@-GRIS 9 maj 2014
Senaste uppdatering gjord 9 maj 23,50
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!



Erfaren
djurskötare/traktorförare
sökes till vår 300 suggors integrerade besättning.
Svar till
Björn Gerstädt 070-5441016
gerstadt@telia.com

Grisgård
till salu
Helintegrerad produktion
28 suggor x 11 grupper
Mer info: www.damparp.se
Magnus Karlsson
Dämparp, 57895 Flisby
070-691 14 11
damparp@telia.com

Nu har vi tröttnat
Vi lägger av!
Beg Ramsta tvättrobot
• 6 st 17 m3 glasfibersilos
m skruv & motorer
• Massor av beg & nytt
• Funki torrutfodring
• Flygt gödselpump,
renoverad för 40 000 i år.
• Doserare, elektronik,
ställdon  m m, m m.
0708-431 248 eller patrik@staket.com.

MELLANGÅRDS-
AVTAL
Slaktgrisproducent sökes för mellangårdsavtal i Skåne, Blekinge eller södra Halland. Slaktgrisleverans till KLS Ugglarps.
Vi producererar ca 200 smågrisar per vecka, strax
utanför Hässleholm.
För mer info:
Frederik Nilsson
070-325 65 50 ,
frederik.nilsson@swipnet.se

Senaste nytt om marknaden och priser
Inget händer med grispriserna v 20
Det blev en lugn vecka för försäljningen av griskött pga regnet och kylan, inte enbart i Sverige, utan även längre ner i Europa. Men försäljningen har ändå rullat på ganska bra, säger de svenska slaktarna.
Dahlbergs har nästan raderat slaktkön. Men andra har fortsatt många grisar i levandelagren.
Priserna är oförändrade både i Tyskland, Danmark och Sverige v 20.
Veckans stora händelse var GastroNord i Älvsjö, med Bocuse d´Or där Tommy Myllymäki blev europamästare i kocktävlingen. Nästa steg är VM i Frankrike 2015. Grattis Tommy.
Jag träffade Tommy Myllymäki vid en pressträff som Scan ordnade för ett par år sedan. Tommy berättade då om sin träning inför tävlingarna. Då var det lax som skulle tillagas. Han berättade om hur mycket råvara han förbrukade vid träningen och jag minns inte exakt, men om jag säger 90 kilo så är det ett kanske-mått. Jag frågade hur han finansierade så mycket och dyr råvara. Sponsorer, sponsorer, sa han. Det är lika många sponsorer i mattävlingar som i andra tävlingar. Det ska bli intressant att få höra hur många svenska unggrisar han förbrukat under träningen, innan han kunde laga maten till de vinnande EM-tallrikarna?
Om jag fortfarande minns rätt var det han som lade de köttbitar han skulle tillaga direkt på spisplattan ett ögonblick. Med hög värme stängde han inne köttsaften i köttbiten innan han fortsatte stekningen i pannan. Publikt en rolig grej som ingen sett tidigare, men säkert i första hand en liten detalj som ytterligare gjorde kötträtten bättre.
Tyvärr har jag inte sett så många artiklar från kock-EM där det står så mycket om att svensk unggris användes. Jag trodde det skulle bli rubriker av den unika råvaran, så nu får det bli näringen som får informera att det är svensk unggris som ska serveras på restaurangerna framöver.
Slaktstatistiken för kv 1 2014 visar att svensk grisslakt ökat 1 %. Det är nog ingen siffra vi ska skåla för, eftersom det var en våldsam slaktkö vid årsskiftet. Vi får nog vänta ett par kvartal till för att våga höja glasen. Annars är det som vanligt, Scan minskar och de flesta sk "privatslaktare" ökar. Dahlbergs har ökat 9,9 %, Ugglarp 13,8, Kalmar 9,2, Skövde och Ginsten båda 8,4. Dalsjöfors minskade slakten kv 1 med -7,4, det är en trendförändring. Den siffran ska jämföras med plus 4,1 % för ett år sedan.
Den sorgliga minskningen vid Scan Kristianstad och Skara på -5,0 resp -6,0 % är nu inte så sorglig, eftersom Scan-slakterierna nu eftersträvar att minska sin slakt i stället för att öka.
Ytterligare två producenter har i veckan ringt och beklagat att man fått kontrakten uppsagda, en norrut och en i söder, så minskningen ska tydligen fortsätta. Ev fortsatt leverans handlar om rejäla prissänkningar, men förhandlingarna fortsätter.
Första kvartalet var inte heller någon höjdare för HKScan, varken svenska eller finska verksamheten. Baltikum gick bättre. Förutom att de tidigare åtgärderna inte ännu gett avsedd effekt, ligger nu ryska importstoppet som en extra börda.
-Första kvartalet blev en besvikelse, skriver koncernchefen Hannu Kottonen.
Både försäljningen och vinsten sjönk i de båda länderna.
Medeltalen från 58 803 suggor och 307 728 slaktgrisar 2013 från uppföljningsprogrammen PigWin Sugg, PigWin Slakt och WinPig Slakt visar att svensk grisproduktion fortsätter förbättras, enligt Svenska Pig. Inom smågrisproduktionen har både antalet avvanda per kull och antal producerade grisar per årssugga ökat sedan föregående år, från 23,9 till 24,0 producerade grisar per årssugga 2013. Den största förbättringen kan man se hos de allra bästa besättningarna, både hos de bästa 25 % besättningarna och framför allt hos de bästa 10 %. Den bästa tiondelen har ökat från 11,7 till 12,0 avvanda per kull och från 27,1 till 27,4 producerade smågrisar per årssugga. Även i stora besättningar, med över 400 suggor, har utvecklingen varit positiv. De stora besättningarna producerade 24,2 smågrisar per årssugga i medel under 2013.
Antalet slaktgrisar som ingår i medeltalen för 2013 har ökat med hela 25 %. Medeltalen visar att slaktvikten har ökat från 89,1 kg 2013 till 90,4 kg 2014. Medelklassningen har ökat till 58,3 % och dödligheten har minskat 0,1 % till 1,6 %. Under 2013 bytte många grisföretagare till det nya internationella programmet WinPig Slakt. Ungefär hälften av omgångarna för medeltalet 2013 är beräknade i WinPig Slakt.
Slaktarnas fråga "varifrån kommer alla grisar, när besättningar läggs ner i strid ström" har därmed fått en förklaring. De som är kvar blir bara bättre och bättre! /LG 140509



