Senaste nytt om priser
och marknaden

Scan höjer 50 öre v 26!

Scan hänger på KLS Ugglarps höjning förra veckan genom att höja grispriset med 50 öre till 10,75 kr v 26. Scan har haft en bra inledning på årets grillsäsong, säger man. 50 öre är hälften av 1 kr visserligen, och höjningen sker från en låg nivå, men är ett steg i rätt riktning. Fortsätt!
Dalsjöfors höjer lika mycket som Scan, 50 öre, och Skövde 30 öre. Där hänvisar man till god försäljning inför midsommar. Skövde slog rekord med 100 pallar k-pack igår och lika mycket idag. Ginsten vill invänta konkurrenterna och har höjt priset redan tidigare.
Tyska priset vet vi inget om ännu, eftersom tyskarna inte firar vår fornnordiska tradition med midsommar. Danmark har oförändrat.
Dom kom idag i målet mot två av aktivisterna som smygfilmade hos Lars Hultström. Böterna blev symboliska och torde inte nämnvärt hindra upprepning. Djurrättsalliansen har mycket pengar och får ofta stora donationer.
Dalsjöfors har i höstas varit utsatt för smygfilmning, vilket TV4 okritiskt publicerade så det passade in med domen idag mot aktivisterna och inför en stor mathelg. Aktivisterna finns överallt, så passa er slaktare när ni anställer sommarvikarier. Smygfilmningen vid Dalsjöfors bär aktivisternas kännetecken.
Det är synd att grisbranschen är så godtrogen och tror att bara man går aktivisternas ärenden, så slutar de. I verkligheten är det tvärt om. Man når ytterligare ett steg mot en värld av grönsaker. 110623
Glad Midsommar
önskar
LG

Västgötagrisar på provexport till Tyskland
Stellan Ericsson, Lidgris, Lidköping, verkställde det han lovade på jönköpingsmötet och exporterade 190 slaktgrisar till Tyskland, som annars gått till Dalsjöfors. Kolleger ville dela ev förlust.
Effekten blev att leveransen minskade trycket på svenska marknaden, medan Lidgris förlorade 60 öre kilot på affären. Faktura ATL 110623

Priserna står stilla i EU
Grispriserna i EU har stått stilla i början av veckan. Eftersom det inte verkar finnas utrymme för prishöjningar i Europa, blev priserna oförändrade i flera länder. Anledningen är bl a en slaktdag mindre i veckan. Tyska priset blev oförändrat, vilket trotsade pressen från lokala slakterier. Grisproducenterna har dock förväntat mer, för att få bättre kostnadstäckning.
De europeiska priserna ligger nu förvånansvärt nära varandra. Särskilt fångar ögat de spanska och engelska priserna på sin höga nivå. Det faktum att Sydkorea köper stora volymer griskött är positivt. Enligt AMI planerar Sydkorea att fördubblad de tullfria volymerna griskött. Detta motsvarar i så fall ytterligare 130 000 ton griskött utan tullar andra halvåret 2011. Under första kvartalet i år exporterade Tyskland 3 850 ton griskött till Sydkorea.
Trend för tyska marknaden: Grismarknaden ser allt mer jämn och oförändrad ut. Den press vi såg förra veckoslutet försvann undan för undan. Eftersom flera slakterier slaktar på torsdag trots att det är helg för en del, behöver det inte bli den puckel i griskön, som är vanligt. Det finns efterfrågan. Därför kan vi hoppas på prishöjningar i början av juli. ISN 110623






