in varor, både till de närmaste dagarnas behov och för lageruppbyggnad. Samtidigt är det full fart i butikerna, även om grillprodukterna minskar.
-Vi räknar med fortsatt bra försäljning närmaste veckorna, men därefter brukar det bli en uppbromsning när lagren är uppbyggda. /LG 170818

Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Slakt och balanser av detaljer följer planerna. Grillsäsongen fasas ut för denna gång och vi förbereder för julen 2017. Priserna är oförändrade vecka 34.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Försäljningen rullar på trots att semestrarna är slut. Vi märker något minskning för förpackningarna till konsument och att handeln inte är lika mycket på hugget som under semesterperioden. Men allt går bra att sälja. Och vi märker att skolorna börjat, men inte så mycket pga att vi är så små på marknaden.
-Det är balans för slaktgrisar, men det är mer smågrisar på marknaden och vi måste anstränga oss och laborera med tömningar av stallarna för att bli av med smågrisarna. Det är en märklig situation att det är överskott på smågrisar vid den är tiden på året.

KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -


Skövde Slakteri:
Tommy Ögren: -Skolorna har börjat och därmed ska det lagas skolmat och dessutom fyller man upp sina lager. Det går åt många produktionsvaror, kött, fett, småfläsk, osv. Skolorna köper mycket blandprodukter som falukorv och kokta korvar som fläskkorv, frukostkorv, osv. Sidfläsket är det stor efterfrågan på.
-Samtidigt har de lunchrestauranger som varit semesterstängda öppnat. Som exempel kan nämnas att tre lunchrestauranger här på slakthusområdet varit stängda. De fyller också upp sina lager. Alla charkfabriker går nu för fullt. Handeln visar också god efterfrågan.
-Det har alltså varit en mycket god vecka för försäljningen och det väntas bra försäljning ytterligare ett par veckor. När lagren är fyllda avtar dock efterfrågan något.
-Samtidigt avstannar försäljningen av karré. Skinkan ligger där den ligger.
-Alla grispriser är oförändrade. Det är överskott på smågrisar, men inget stort. Överskottet så här års förvånar oss fortfarande. Slaktgrisar har det gärna kunnat få vara några till. .


Dahlbergs Slakteri
Glenn Jönsson: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -Nu närmar sig den tid då vi tillagar karré och kotlett i stekpannan på spisen, i stället för på grillen i trädgården. Det är inte slut med grillandet ute i det fria, men försäljningen sjunker rejält. Utegrillandet håller ju uppe konsumtionen av grillprodukter.
-Men vi ska se framåt. Om 4 - 5 veckor är det dags att ta upp rotfrukterna. Då stiger konsumtionen av bl a rotmos och till detta ska det vara rimmad lägg.

Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:


Danish Crown
Det är inte dålig försäljning som nu leder till ett lägre pris på slaktgrisar. Den starka euron trycker de hemtagna priserna på exporten till länder, där Danish Crown säljer i dollar, yen och pund.
-En relativt stor andel av vår försäljning avräknas i dessa tre valutor, som sedan 1 maj fallit mellan 6 - 8 %. Samtidigt har marknaden inte varit så stark, att vi fått igenom betydande prishöjningar. Till kunderna i Asien kompliceras historien ytterligare av att våra amerikanska konkurrenter är hjälpt av en förhållandevis svag dollar. Men vi försöker trycka på och förhoppningen är fortsatt stabil efterfrågan, förklarar Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdeling.
-Marknaden för färskt griskött i Europa är fortsatt stabil, med god balans mellan utbud och efterfrågan.
-Fabrikerna i norra Europa håller på att fylla upp lagren, medan fabrikerna i södra Europa fortsatt har stängt för semester. Så det är fortsatt låg aktivitet hos en del av våra kunder inom industrin för förädling, säger Søren Tinggaard.

ISN, Tyskland
EFortsatt balans på EUs grismarknader
De europeiska grispriserna rör sig knappast alls. Jämfört med förra veckan har marknaden inte ändrat på något avgörande sätt. Marknaden är balanserad.
I södra Europa är det turisterna som håller marknaden stark. I norr har semesterfirarna återvänt hem. Marknaden är stabil och de volymer slaktgrisar som bjuds ut är hanterbara.
Tyvärr har det inte blivit några prishöjningar. I vissa länder har det varit en helgdag och därmed utebliven slakt. Det har saknats stimulans för att få priserna att gå upp.
I Frankrike föll ändå priset med 1 cent. En fransk bedömare av marknaden säger att det blir en återhämtning kommande veckor. I England fortsatte trenden och priset föll igen.
Trend på tyska marknaden: Marknadens intressenter var i veckans början övervägande positivt stämda. Utbudet av slaktgrisar är fortsatt överskådligt och det är lätt att sälja grisarna. Det visar sig om detta räcker till en prishöjning.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!


Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Vilseledande kring SLF
Under de två senaste veckorna har jag behandlat uppgifter om SLF som jag till stor del läst i Lands e-tidning. VD för SLF Christian Nyrén påstår att dessa uppgifter är till vissa delar fel. Vem är det då som svamlat till det? Lands journalist eller SLFs VD?
Det får vara hur det vill. Då är det på sin plats att Nyrén redogör för de grispengar som kommer ifrån slakten av grisar, ca 2,5 milj.kr per år. Hur ser det ut de 3 senaste åren? Varför går så stor andel till Gård & Djurhälsan?
Det är helt fel att pengarna som kommer ifrån slaktgrisledet i så liten utsträckning går till projekt inom samma led. Varför är det så svårt att få en redogörelse för denna delvis mörklagda verksamhet kring de pengar som sägs gå till forskning? Finns här korruption?
Alla som tvingas betala denna slaktsvinspeng hoppas jag att man känner till att pengen är frivillig och att man kan begära att den inte dras på din avräkning.

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Kött, kött, kött
”Mindre, men bättre kött” var och är budskapet från föreningen Vi Konsumenter när vi tog tag i frågan redan 2011. Vår debattartikel ”Att äta mindre kött är allas ansvar” publicerades i SvD i februari 2014 – för drygt tre år sedan. Och köttdebatten har fortsatt med hög intensitet. Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremens debattinlägg i Svenska Dagbladet, 10 augusti, ”Bättre för klimatet med fler betesdjur” har rört upp mycket känslor. Om man skriver att ”Det bästa alternativet till intensivuppfött nötkött är inte kyckling eller sojaprotein utan naturbeteskött. Det bästa alternativet till en intensifierad mjölkproduktion är inte havredryck eller läsk utan betesbaserad mjölk” så är det klart att motkrafterna mobiliserar. Veganer, Mat – och miljöinformation, Oatly, m fl, kan väl knappast acceptera att hållandet av nötkreatur och får i någon form kan vara en positiv klimatåtgärd. Chalmers har i tidigare debattartikel i SvD pekat ut nötköttet som den största miljöboven. Och kycklingbranschen ordnar en hållbarhetsbrunch den 23 augusti!!
Jag läser också ett inlägg från Javier Godar, från Stockholm Environment Institute, som pekar ut nötkreaturen som huvudorsaken till skövlingen av regnskogen. Att bli vegetarian skulle kunna halvera de mat-relaterade utsläppen per capita säger Godar. Elin Röös, SLU (Köttguidens skapare) och Maria Nordborg, Chalmers, skriver som replik i SvD: ”Det finns inga studier, gamla eller nya, som stöder påståendet att svenska naturbetesmarker generellt sett kan lagra in så mycket kol att det kan kompensera för idisslarnas metangasutsläpp. I en klok diskussion måste idisslarnas växthusgasutsläpp vägas mot de fördelar som betesbaserad livsmedelsproduktion innebär”. Och Gunnar och Ann-Helen pekar på att deras debattinlägg inte bara tar upp betesmarkernas potentiella kolinlagring. Det handlar också om djurhållningens industrialisering. Jag håller med Elin Röös när hon och Maria Nordborg klargör att man håller med Rundgren och Meyer von Bremen om att betesbaserad lamm-, nöt- och mjölkproduktion har många fördelar, inte minst vad gäller djurvälfärd och bevarandet av den biologiska mångfalden. Dessutom är grovfoderbaserad animalieproduktion resurseffektiv eftersom djuren omvandlar gräs och andra fiberrika foderråvaror som människor inte kan äta till näringsrika livsmedel. Vi får inte glömma att livsmedelstrategin faktiskt innehåller en målsättning att öka produktionen av naturbeteskött.
Världsnaturfonden, WWF gör för närvarande en utvärdering av Köttguiden. Köttguiden togs över från SLU och publicerades 2015. Kriterierna var biologisk mångfald, bekämpningsmedel, djurens välfärd och klimatet. 2016 utökades kriterierna med antibiotikaanvändning, efter tydligt önskemål från såväl konsumenter som producenter. I Finland har WWF valt en annan väg för sin köttguide. Man har bara miljökriterier inklusive näringsläckage med omtanke om Östersjön. Man har marknadsfört den tydligt ut till konsumenterna. I Sverige har det varit ganska tyst kring Köttguiden sedan maj 2016. Det är synd tycker jag. Den är trots förenklingarna en bra faktabas för valet av olika sorters kött. Att vi i Sverige skulle råda WWF att utesluta djurvälfärd och antibiotika som kriterier, ser jag som uteslutet. Jag vill se mer offensiv marknadsföring av svensk Köttguide. Jag vill gärna hitta mer naturbeteskött i butik. Hur ska regeringen stimulera till ökad produktion? Jag vill att ”svenska” mejeriföretag tydligare marknadsför att den svenska mjölken och osten mjölken kommer från kor, som betar på sommaren.