Marknadskommentarer
HKScan Agri
Det svalare vädret påverkar efterfrågan då grillen minskar. Rapsgris fortsätter att sälja bra och slakten ökas nästa vecka. Vi har en bra efterfrågan och försäljning på KRAV och eko.

KLS Ugglarps
Marknaden är relativt oförändrad, jämfört med föregående vecka.

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det är fortfarande full slaktkö och det börjar vara överskott även för smågrisarna. Försäljningen har rullat på trots regnet.

Dalsjöfors Kött
Magnus Larsson: -Marknaden och priset oförändrat.


Skövde Slakteri:
Ove Konradsson: -Det har varit en normal vecka. Vädret har varit dåligt, men det har gått att sälja ändå.
-Jag har varit på GastroNord i Älvsjö två dagar och och gläds åt att svenske Tommy Myllymäki tog hem guldet i Bocuse d´Or, europamästerskapet! Det är också glädjande att Danmark och Norge tog de övriga pallplatserna och även Finland har duktiga kockar som år efter år tar höga poäng. Fransmännen var lite missnöjda med att det var endast svenska råvaror att tävla med och särskilt svensk unggris från Gotland.
-På mässan GastroNord fanns mycket kött både från Sverige och andra länder. Många svenska företag hade sina varianter av unggris, bl a Martin & Servera och Dafgårds. Detta är värt att notera. Nibble Gårdsgris var också med och visade unggris.
-Det var helt fascinerande att se och höra publiken på 3-4000 personer på läktarna heja fram sina favoriter med hejarklackar som inte står fotbollen långt efter. England hade en hel trumpetkår med sig.
-På utställningen kunde besökarna se kött från många olika länder. Det är ingen brist på råvara för inköpare! Det gäller snarare att förstå skillnaden. Det är inga problem att skillnaden på vår Guldgris och t ex tysk gris på marmoreringen, men för vanliga besökare kan det vara svårare. Etisk uppfödning och antibiotikaanvändning syns inte på köttdetaljerna.