Läs senaste nytt på
GrisPortalen
-

Marknadskommentarer, slakterier
Scan och SLS
Tack vare konsumenternas val av nya och klassiska grillprodukter från Scan är vi glada att kunna höja vår notering på gris med 50 öre/kg vecka 26.
Scan har haft en bra inledning på årets grillsäsong och våra unika grillsamarbeteten med våra kunder, ger äntligen resultat. Årets beställningar från kund och grillförsäljning till konsument är nu på en betydligt bättre nivå än föregående år, vilket känns positivt inför resten av sommaren. Givetvis är grillen som alltid väderberoende, och det kan komma oförberedda händelser, men våra kunder tror på svenskt griskött från Scan och konsumenternas efterfrågan är nu åter god.
En annan positiv satsning som tagit emot väl på marknaden är Scan nya lokalproducerade gårdskött från Trolle Ljungby i Skåne. Bland annat fick jag häromdagen positiva signaler från Maxi i Kristianstad att Gårdsköttet tagits emot positivt av konsumenterna. Även vår mörpack, både hel och skivad har tagits väl emot av svenska konsumenter, och försäljningen ökar vecka till vecka.
Hur vår nya satsning med rapsgrisen går vet vi ännu inte. De första grisarna är färdiga i slutet av sommaren och därefter tar vårt produktutvecklingsteam vid med att anpassa produkter från rapsgrisen till den svenska marknaden.
Det viktiga är att vi tror på en svensk köttproduktion och vi kommer fortsätta vårt långsiktiga arbete, tillsammans med kunderna, för att höja mervärdet för svenskt Scan-märkt griskött. Du kan räkna med oss!

KLS Ugglarps
Sedan förra veckan, då vi gick ut med att vi höjer vår Toppnotering med 1 kr per kg och Grundnotering med 50 öre per kg från vecka 25, har vi fått många positiva reaktioner. Det är vi är mycket glada för. Vi har som mål att vår Toppnotering verkligen ska vara på toppnivå i Sverige och vi har tro på svensk grisproduktion!

Ginsten Slakteri
Bengt-Göran Bengtsson: -Det har gått ganska bra med grillprodukter inför midsommar.
-Vi höjer inte grispriset nu, eftersom konkurrenterna ännu har en bra bit kvar till vårt pris.

Dalsjöfors Slakteri
Magnus Lagergren: -Vi har haft en bra försäljning inför midsommaren. Vädret har inte varit så vackert som vi önskat, men flera nya produkter för grillen och ökat utrymme i butikerna har gett framgång. Vi har fördubblat försäljningen sedan i fjol. Vi hoppas vädret blir grillvänligt efter midsommar, så trenden står sig. Normalt minskar försäljningen när det blir semestrar.
-Det är fortfarande 1 000 överstående smågrisar. Marknadsavdraget gav inte den snabba avveckling av överskottet vi hoppats. Förhoppningen är att avdraget ska kunna tas bort om någon vecka.
-Två f d anställda har tagit sig in i våra anläggningar och smygfilmat och fått TV4 att visa bilderna. Vår uppfattning är att det är någon slags rekonstruktion av aktivister som har hat till slaktbranschen. Vi har gått igenom det som hänt med våra kunder och ju mer som kommer fram om omständigheterna kring smygfilmningen, desto tryggare blir vi om att det inte är några allvarliga brister. Vi har fortsatt högsta kvalitetsklass i certifieringen. Men det är en chockartad överraskning när något sådant här händer.

Skövde Slakteri
Cato Gustafsson: -Veckan före midsommar har varit mycket bra, försäljningsmässigt. I går slog vi rekord med 100 pallar utlastat k-packat. Det går 18 på en bil. I dag blir det lika mycket.
-Grillsortimentet går bra och framför allt marinerad och kryddad fläskytterfilé.
-Vi höjer grispriset 30 öre.
-Vi försöker hålla koll på vilka vi anställer, vilket kan vara särskilt svårt med alla sommarjobbare. Som tur är har vi klarat oss från sådant som hände Dalsjöfors.

Spotmarknaden.se
Paw Mathiesen: -Sista köttet från den EU-sponsrade infrysningen lämnar kylarna i augusti och utbudet bör då minska ca 2 %.
-Om foderpriserna håller sig lugna bör lönsamheten bättras. Kom ihåg att hålla koll på lönsamheten!
 
Österbottens Kött (Atria)
Stefan Saaristo: -Det säljs mycket korv för grillning inför midsommaren. Vädret ser dock inte ut att bli så bra i helgen, men det brukar gillas mycket ändå.
-Det är fortsatt överskott på smågrisar och vi exporterar gärna.
-Jag tillönskar hela grisbranschen en Glad Midsommar!

HK Agri (HKScan)
Ulf Jahnsson: - Fyradagarsvecka, annars ok för slakten. Smågrisarna är fortsatt för många.
-Tråkigt midsommarväder väntas, med storm och regn.

