@-GRIS 6 maj 2016
Senaste uppdatering gjord 11 maj 11,30
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Senaste nytt om marknaden och priser
Stora böjningar v 19 i Tyskland och Danmark, men i Sverige höjer endast Ginsten
Det länge efterlängtade vackra vädret har nu nått hela Europa och det gav genast skjuts åt grispriserna i Tyskland med 6 cent och Danmark 30 danska öre, nästan 40 svenska. Men i Sverige har solen begränsat sina strålar till Ginstens upptagningsområde. Ginsten höjde 20 öre, men alla övriga slakterier har oförändrade priser. Både Ginsten och andra har under veckor antytt att höjningar är på väg. Scan, som pålitligt sätter priserna på fredagar, höjde dock inte priset v 19 och ligger ohjälpligt sist, som vanligt, och nu en hel krona under Ginsten.
Det blev alltså svårt att få in rapporterna om grispriserna till @-GRIS i fredags, eftersom det var klämdag och kalasväder för grillning och många stannade hemma från jobbet. Först måndags förmiddag fick KLS Ugglarps, Dalsjöfors och Skövdes leverantörer veta vad de får för sina grisar v 19, som i åtskilliga fall redan levererats och slaktats. Tala om att "sälja" grisen i säcken!
Dahlbergs leverantörer fick inte veta priset på sina levererade grisar förrän sen eftermiddag på måndagen.
Det borde vara rimligt att du som leverantör får veta vad betalningen är innan du levererar varan. Så är det dessvärre inte i slaktbranschen. Vid ett stormöte med grisföretagare i Jönköping för några år sedan, krävde man att priserna ska vara publicerade senast onsdag före slakt. Eller det kanske t o m var tisdag?! Det kanske är dags att ta upp diskussionen igen, eller är den ointressant?
Det är ju väldigt lätt för slakterierna att stärka sina kassor genom att fördröja höjningar och vara snabba med sänkningar. Kontrakten på leveranserna säkrar att grisarna kommer till slakt oavsett vad priset är.
Jag publicerar grispriserna i Tyskland och Danmark på GrisPortalen så snart de blir offentliga på onsdagar resp torsdagar. Det gör jag för att alla snabbt ska kunna se trenderna på grismarknaden. Tyskland är stark trendsättare för hela EU. Danmark är också viktig trendsättare (eller har varit), eftersom Danmark ligger nära oss och har (haft) stor marknad i Sverige. Danmark fångar också upp den allt viktigare exporten. Det är inte säkert att Danmark följer Tyskland, eftersom man kanske har sålt betydande volymer till Asien och kan hålla priserna uppe. Förr hade Rysslands-affärerna stor påverkan på danska priset.
I Sverige valde jag för länge sedan KLS Ugglarps som trendsättare för Sverige, dels p g a företagets storlek och att det växer, dels anknytningen till Danmark och dels därför att KLS Ugglarps grispris är bland de mest relevanta. Tidigare var det Scans pris som var trendsättare, men så är det ju inte idag. Scans grispris har inte heller någon förankring i verkligheten.
Det slakteriföretag som är snabbast med svenska trenderna har dock länge varit Ginsten och den här veckan kan vi se att det är enda slakteri, förutom Scan, som över huvud taget satt priset på slaktgrisar innan de börjat slaktas. Jag ställer mig därför frågan om inte Ginsten, detta lilla slakteri, kanske är mest kvalificerat bland de svenska att stå med bland Tyskland och Danmark på GrisPortalens förstasida?
När jag för många år sedan försökte få ISN att ändra från Scan till Ginsten i de internationella tabeller ISN varje vecka publicerar, såg de ansvariga bara ut som stora frågetecken i ansiktet. Till slut plockade de bort Scan, eftersom Scans grispris inte var minsta representativt för svenskt grispris. Men de satte inte in Ginsten i stället. Jag försökte med KLS som alternativ, men som alla kan se i tabellen här invid finns numera inte Sverige med som något grisland i Europa.
Men det kanske är lika bra att inte hela Europa ser skillnaden 5,77 kr för grispriset i Danmark och Sverige, eller skillnaden 5,07 till Tyskland!
Det pågår fejder mellan Skövde Slakteri och Livsmedelsverket, vilket FoodMonitor skriver om. Tommy Ögren ville inte kommentera frågan i fredags och Ove Konradsson meddelar att det är en tvist avseende kostnaden för grisslakten i Skara.
Så här efter helgen kan jag konstatera att det varit en grillhelg utöver det vanliga. Det kan inte finnas många korvar och kotletter kvar i butikshyllorna! Går inte grispriserna upp nästa vecka, då går de aldrig upp mer! /LG 160507, 160510