Dahlbergs Slakt
Michael Oldin: -Slaktkön är i stort sett borta, dvs vi är nära balans. Det börjar vara överskott på smågrisar.
-Det har gått "så där" med försäljningen i veckan, beroende på allt regn. Det har varit bättre fart om det varit solsken.
.
Österbottens Kött
Stefan Saaristo: -Marknadsläget är oförändrat. Dock kan man konstatera att marknadssituationen i sin helhet är utmanande på den finländska marknaden. Detta påverkas av två större faktorer. A: Ryska importstoppet och B: den allmänna ekonomiska recessionen.
-Slakten är i balans och vi har underskott på smågrisar.
-Sedan en annan sak gällande prissättningen som vi har nyligen meddelat: Vi kommer att sätta svinpriset på tisdag. Dvs, på tisdagar informerar vi om följande veckans pris.
-Atrias svinprissättnings- och avtalsmodell förnyas. Förändringen tas i bruk stegvis under 2014. Målsättningen med den nya prissättningsmodellen är att stöda och utveckla varje gårds lönsamhet och produktivitet, förbättra svinkedjans effektivitet och skapa en rättvis prissättning. Nya prissättningsmodellen gör det möjligt för alla producenter, oberoende av gårdsstorlek, att uppnå samma producentpris.
-I vår strävan att förbättra svinkedjans verksamhet behöver vi alla producenters medverkan och goda samarbete. Vår målsättning är, att bygga så många fungerande producentnätverk som möjligt, där gårdar med suggor undviker oförutsedda smågrisöverskott och slaktsvinsgårdar råkar ut för brist på smågrisar.
-Resurserna kommer framledes att koncentreras på att utveckla nuvarande producentgårdars produktivitet. Atria har fattat beslut om att produktionskedjan stängs från och med 1.1.2015. I praktiken innebär detta, att alla svinproducenter bör ha valt gårdens framtida samarbetspartner per 31.12.2014.
Den nya avtalsmodellens målsättningar kan sammanfattas i tre punkter:
1. Ett effektivare utnyttjande av nuvarande svingårdars produktionskapacitet
2. Skapa fungerande nätverk och förhindra smågrisöverskott
3. Jämlikt producentpris oberoende av storlek, gårdens kvalitetsarbete inverkar
4. En kostnadseffektivare svinkedja
5. Förbättrad kvalitet på slutprodukterna

Danish Crown
De europeiska marknaderna är oförändrade denna vecka. Våren låter vänta på sig i Europa och f n är stämningen dämpad på marknaden med press på priserna.
Försäljningen av bacon i England är likaså oförändrad med en ökad stabil efterfrågan.
På marknaderna i tredje land är situationen oförändrad med bra försäljning till Kina och Japan, medan Ryssland fortsatt är stängd.

ISN, Tyskland
Grispriserna i EU står generellt sett stilla
Stabilt är sammanfattningen om grispriserna i EU denna vecka. Stämningen är dock fortsatt god på marknaden, det var bara det att prishöjningarna uteblev. Svagt uppåtgående priskorrigeringar rapporteras dock för belgiska och spanska priserna.
För majoriteten av länderna blev priset endast en förflyttning sidledes. Den korta veckan för slakt pga 1 maj i många länder förändrade inte den försiktiga optimismen. Trots ouppfyllda förväntningar om förra helgens väder, översteg priset fjolårets nivå i Österrike, enl organisationen VLV. Spanska priset ligger också över fjolårets nivå.
De franska grisföretagarna fick finna sig i ett prisfall på 2,7 cent som följd av helgdagen, det inte helt goda vädret, samt lite högre slaktvikter. Ett tecken från Tyskland hade hjälpt upp övriga Europa, men det blev endast oförändrat, till besvikelse för aktörerna på grismarknaden.
I Danmark kunde alla i grisnäringen andas ut när det blev klart att det inte var klassisk svinpest, som det först misstänktes hos Danish Crown i Herning. Det var en lättnad även för övriga Europa.
Tendens på tyska marknaden: I början av nya slaktveckan var stämningen på tyska grismarknaden ovanligt optimistisk. Det är svårt att täcka efterfrågan. Ingen slaktpuckel finns efter helgerna. Enligt rapporter bör inte situationen ändras med de knappa volymer slaktgrisar som kommer fram innan helgen. Sett ur det perspektivet, bör priserna gå upp märkbart. (Men så blev det inte! Red anm)

Debatt
Välkomna att göra inlägg i debatten om grisnäringen!

Bloggat
För att läsa hela innehållet i bloggen, klicka på blå texten!