Danish Crown
Den europeiska marknaden är lite halvbra. Vi är förbi perioden med helgdagar och närmar oss semestrarna, när efterfrågan går ner. Efterfrågan på skinka är hyggligt bra, men samtidigt är försäljningen från EUs lager i full gång. Det betyder att vi ser en ganska stor press på priserna, samtidigt som det samlade utbudet är rikligt.
Situationen på marknaderna i tredje land är oförändrat sedan förra veckan. Kina går fortsatt starkt, men det har börjat vara rörligt på marknaden. Korea har fördubbla sina kvoter för import utan tull, men då det generellt sett är stort utbud, är det många som slåss om försäljningen. Koreanska marknaden är inte särskilt attraktiv idag. Ryssland är stabilt och samma gäller Japan.

Marknadskommentarer från grisföretagare

Sveriges Grisföretagare
Mattias Espert: -Scan/SLS höjer 50 öre vecka 26. Övriga slakterier följjer inte med lika långt.
-I Kina är man uppe i rekordnivåer på 27 SEK. Vetepriset på Matif i Paris föll idag, så även Chicagobörsen.
Nyköpings Tingsrätt dömde idag de två djurrättsaktivister som erkänt att de olovligen trängt sig in i och smygfilmat på Blackstaby. Straffet blev dagsböter.
Malin Gustavsson som varit inne i stallarna vid tre tillfällen dömdes till 50 dagsböter á 50 kr.
Björn Gustavsson som varit inne i stallarna vid ett tillfälle dömdes till 30 dagsböter á 50 kr.

Kalkyler över svensk och tysk produktion. Kostnaden för att ta fram en smågris.

Brev till svenska slakterierna
Hej på Er!
Ni kommer förmodligen ihåg att jag bjöd in Rickard Gustafsson på ICA och Er på runda bordssamtal om grisnäringen och dess framtid.
Ni bör läsa bifogat debattinlägg. Efter det så tar ni tag i situationen och visar att ni har en ryggrad.
Lika samspelta som ni är när det gäller marknadsavdrag på smågrisar och priser på slakten lika samspelta skall ni visa att ni är när det gäller prissättningen på griskött till ICA.
Sälj inte ett enda kilo griskött med förlust till ICA, då innebär det att även råvaruproducenten får sina kostnader täckta. Knorrar ICA och sätter sig på tvären så hänvisa till ATL intervjun 1 mars samt till min skriftväxling med Rickard och Kenneth (som inte vill svara, han lät sin presschef svar, dvs ett tomt svar).
Eller så väljer ni att fortsätta blunda för det katastrofala läget som era råvaruleverantörer befinner sig i. Då grävs det många gravar, ni kanske trillar ner i en själva.
Visa handlingskraft, nu!
Stellan Ericsson
Lidgris AB