Knorr på svansen, även i Danmark!
Danmark får "en nästan svensk gris", med knorr på svansen! I ett nytt statligt märksystem kommer griskött att märkas med en, två eller tre stjärnor.
En stjärna visar att suggan gått frigående, alltså inte stått i bur. Grisarna har svansarna kvar och är inte svanskuperade och inte heller svansbitna. Grisarna har även gått på halm och de har haft mer plats i boxen.
Två stjärnor innebär att grisarna har ännu större utrymme i boxarna.
Tre stjärnor innebär att de dessutom fått en yta utomhus att vara på. Som Nibble-grisen.
En stjärna är den stora nyheten för Danmark. Två och tre stjärnor finns redan i form av Antonius, Den Go’e Gris (två stjärnor) samt ekologi och Friland (tre stjärnor). Bakom märkningen står förutom danska staten, även djurskydds- och veterinära organisationer och livsmedelshandeln, samt slakt- och charkindustrin. Och som i Tyskland Lidl och Aldi.
Bakom den nya danska märkningen är det lika stor upslutning som bakom Från Sverige-mörkningen i Sverige!
Så gick det med det, den svenska modellen för grisuppfödning, som 730 miljoner människor i hela Europa bara längtade efter, som man sa under kampanjen för EU-inträde. Nu ska Danmark sälja svensk-konceptet till 730 miljoner européer!
Den nya märkningen i Danmark är på plats 2017. /LG 160510


Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Nu har vi vädret på vår sida och grillarna är igång. Bra väder och en vecka med mycket ledighet. Det är perfekt!
Oförändrad notering vecka 19. Kom ihåg att göra planeringsanmälan för våren och försommaren. Tack på förhand!


KLS Ugglarps
-

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är bättre väder nu och vi har kommit en bit in på våren. Så vi höjer 20 öre v 19. Vi räknar med att få upp priserna nu när efterfrågan blir stor och tillgången på svenskt griskött begränsad. Mot detta står bl a att EU släpper sina lager, vilket trycker marknaden i EU. Vad priserna landar på i sommar är svårt att gissa, eftersom det är många faktorer som påverkar.
-Det är karré som drar nu, men den drar med sig större delen av sortimentet. Det är brist på en del detaljer. Det är fortsatt brist på smågrisar.

Dalsjöfors Kött
Cato Gustafsson: -.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -

Dahlbergs Slakteri
Håkan Alqvist: -

Moab (Förädlar Dahlbergs slaktdjur.) Michael Oldin: -


Lövsta Kött
Ulf Tillman: -

Knorrevången
Mikael Dahl: -


Österbottens Kött
Tom Åstrand: -

Snellmans
Tomas Gäddnäs: -.

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert:

Danish Crown
Samma vecka som vårsolen äntligen anlände till Danmark, börjar temperaturen även att stiga på den europeiska marknaden för färskt griskött.
-Det har skett en ganska tydlig vändning i atmosfären för griskött. Vi ser bättre efterfrågan på i stort sett alla detaljer och det är inget tvivel om att detta hänger samman med vårvädret och solskenet i hela Mellan- och Nordeuropa, säger Søren Tinggaard, underdirektör i Danish Crowns exportavdelning.
Att vädret har så stor betydelse för efterfrågan beror inte enbart på att grillsäsongen nu är igång. Så snart solen skiner drar utelivet i gång och då stiger konsumtionen både av skinka, bacon och korv högst anmärkningsvärt.
-Vi är ganska nöjda just nu. Vi har en god situation för karré, bog, framändar, bröst och skinka, eftersom vi redan har tecknat goda kontrakt på det mesta på grisen. Det ger oss möjlighet att vara lite mer offensiva på spotmarknaden och gå mer rakt på de bästa affärerna, säger Søren Tinggaaard.
Efterfrågan på bakdelskött till England förbättras också, medan försäljningen till både Kina och Japan är oförändrad på förhållandevis hög nivå.