Grisgeneralen
Klicka HÄR
EU-valet står för dörren
I lördags var jag i Stockholm och gick förbi Norrmalmstorg. Där pågick moderaternas valmöte för EU. På scenen stod fru Bildt och gallskrek likt en agitator som vill komma till makten. Hon talade mest om konkurrerande partier och hur dåliga dessa är. Moderaternas egen politik talade hon tyst om.
Även Hökmark var där. Han gör verkligen skäl för namnet. I en intervju angående handelsavtalet mellan EU och USA så betonar han vikten av affärer. Affärer är mycket viktigare än antibiotika och hormonanvändningen, som USA har, och han tycker att de varningar som läkare utfärdar ang bakterieresistenser är inget att ta på allvar.
Jag har roat mig med att fråga ett antal politiker om de kan nämna tre saker som har varit till nytta för mig dels som privatperson och dels som bonde. Som privatperson hittar man ingenting och som bonde pekar man på gårdsstöden. Jag kan rekommendera dig att göra det samma, så får du en rolig stund.
Vad som händer inom grisnäringen är svårt att sia om. Det är ett måste att alla länder måste följa lagstadgade bestämmelser om djurvälfärden. Att man inom EU kontrollerar bl a Tyskland, Danmark och övriga länder som bryter mot påbuden och i förekommande fall beivrar överträdelserna.
Om du tänker rösta så ta reda på vad du lägger din röst på!
Svensk mat ger jobb och öppna landskap i SVERIGE!

Bengts sporadiska blogg
Klicka HÄR
Är våra professorer m fl inavlade?
I kväll regnar det häftigt i Skåne. Nederbörden är välsignad och efterlängtad av alla som klarat av sådden på slätten.
Själv blir jag bara dyster till sinnes. Jag ser en djup symbolik i de mörka, hotande molnen. För en stund sen läste jag LAND nr 19. Fera artiklar handlar där om ett ökat intresse för landsbygden och lantbruket. En alnarpsprofessor vill ha fler bygdegårdar och andra mötesplatser där landsbygdens och stadens folk kan mötas och diskutera gemensamma problem. Bygdegårdar är bra till mycket. Där kan stort som smått diskuteras i äkta "FN-anda". Dialogen kan t o m "eskaleras" som Ban Ki-Moon hotar med då det hettar till i världspolitiken.
Men ska en glesbygd överleva och utvecklas räcker det inte med samtal. Det behövs i första hand eldsjälar, på orten bofasta innovativa människor som har väl genomtänkta planer och är beredda att arbeta hårt, ideellt och ibland med (milt) våld för att förverkliga dem. Detta har bekräftats i flera forskningsrapporter, vilket jag skrev om i en blogg förra året (40/13). Ovannämnda professor drömmer om att stärka Matlandet Sverige och att göra SLU till rikets samordnande matuniversitet. Mycket bra tänkt. Men detta fordrar väl i första hand en bibehållen och förstärkt svensk bas med primärproduktion på åkrar och i stallar. Eller ska landsbygdens folk leva på att förädla andras råvaror, danska grisar, irländska stutar, etc? I denna avgörande fråga tar SLU numera sällan parti för böndernas sak. Frågar man varför, svaras det att huvudbetoningen i SLUs namn ska ligga på Sverige inte på lantbruket!
LRFs ordförande manar i sin krönika oss att rösta i de kommande två valen och att ta vara på det nyvaknade intresset för landsbygden. Men hon tycks inte veta på vilken fot varken hon eller organisationen ska stå. Inlägget slutar idylliskt med skir grönska, blommor och fågelsång som på den gamla Sörgårdens tid!
En som vet eller tror sig veta är S:s toppkandidat till EU som låtit sig utfrågas i både Land, TV och radio nyligen. Hon vet vad hon (f d bl a kommunist) ska göra i det EU som hon är starkt emot. Hon ska verka för att det svenska byggfacket (läs ombudsmännen) kan behålla sin makt och kontroll över lönebildning och anställningsvillkor i vår globaliserade värld. Hon nämner inte ett ord om lagstridig uppfödning av djur i flera EU länder som hotar att konkurrera ut den svenska produktionsbasen och därmed mängder av jobb. Inget heller något om risken för resistenta bakterier, matfusk mm mm. Förmodligen vet hon inget om dessa och flera andra
frågor. De ingår inte i hennes snäva definition av den "svenska modellen".
I en överlevnadsstrategi måste utnyttjandet av landsbygdens unika resurser ingå. Min snart avfolkade hemförsamling i sydöstra Småland har t ex drygt 100 underbara sjöar med långa stränder inom sina gränser. Men ingen får med dagens lagstiftning bygga där. Med en uppmjukad byråkrati skulle nya kunniga människor, gärna utlandsfödda, kunna lockas till bosättning vid lämplig strand och bidra till bygdens fortlevnad och utveckling. Det verkar faktiskt inte klokt (förlåt) att som den unge lantmätaren från Kalmar som jag rådgjorde med om byggandet ett litet båthus vid sjökanten i en skogsdunge, jämföra med vad som gäller för Öland och Roslagen.
Två professorer har i DN (2 maj) bekymrat sig över den svenska skolans dåliga resultat som nu börjar sprida sig till högskolan; blivande civilingenjörer kan inte räkna procenttal, en agr stud har svårt uttrycka sig i skrift osv. Ytterst beror detta, enligt dessa profeter på att lärarna, professorerna är inavlade (här kommer äntligen en känd lantbruksterm in i debatten!), dvs de utbildar varandra och efterträds av personer de haft som studenter. Inget nytt blod kommer in från andra lärosäten och kunskapskurvan pekar rakt ner i backen.
Är det därför vi tycks få allt flera glatt okunniga politiker, dåligt pålästa myndighetspersoner, sämre service..... Jag slutar här.
Jag ser de hotfulla molnen. Regnet vräker ner över stad och landsbygd och över människor och djur, både inavlade och alla de andra.