Dödgrävarnas land
Vad gör man när ”alla” vill ha produkten, men ingen vill betala för den?
Dödgrävare ett. Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister vars minne kommer vara. Han avvecklade den svenska grisen. Tror att man kan rädda den svenska produktionen genom att exportera öron, svansar och klövar till Kina. Upplevs som han gräver sin egen och vår grav.
Dödgrävare två. Konkurrensverket som utreder konkurrensen i Sverige. Den fungerar utmärkt eftersom maten till konsumenten är billig. Märkligt slutsats. Vi svenska bönder måste följa den svenska lagstiftningen som bakbinder oss, det är konkurrens på lika villkor! Snacka om dödgrävare.
Skulle någon ställa krav vid offentlig upphandling diskriminerar det importen, den är då utestängd från den svenska marknaden enligt EUs regelverk. Märk, att ställa minikrav är inte diskriminerande, alla som uppfyller kraven är välkomna på markanden.
Dödgrävare tre. Kött och charkföretagen tillsammans med grossister som importerar och säljer kött som inte uppfyller den svenska djurskyddslagstiftningen, allt för att pressa priset på svensk råvara. Märk, vi tar merkostnaden som djurskyddslagen skapar utan att få någon kompensation. Frågan har ställts vid flera tillfällen, men ingen vill/vågar svara. Var slutar den svenska djurskyddslagen att gälla och varför behöver ingen annan än den svenska bonden följa den? Är det etiskt och moraliskt försvarbart att ha en lagstiftning som gäller primärproduktionen, men inte leden efter i kedjan från jord till bord? Dessa gräver vår grav.
Dödgrävare fyra. Svensk handel med ICA i spetsen. De lovar att bönderna skall få kompensation för ökade produktionskostnader.
”- Ja, får bonden mer betalt så accepterar vi det och för det vidare i värdekedjan. Det får inte vara så att lönsamheten hos primärproducenten försämras när insatsvaror som foder går upp i pris. Ökade kostnader i ett led ska föras vidare till nästa led.” Säger Rickard Gustafsson, Färskvaruchef på ICA.
Rickard och ICA har flera gånger fått chansen att svara och förklara sig men väljer att använda skygglappar och skylla på internationell prispress. Märk väl, de har inte vid något tillfälle påstått sig vara felciterade. För oss uppfödare är det uppenbart att ICA måste stå för sina ord och betala vad det kostar att producera grisar i Sverige. Annars gräver de vår grav.
Dödgrävare fem. Det krävs att slakterierna tar sig samman och sätter press på handeln och tar betalt så att vi grisbönder får lönsamhet. Manegen är krattad hos ICA, Rickard Gustafsson håller ju med! Numera finns inget utrymme för diskussion, smågrisproduktionen har denna vecka kraschat fullständigt. Vi ringer 112 med begäran om helikoptertransport till intensivvårdsavdelningen, med akut behov av blodtransfusion för att patienten överhuvudtaget skall klara sig, men ingen svarar. Det finns inga möjligheter att som smågrisproducent överleva med en betalning på 220 kr för en smågris när rätt pris är över 650 kr. Klarar ni inte uppgiften så har ni grävt vår grav och förmodligen er egen. Då är det många arbeten som går i graven.
Det vill till att överleva med så många dödgrävare i sällskapet.
Stellan Ericsson
Lidgris AB

Mail till Helena Jonsson: Riksdagsmän uppvaktade, men inga spår av LRF och SG
-
Undertecknad var med i torsdags på riksdagshuset tillsammans med ett 15-tal kollegor och 8 riksdagsledamöter. Johannes Östbom från landsbygdsdepartementet var där och redogjorde för en del saker man arbetar med. Det som framkommer är hur svagt LRF och Sveriges Grisföretagare med Annika Bergman i spetsen har agerat.
-Ni har inte på något vis berört behovet av ändringar i djurhållningsreglerna, ej heller berört ekonomin i grisproduktionen och en del annat. Ni bidrar i högsta grad till att förvärra grisföretagarnas situation. Förslagen ifrån er är osynliga eller t o m obefintliga?
-Det är oerhört bråttom innan första konkurserna och kanske värre saker händer!
-Nu är det allvar!
Sven Jerpdal
Örsundsbro