ISN, Tyskland
Vårlig atmosfär, priserna stiger i flera länder
Uppgång till sist! Efter en mager period är det optimism på marknaden med priser som går uppåt. Priserna stiger i nästan alla länder. Än en gång var det Tyskland som bröt isen och tinade upp den europeiska marknaden. i Danmark förflyttades dock priset i sidled.
Höjningarna rör sig mellan 1,7 cent i Frankrike och 4 cent i Tyskland. Den starka kinesiska efterfrågan har lindrat problemen på den europeiska marknaden. Detta konstaterar aktörerna på marknaden i flera EU-länder. Den starka efterfrågan verifieras av starka siffror. Den kinesiska importen har fördubblats från mars i fjol till mars i år. Mesta importköttet kommer från EU.
I EU har marknaden också förbättrats något. Våren närmar sig och försäljningen av grillkött visar positiv utveckling. Samtidigt minskar slaktvikterna, bl a i Spanien och Frankrike. En någon liten sänkning syns även i Tyskland sedan en tid. I Österrike väntas lägre slaktvikter under den närmaste framtiden.
Tendens på tyska marknaden: Vädret och marknaden har blivit bättre senaste tiden. Lagret av levande djur är helt rensat och efterfrågan på griskött väntas öka med varmare och grillvänligare väder, samt helgdagar. Den kortare slaktveckan blir inget bekymmer. Det är fler prishöjningar att vänta.

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR

Lek med varumärken
För någon tid sedan lanserades ny svenskmärkning, ”Från Sverige”. Det ska som det heter innehålla i huvudsak råvaror ifrån Sverige. I och med detta så skrotar man det väletablerade ”Svenskt Kött-märket”. Det nya märket ska man kunna använda lite var som helst. Förutom mat, andra produkter som tillverkats i Sverige av i huvudsak svenska råvaror, ex trägolv m m.
Jag tycker att det är förenat med risker att ta bort det märket som stod för fött, uppfött och slaktat i Sverige. Det är väl som vanligt LRF som ligger bakom med sina idéer. Det finns redan ”svenskodlat-märken”, Sigill och div etablerade varumärken för odlingssidan.
Inom köttet har vi det mest kända SCAN-märket som man tyvärr har börjat nagga i kanten genom att processa en del svenskt kött i Polen och blanda upp en del varor med grönsaker, korvish. Gudrun är ju också känt i Stockholm med kött ifrån Skövde Slakteri. Vid Gudruns har man också varor där man blandar upp charkvaror med importerat hästkött, t ex Munsökorven.
Det är dyrt att bygga varumärken och det krävs att man vårdar dessa.
Lästips: http://www.Foodmonitor.se kan man läsa en ledare som påstår att "Skövde Slakteri bör stängas”.
Idag är det folknykterhetens dag och då passar det väl att grilla!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
-     

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Öppet brev kring livsmedelsstrategin:
Till
Miljöminister Åsa Romson
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht
Konsumentminister Per Bolund