Gunnelas blogg
Klicka HÄR

Svenskt Sigill-gris i kockarnas EU-tävling
I veckan gick den stora europeiska kocktävlingen Bocuse d´Or på Gastro Nord på Stockholmsmässan. Tommy Myllymäki vann en bejublad seger och Sverige går därmed vidare till kock-VM. Grattis! En av råvarorna var svensk unggris. Och det är inte vilken gris som helst. Grisen kommer från Havor gård på Gotland. Havor tillhör de 20-tal svenska gårdar, som är certifierade enligt IP Sigill och därmed kan sätta Svenskt Sigill-märket på sina produkter (jag köpte en Havor-skinka till jul). En annan känd Svenskt Sigill-märkt gris är Nibble-grisen. Nibble gård var faktiskt först med att lansera unggris för några år sedan. Att vara certifierad enligt IP SIGILL Gris innebär att man säkrar svenska mervärden som livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljöåtgärder. Standarden är ackrediterad av SWEDAC och ligger en bra bit över svensk lagstiftning. Gården kontrolleras årligen av ett oberoende certifieringsorgan. Grattis också till familjen Hermansson på Havor gård.
I dagarna har också aktualiserats bristen på betande djur för att hålla våra ängs – och hagmarker öppna och bevara den biologiska mångfalden. Svenskt Sigill satsar speciellt på certifierat naturbeteskött i sammarbete med Världsnaturfonden och föreningen Naturbeteskött. Organisationen Djurskyddet Sverige har också beslutat att sätta Djurskyddets logga på naturbetesköttet, som schysst producerat kött. Sedan råkade jag avlyssna programmet Meny i P1 där Fia Gulliksen bjudit in en hållbarhetsexpert. Denna expert hävdade felaktigt att man förkastat klimatmärkning och att det nu är KRAV som driver klimatåtgärder på gårdsnivå. Han blandade ihop Klimatcertifiering med märkning med CO2-utsläpp. Man kan hitta klimatcertfierade Sigill-tomater, blommor, gris – och nötkött. Det innebär att man vidtagit en mängd åtgärder på gården för att minska utsläppet av växthusgaser www.klimatmarkning.se

Blogga du också!
Starta en blogg om grisnäringen, så får du en länk i @-GRIS. Passar ämnet, kan jag lägga in hela inlägget här ovan.

Skicka dina kommentarer och debattinlägg till gris@agrar.se.
Läs tidigare kommentarer från grisuppfödare på denna länk. /LG

Läs senaste nytt på
GrisPortalen


Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090
gris@agrar.se

Grispriserna vecka 20

Partipriset (inte uppdaterat)
Scans industripris (tidigare partipris) är
24,97 kr. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.

Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 20 v 19 v 18 v 17
Ginsten Slakteri 74,9-99,9 14,00 14,00 14,00 14,00
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 14,00 14,00 14,00 14,00
Skövde Plus** 75-99,9 13,75 13,75 13,75 13,75
Lövsta Kött snitt 88 13,75 13,75 13,75 13,75
HKScan Agri *** 70-99,9 13,60 13,60 13,60 13,60
Dahlbergs 71-96,9 12,20 12,20 12,20 12,20
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 11,60 11,60 11,60 11,60
Dalsjöfors Kvalitet 75-99,9 11,40 11,40 11,40 11,40
Scan - SLS grund 75-96,9 10,27 10,27 10,27 10,27
Nyhléns & Hugos. avt flexibla - - - -
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Balansen i slakten
SLS/Scan
-
överst överst överst överst
KLS Ugglarps
-
överst överst överst överst
Skövde Slakteri
-
överst överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri
-
överst överst överst överst
Dahlbergs Slakteri
-
överst överst överst överst
Ginsten
överst överst överst överst
Gröna siffror = Överstående, Röda = Brist Oförändrat = svart.
* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med tillhörande ordinarie veckoleveranstillägg.
** = För nytecknade avtal gäller Plus-noteringen.
*** = Gäller Scan-avtal tecknade efter 1 november 2013


Slaktsvin, garantipriser för leverantörer med kontrakt
Slakteri Viktgr kg
Pris
Gäller från - till
Skövde Plus** 75-99,9 15,00
Hela 2014



Bud eller tecknat leveransavtal, slaktgrisar Sverige
(Rapportera in ditt avtal
Dag Kv1
Kv2
Kv3
Kv4
I/F
Antal
Reg
Slakteri
A/B
2012
1110
-
-
- 18,50
-
M
3
A
2013
1214
15,50
15,50
15,50 15,50
-
S
3
A
1220
17,25
17,30
17,30 -
-
S
3
B
1221
17,00
18,00
19,00 20,00
I
M
?
A
1221
17,30
-
- -
-
S
3
B
0102
18,00
-
- -
-
M
2
B
0103
17,00
18,00
- -
-
M
3
-
0105
17,10
17,85
17,80 18,60
-
4000
M
-
B
0104
17,40
-
- -
-
M
5
-
0114
16,70
-
- 17,50
-
M
3
B
0121
16,30
16,60
17,00
17,50
F
2000
S
-
A
0404
-
17,00
-
-
-
10000
S
-
A
0404
-
17,30
17,30
17,30
-
4500
-
3
A
0524
-
-
18,00
18,50
-
S
-
B
Dag = Månad och dag jag fått uppgiften för angivna perioder
Kv = Bud eller tecknat avtal gällande kvartalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
Antal = Antal grisar som avtalet omfattar
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mella nsverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri,eller siffra (för att inte avslöja allt).
A/B = A = tecknat avtal, B = Bud

Benchmarking, jämför din slaktgrisomgång med andras
Dag Avtalat
I/F
V
Reg
Slakteri
Antal
K-%
Vikt
Snitt
2013
0116
16,60
F
2
M
Scan - 16,40
0219
16,50
I
6
M
-
160
57,7
-
15,58
0301
16,50
F
8
M
-
220
57,9
95,9
16,46
0524
-
F
20
M
-
-
-
17,25
Dag = Månad och dag jag fått rapporten
Avtalat = Avtalat pris för perioden enl leveransavtalet
I/F = I = Integrerade intern eller extern, F = Förmedlade smågrisar
V = Slaktvecka
Reg = Region: S = Södra Sverige, M = Mellansverige, N = Norrland
Slakteri = Slakteri, eller siffra (för att inte avslöja allt).
Antal = Antal grisar som slaktats i omgången
K-% = Kött-%, medeltal

Vikt = Omgångens medelvikt
Snitt = Total likvid, dividerad med antal kilo. Före moms och efter ev tillägg och även avdrag för Djurhälsovården, Svenska Pig, Svenskt Kött, m m, (6-7 öre)

Slaktsvin, Norden, noteringar
Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 20 v 19 v 18
12,82 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,60 10,60 10,60
23,50 Nortura 67,1–90,0a nkr 21,37 21,37 21,37
? HK Agri rybsgris 76 – 92,5b euro heml heml heml
? HK Agri grund 76 – 92,5b euro heml heml heml
11,68 Atria Premium+ 78 – 98 euro - - 1,29
14,04 Snellmans 80 – 105 euro 1,55 1,55 1,55
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktsvin, Europa, landsnoteingar resp korrigerade
Skr Land v 20 v 19 v 18 v 17 v 16
8 maj Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,46 Tyskland, 56 % 1,60 1,60 1,60 1,58 1,63
14,19 D:o svenska*** 1,57 1,57 1,57 1,55 1,60
6 maj jämförbara**
17,68 England - 1,956 1,976 1,961 1,949
16,47 Italien - - 1,823 1,785 1,778
16,29 Spanien - 1,803 1,797 1,797 1,797
15,43 Frankrike - 1,707 1,734 1,738 1,724
13,97 Tyskland - 1,546 1,546 1,526 1,576
14,42 Tjeckien - - 1,556 1,547 1,552
14,04 Polen - - - 1,554 1,557
14,14 Irland - 1,565 1,565 1,536 1,536
14,08 Danmark - 1,558 1,558 1,558 1,558
13,73 Belgien - 1,519 1,507 1,495 1,532
13,64 Österrike - 1,509 1,509 1,509 1,540
13,56 Holland - 1,500 1,500 1,472 1,509
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.
*** Fler och större avddrag kan göra att avräknade priset på svenska grisar blir någon krona under angivna pris.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
Inte uppdaterat

- Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
15,56 EU, medelpris 1,804 1,812 1,828 1,858 1,893
-
19,07 Cypern 2,210 2,210 2,220 2,340 2,340
18,66 Malta 2,163 2,163 2,120 2,120 2,160
18,02 Grekland 2,089 2,089 2,089 2,114 2,114
17,80 Bulgarien 2,063 2,060 2,051 2,038 2,012
17,51 Italien 2,030 2,061 2,086 2,144 2,178
17,12 Lettland 1,984 1,948 1,955 1,934 2,003
16,84 England 1,952 1,957 1,938 1,903 1,903
16,72 Rumänien 1,938 1,957 1,954 1,945 1,945
16,63 Slovakien 1,928 1,926 1,939 1,968 1,963
16,54 Österrike 1,917 1,917 1,818 1,914 1,914
16,33 Litauen 1,893 1,896 1,917 1,944 1,926
16,11 Tyskland 1,867 1,867 1,877 1,887 1,928
16,10 Tjeckien 1,866 1,894 1,912 1,952 1,961
16,04 Luxemburg 1,859 1,860 1,856 1,888 1,926
15,98 Slovenien 1,852 1,789 1,835 1,847 1,891
15,87 Polen 1,839 1,847 1,840 1,882 1,946
15,81 Sverige 1,832 1,846 1,840 1,825 1,827
15,68 Ungern 1,818 1,830 1,834 1,877 1,918
15,65 Estland 1,814 1,813 1,835 1,825 1,825
15,53 Portugal 1,800 1,830 1,880 1,940 1,970
15,25 Finland 1,768 1,769 1,769 1,748 1,758
15,22 Spanien 1,764 1,785 1,825 1,860 1,903
15,18 Frankrike 1,760 1,660 1,680 1,730 1,780
14,71 Irland 1,705 1,702 1,701 1,700 1,700
14,62 Belgien 1,695 1,694 1,714 1,756 1,814
14,58 Holland 1,690 1,689 1,690 1,711 1,759
14,57 Danmark* 1,689 1,689 1,728 1,759 1,759
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.

Auktionsdag
5 maj
28 april
22 april
7 april
Utbud
2850
2770
2790
2610
Sålda
2850
2380
2610
2070
Medelpris, euro
1,69
1,67
1,64
1,66
Lägst
1,66
1,65
1,63
1,64
Högst
1,71
1,68
1,67
1,66
Medelpris, skr
15,27
15,09
14,85
15,12

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 9,00 kr, galtar 6,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 20 v 19 v 18 v 17
Tallhöjden Fri vikt, klass 10,20 10,20 10,20 10,20
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 9,00 9,00 9,00 9,00
Knorrevången Fri vikt, klass** 9,30 9,30 9,30 9,30
Ginsten 140,1 kg- 7,50 7,50 7,50 7,50
KLS Ugglarps 140- 7,10 7,10 7,10 7,10
Dahlbergs 140- 7,00 7,00 7,00 7,00
HKScan Agri 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Dalsjöfors 58% 6,15 6,15 6,15 6,15
Skövde 140- 5,25 5,25 5,25 5,25
Nyhléns & Hugoson 140- - - - -
Galtar
Tallhöjden oflådd 8,50 8,50 8,50 8,50
Knorrevången Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,00 6,00 6,00 6,00
HKScan Agri oflådd 2,67 2,67 2,67 2,67
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,70 2,70 2,70 2,70
KLS Ugglarps oflådd 2,30 2,30 2,30 2,30
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård