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 34



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 34 v 33 v 32 v 31
Ginsten Slakteri 75-100 16,40 16,40 16,40 16,40
Skövde Plus ** 73-102,9 16,10 16,10 16,10 16,10
KLS Uggl/Dalsjöfors* 70-99,9 16,10 16,10 16,10 16,10
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,25 15,25 15,25 15,25
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
balans balans balans balans
KLS Ugglarps
-
balans balans balans balans
Skövde Slakteri
-
brist balans balans balans
Dalsjöfors Slakteri
-
balans balans balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
balans balans balans balans
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
- -
-
- -
-
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 34 v 33 v 32
13,71 Danish Crown 74,0–95,9 dkr 10,80 11,00 11,00
25,81 Nortura 67,1–85,0a nkr 24,62 24,62 24,62
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro - - -
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro - - -
? Atria Premium+ 78 – 98 euro - - -
? Snellmans** 85 – 105 euro - - -
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 34 v 33 v 32 v 31 v 30
16 aug Landsnotering* euro euro euro euro euro
16,15 Tyskland, 56 % 1,70 1,70 1,70 1,70 1,70
- D:o svenska*** - - - - -
16 aug jämförbara**
20,12 Italien - 2,118 2,120 2,110 2,104
17,97 Spanien - 1,892 1,892 1,892 1,892
16,83 England - 1,772 1,801 1,826 1,836
15,82 Tjeckien - - 1,666 1,668 1.671
15,63 Tyskland - 1,646 1,646 1,646 1,646
15,71 Polen - - - 1,654 1,635
15,50 Danmark - 1,632 1,632 1,632 1,632
15,50 Österrike - 1,632 1,632 1,632 1,632
15,02 Holland - 1,582 1,562 1,562 1,652
15,01 Belgien - 1,581 1,581 1,581 1,581
14,77 Irland - 1,555 1,584 1,584 1,603
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
18 aug
11 aug
4 aug
28 juli
Utbud
1620
2270
2290
2185
Sålda
1570
2270
2010
1580
Medelpris, euro
1,76
1,77
1,76
1,74
Lägst
1,74
1,75
1,73
1,73
Högst
1,77
1,78
1,80
1,75
Medelpris, skr
16,72
17,00
16,91
16,66

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 34 v 33 v 32 v 31
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,25 10,25 10,25 10,25
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 9,00 9,00 9,00 9,00
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,25 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 34 v 33 v 32
8,76
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,90 6,90 7,10
14,91
Nortura Fri vikta nkr 14,14 14,14 14,14
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
12,16
VEZG 56 %b euro 1,28 1,26 1,26
Galtar
7,49
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,90 5,90 6,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 33 v 32 v 31 v 30 v 29 v 28 v 27
Pund
10,40
10,62
10,72
10,72
10,81
10,83
11,00
Dollar 8,06 8,19 8,10 8,17 8,30 8,39 8,50
Euro 9,50 9,61 9,61 9,58 9,56 9,60 9,63
Dansk 1,27 1,29 1,29 1,29 1,29 1,29 1,29
Norsk 1,02 1,02 1,03 1,03 1,02 1,01 1,01
Yen 7,34 7,44 7,32 7,35 7,40 7,42 7,51
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 34 v 33 v 32 v 31
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps/Dalsjöfors
Grund 23 kg* 23,20 23,20 23,20 23,20
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 22,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21,00 21,00 21,00 21,00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 620 620 620 620
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
HKScan Agri
Plus 30 kg 565 565 565 565
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Scan 0 0 0 0
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps överst överst överst överst
Skövde Slakteri balans balans balans balans
Dalsjöfors Kött överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri överst överst överst överst
Ginsten balans balans överst överst
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 34 v 33 v 32 v 31 v 30
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
311
Basis 7 kg 245 251 250 250 250
527
Basis 30 kg 415 424 424 424 424
317
SPF+Myc 7 kg 250 256 255 255 255
533
SPF+Myc 30 kg 420 429 429 429 429
322
SPF 7 kg 254 260 259 259 259
538
SPF 30 kg 424 433 433 433 433
1249
Økologi 30 kg 984 992 1012 1031 1031
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
819
25-kilos Helsegris 780 780 780 780 780
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
603
VEZG 28 kg 63,50 63,50 63,50 63,40 64,40
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.