Miljö- och klimatåtgärder i den svenska livsmedelsstrategin
En svensk livsmedelstrategi måste respektera planetens, ekosystemens, djurens och konsumenternas krav på en hållbar produktion och konsumtion. FNs globala mål för hållbar utveckling – Agenda 2030 anger att senast 2030 ska hållbara system för livsmedels-produktion uppnås samt motståndskraftiga jordbruksmetoder införas som ökar produktiviteten och produktionen, som bidrar till att upprätthålla ekosystemen, som stärker förmågan till anpassning till klimatförändringar, extrema väderförhållanden, torka, översvämning och andra katastrofer och som successivt förbättrar mark- och jordkvaliteten. Det innebär att en svensk strategi måste omfatta att svenska miljömål och generationsmålet ska nås, djurskyddet inte försämras och Sveriges åtaganden när det gäller att minska klimatpåverkan uppfylls. En förbättrad folkhälsa måste också ingå. En livsmedelstrategi som fokuserar på en ökad produktion utan målsättningar inom miljö, klimat, djurskydd och folkhälsa är inte att ta ansvar för de miljö- och klimatmål som den svenska regeringen åtagit sig.
Inför starten av arbetet med livsmedelsstrategin utfärdade regeringen en avsiktsdeklaration. I denna anges att målet för arbetet med livsmedelsstrategin är att öka sysselsättningen, produktionen, exporten, innovationskraften och lönsamheten i livsmedelsproduktionen, samtidigt som de relevanta nationella miljömålen nås. Vidare ska enligt regeringen eftersträvas en ökad andel ekologisk produktion och konsumtion. Sedan Konkurrenskraftutredningen överlämnades till regeringen i mars 2015 har efterfrågan på svenska och ekologiska livsmedel ökat. Sverige kan konkurrera såväl nationellt som internationellt med svenska mervärden.
Undertecknande organisationer, som representerar miljontals medborgare, förutsätter att regeringen uppfyller sina löften och levererar en svensk livsmedelsstrategi som omfattar konkreta åtgärder som bidrar till att uppfylla miljö – och klimatmål, en djurskyddslag som på ett bättre sätt bidrar till ett gott djurskydd och ambitioner för en bättre folkhälsa.
Naturskyddsföreningen, ordförande Johanna Sandahl, Världsnaturfonden
WWF, generalsekreterare Håkan Wirtén
Sveriges Konsumenter, generalsekreterare Jan Bertoft
World Animal Production, generalsekreterare Roger Pettersson
Ekologiska Lantbrukarna, verksamhetsledare Maria Dirke
Konsumentföreningen Stockholm, chef för konsument och Miljö Louise Ungerth
Vi Konsumenter, ordförande Gunnela Ståhle
Djurskyddet Sverige, generalsekreterare Åsa Hagelstedt

Blogga du
också – jag hjälper dig!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS! Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.
Jag hjälper dig igång och publicerar. Jag lägger bloggen på GrisPortalen.
Skriv vad du tycker om grisar, grisproduktion, slakterier, m m!

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk.

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se
Grispriserna vecka 19



Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgr
Slakteri Viktgr kg v 19 v 18 v 17 v 16
Ginsten Slakteri 75-99,9 16,60 16,40 16,40 16,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 16,20 16,20 16,20 16,20
Dalsjöfors 75-99,9 16,20 16,20 16,20 16,20
Dahlbergs 76-98,9 16,00 16,00 16,00 16,00
Skövde Plus ** 75-102,9 16,00 16,00 16,00 16,00
HKScan Agri *** 70-99,9 15,60 15,60 15,60 15,60
Lövsta Kött 75-92 - - - -
Nyhléns & Hugos. avt 50 - 106,9 - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
- - - -
KLS Ugglarps
-
- - - -
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
brist brist balans balans
Dahlbergs Slakteri
-
balans balans balans balans
Ginsten
brist brist brist balans
upp
Gröna siffror = överst, Röda = brist Svart = balans.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
**= Tillägg: 2500-3999 grisar +0,15 kr/kg, 4000-4999 +0,30 kr/kg, >5000 +0,45 kr/kg. Alla har ett garantipris, se nedan.
***= Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, golvpriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr, kött-%
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus* bästa vikt, 58 %
16,50
snitt hela 2016
HKScan Agr golvpris
16,00
24 månader
* Garantipriset gälleroavsett vilka grisar som levereras. Guldgris ger tillägg.




Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 19 v 18 v 17
11,16 Danish Crown 70,0–88,9 dkr 9,00 8,70 8,70
24,96 Nortura 67,1–90,0a nkr 26,01 26,01 26,01
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
? Atria Premium+ 78 – 98 euro heml heml heml
? Snellmans** 85 – 105 euro 1,51 1,51 1,49
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.
**Priset är utbetalat medelpris inklusive utvecklingstillägg.

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 19 v 18 v 17 v 16 v 15
6 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
12,79 Tyskland, 56 % 1,38 1,32 1,28 1,28 1,28
- D:o svenska*** - - - - -
10 maj jämförbara**
13,15 Italien 1,419 1,380 1,370 1,370 1,395
13,00 England 1,403 1,381 1,375 1,342 1,323
12,74 Spanien 1,375 1,322 1,290 1,280 1,278
12,67 Danmark 1,367 1,325 1,326 1,326 1,326
12,61 Frankrike 1,361 1,340 1,323 1,318 1,316
12,29 Tyskland 1,326 1,266 1,226 1,226 1,226
11,61 Holland 1,253 1,187 1,158 1,158 1,168
11,56 Belgien 1,248 1,186 1,161 1,161 1,161
11,52 Österrike 1,243 1,171 1,150 1,150 1,150
11,47 Irland 1,238 1,199 1,199 1,199 1,199
11,25 Polen - - 1,214 1,197 1,221
11,33 Tjeckien - 1,223 1,213 1,216 1,218
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.




Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
3 maj
26 apr
15 apr
5 apr
Utbud
2235
2555
1630
1780
Sålda
2235
2555
1200
1780
Medelpris, euro
1,42
1,36
1,34
1,32
Lägst
1,38
1,34
1,28
1,31
Högst
1,44
1,37
1,35
1,34
Medelpris, skr
13,16
12,40
12,31
12,26

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 10,00 kr, galtar 6,50 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 19 v 18 v 17 v 16
Knorrevången Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 10,00 10,00 10,00 10,00
Skövde 140- 10,00 10,00 10,00 10,00
KLS Ugglarps 140- 9,10 9,10 9,10 9,10
Dalsjöfors 58% 9,10 9,10 9,10 9,10
Dahlbergs 140- 8,50 8,50 8,50 8,50
Ginsten 140,1 kg- 8,00 8,00 8,00 8,00
HKScan Agri 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,50 6,50 6,50 6,50
Knorrevången Flådd* 5,00 5,00 5,00 5,00
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Flådd, fri vikt och klass
** Fritt din gård




Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 10,00 kr/kg, galtar 5,00 flådd. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 19 v 18 v 17
6,94
Danish Crown 129,9 kg- dkr 5,60 5,10 5,10
14,78
Nortura Fri vikta nkr 15,40 15,40 15,40
Finland
?
Snellmans Fri vikt, E euro - - -
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
?
Österbottens Fri vikt, E euro heml heml heml
Tyskland
8,62
VEZG 56 %b euro 0,93 0,93 0,93
Galtar
5,70
Danish Crown 109,9 kg- dkr 4,60 4,10 4,10
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.
b) Priset gäller på gården.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 19 v 18 v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
Pund
11,73
11,71
11,71
11,65
11,53
11,47
11,68
Dollar 8,13 8,04 8,03 8,12 8,16 8,11 8,14
Euro 9,27 9,24 9,12 9,17 9,19 9,29 9,23
Dansk 1,24 1,24 1,22 1,23 1,23 1,24 1,23
Norsk 0,99 0,99 0,98 0,99 0,98 0,98 0,98
Yen 7,56 7,52 7,43 7,40 7,46 7,46 7,24
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

AB Ginsten Slakteri
Plönninge, 310 40 Harplinge

Hans 0707-76 84 24
Bengt-Göran 0705-94 82 72

Marknadens bästa notering –
– söker efter fler smågrisar

Smågrisar, Sverige
Vecka v 19 v 18 v 17 v 16
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
KLS Ugglarps
Grund 23 kg* 24,45 24,45 24,45 24,45
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 22,25 22,25 22,25 20,25
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 21.00 21.00 21.00 21.00
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 30 kg, grund 660 660 660 660
Dito PMWS-vaccinerade obligat obligat obligat obligat
Dalsjöfors Kött 2
Smågris inkl PMWS 30 kg 620 620 620 620
Ej vaccinerade -30 -30 -30 -30
HKScan Agri
Plus 30 kg 570 570 570 570
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Marknadstillägg
Ginsten* - - - -
Balans i förmedling
Scan - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri brist brist brist brist
Dalsjöfors Kött brist brist brist brist
Dahlbergs Slakteri balans balans balans balans
Ginsten brist brist brist balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överst, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 50 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 19 v 18 v 17 v 16 v 15
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
246
Basis 7 kg 199 191 191 191 191
427
Basis 30 kg 345 333 333 333 333
252
SPF+Myc 7 kg 204 196 196 196 196
434
SPF+Myc 30 kg 350 338 338 338 338
257
SPF 7 kg 208 200 200 200 200
438
SPF 30 kg 354 342 342 342 342
1294
Økologi 30 kg 1044 1033 1033 1033 1033
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
853
25-kilos Helsegris 850 850 850 850 920
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
?
Klass S40, 30 kg* - - - - -
Tyskland
472
VEZG 28 kg 51,00 50,00 50,00 50,00 50,00
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.