SUGGOR, GALTAR
BROCKGRISAR
köpes varje vecka
Ditt bästa alternativ!
Rakt pris, fria vikter, fri klassning! Betalning vid lastning.
Skriv kontrakt med oss! Vi betalar era suggleveranser kontant i förskott. Upp till 6 månaders leveranskontrakt.
Sugga 10,20 kr - galt 8.50 kr/kg
Inköp: Johan Sahlin, 0320-59190, 076-116 91 90
Anmälan på tallhojdenskottochchark@telia.com


Slaktsuggor och galtar
samt grillgrisar (brockgrisar)
köpes varje vecka. Fritt gård.
Suggor 9,30, galtar 6,00 kr/kg. Fri vikt och klass.
Vi slaktar i Sverige!
Knorrevången Slakt AB
044-42080 info@knorrevangen.se
Transportör Alexander Månsson 070-323 11 61

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 20 v 19 v 18
9,07
Danish Crown 129,9 kg- dkr 7,50 7,50 7,50
13,82
Nortura Fri vikta nkr 12,57 12,57 12,57
Finland
7,97
Snellmans Fri vikt, E euro 0,88 0,88 0,88
?
HK Agrii Fri vikt, E euro heml heml heml
3,71
Österbottens Fri vikt, E euro - - 0,41
Tyskland
11,93
ZNVG 56 % euro 1,32 1,38 1,38
Galtar
7,86
Danish Crown 109,9 kg- dkr 6,50 6,50 6,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 19 v 18 v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
Pund
11,02
11,02
11,01
11,08
10,88
10,78
10,71
Dollar 6,49 6,52 6,55 6,58 6,48 6,48 6,47
Euro 9,04 9,04 9,06 9,11 8,97 8,91 8,90
Dansk 1,21 1,21 1,21 1,22 1,20 1,19 1,19
Norsk 1,10 1,09 1,09 1,10 1,09 1,08 1,06
Yen 6,38 6,36 6,40 6,45 6,37 6,23 6,33
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Vecka v 20 v 19 v 18 v 17
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg 17,00 17,00 17,00 17,00
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg 16,75 16,75 16,75 16,75
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg 17,50 17,50 17,50 17,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Kött 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg 455 455 455 455
HKScan Agri
Plus 30 kg 450 450 450 450
Marknadstillägg/avdrag - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - - - -
KLS Ugglarps - - - -
Skövde Slakteri överst överst överst överst
Dalsjöfors Kött - - - -
Dahlbergs Slakteri överst balans balans balans
Ginsten överst överst balans balans
-
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige, danska kronor

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 20 v 19 v 18 v 17 v 16
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
270
Basis 7 kg 222 222 222 222 222
464
Basis 30 kg 381 381 381 381 381
276
SPF+Myc 7 kg 227 227 227 227 227
470
SPF+Myc 30 kg 386 386 386 386 386
281
SPF 7 kg 231 231 231 231 231
475
SPF 30 kg 390 390 390 390 390
936
Økologi 30 kg 768 768 768 768 768
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
726
25-kilos 660 660 660 660 660
HK Agri euro euro euro euro euro
?
25-kg, Priimuus heml heml heml heml heml
Snellmans
578
Klass S40, 30 kg* 64 64 64 64 64
Tyskland
551
ZNVG 28 kg 61 62 62 62 61
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
18 nov Land v - v - v - v - v -
Skr euro euro euro euro euro
408 EU, medelpris 47,33 46,86 47,01 47,14 47,41
-
752 Malta 87,14 87,14 85,40 85,40 87,24
721 Sverige 83,65 80,18 83,27 82,18 79,42
652 Slovakien 75,64 67,91 76,42 69,37 77,55
562 Italien 65,18 64,89 64,16 63,44 62,71
531 Tjeckien 61,58 65,07 65,70 64,94 71,23
508 Finland 58,97 57,30 58,41 58,49 57,38
487 Tyskland 56,50 56,00 56,00 56,00 56,00
483 England 56,08 55,36 52,82 50,67 50,67
415 Ungern 48,16 33,12 34,50 35,62 46,26
401 Danmark* 46,52 46,52 48,26 49,20 49,20
379 Polen 44,02 45,47 44,77 45,36 45,59
379 Spanien 43,97 43,87 44,11 44,33 43,53
375 Belgien 43,50 43,00 43,00 43,50 44,50
356 Luxemburg 41,30 37,10 46,00 47,50 43,70
322 Estland 37,60 44,48 39,37 37,92 36,60
319 Portugal 37,00 37,00 36,00 34,00 34,00
302 Holland 35,00 34,00 34,00 34,50 34,50
272 Frankrike 31,60 31,60 31,00 31,80 32,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.