Sanningen om Blackstabys grisuppfödning
Den 24 nov 2009 publicerade Dagens Eko bilder från djurrättsaktivisternas olaga intrång. Samma dag hade vi först kontroll av veterinär 09.00 och på eftermiddagen av Länsstyrelsen. Vi har haft många besök och officiella kontroller under de senaste tolv åren på Blackstaby. Vi har haft inspektioner av veterinär var 5:e/8:e vecka och kontroll av Länsstyrelsen varje år utan något föreläggande. Samtidigt jobbar vi kontinuerligt med att försöka förbättra oss precis som man gör i alla andra företag. Vi har nu en genomförd griscertifiering utan en enda anmärkning. Varje gris som kommer till slakteriet kontrolleras av statliga besiktningsinspektörer/veterinärer, först levandedjursbesiktning och sedan slaktbesiktning. Vi har endast haft en förfrågan ett år om tre grisar trots c:a 150 000 grisar till slakt under tolv år. Blackstaby har en fullständigt ”clean record” gentemot all myndighetskontroll.
De bilder som visas upp av vår verksamhet känner vi inte igen oss i.
- Många av bilderna är INTE från Blackstaby. Vi får ta ansvar för Djurrättsalliansens alla bilder från alla gårdar för ägaren var ordförande i Swedish Meats.
- En fotoexpert har tittat på bilder/film och konstaterat alla bilder utom två är manipulerade eller ändrade på något sätt.
- Grisarna har skrämts ut på spalten/toaletten för att filmas där. En torr och välströdd yta filmas inte.
- Sjukboxar är filmade. Sjuka grisar måste få möjlighet att bli friska och därför finns det sjukboxar där grisarna förhoppningsvis kan tillfriskna i lugn och ro.
- Att göra nattliga räder på gårdarna och väcka upp tusentals grisar som sover ger naturligtvis inte en rättvisande bild.
- Grisarna är skygga och rädda och hade ingenstans att fly när djurrättsaktivisterna gjorde sina olaga intrång (minst 8 st) på Blackstaby.
- Grisarna har tyvärr drabbats av nya smittor. Det är något som enkelt sker när nya smittor kommer in i stallet utifrån.
- Grisarna har även drabbats av stressrelaterade sjukdomar. Aktivisterna har skrämt grisarna under sina timslånga nattliga besök och efter en helg hade vi väldigt många döda grisar i stallarna.
- Svansbitning är, enligt sjukdomsstatistiken betydligt lägre för Blackstaby än medeltal i Sverige.
- Slakterierna har aldrig påpekat att det förekommer smutsiga grisar till slakt från Blackstaby.
Att få ut detta i media är dock inte lätt. Vår veterinär, som är den verkliga experten har intervjuats många gånger men nästan aldrig publicerats.
När det gäller polisanmälan mot Blackstaby lades polisutredningen ner i oktober 2010 och vi har aldrig delgivits misstanke om brott mot djurskyddslagen. Åklagare har frågat Länsstyrelsen, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Sveriges Lantbruksuniversitet. Ingen sade, att det var ”missförhållande på Blackstaby”. Djurrättsalliansen har begärt överprövning av ärendet hos överåklagare men fått avslag i februari 2011. Den 16 juni ställdes djurrättsaktivisterna inför rätta och den 23:e faller domen för djurrättsaktivisterna. Vem har rätt och vem har fel? Juridiken har nu i alla fall sagt sitt. De ”experter” som varit kritiska till Blackstabys grisuppfödning har en sak gemensamt: De har aldrig ens satt sin fot på Blackstaby.
Personal, VD och veterinär
Blackstaby

Storhelg, då smutskastas svensk grisproduktion igen!
Såg idag på webben TV4s kritik mot Dalsjöfors Slakteri och kötthanteringen. Som verksam slaktgrisuppfödare är det för mig lika väntat som amen i kyrkan att det ska komma ett påhopp på köttet i någon form just före en storhelg.
Det är intressant att titta på bilderna och lyssna på ljudet. Här lyfter man fram en produkt och anklagar slakteriet för att märka om den och då fuska med märkningen.
När jag analyserar det som visas ser jag ett paket med helmuskelkött, exempelvis entrecote. Jag ser även att det på etiketten står blandfärs med datum 24-11-10. Bilderna visar hur man plockar bort etiketten från plastpåsen och även från en back där köttet ligger.
Av detta blåser man upp en historia om fusk.
Skulle slakteriet skicka ut dessa paket till butiker så är de ju felmärkta. Det är väl helt korrekt att då plocka bort de etiketter som visar fel innehåll på påsen, rätta mig om jag har fel.
Det har inte visats en enda bild på en ny etikett som klistrats på någon ny plastförpackning. Det visas inga bevis på att man fuskar med datumen, eller ...
Har jag missat något, är jag fel ute, rätta mig men inte för att jag ifrågasätter det som visats. Rätta mig för att jag bevisligen har fel. Visa mig verkliga bevis som styrker inslaget.
VARFÖR skall det vara så svårt att få en seriös debatt om mat i landet Sverige. Varför skall alltid ytterligheterna få breda ut sig och smutskasta.
Jag välkomnar en seriös debatt och deltar med glädje i den, men den måste då vara med ett syfte att låta helhetsperspektivet få utrymme.
Är jag som livsmedelsproducent en oönskad del av det svenska samhället så säg det på ett vänligt sätt. Låt mig då få en möjlighet att avveckla min produktion utan att gå i konkurs.
Jag respekterar att alla inte äter kött, jag respekterar att man har synpunkter på det sätt vi håller djur i produktion. Jag medverkar gärna till att vi diskuterar hur vi som människor tar oss friheten att använda djuren som ett produktionsmedel för att få mat på bordet. Anses det av en majoritet att vårt uppfödningssätt idag är förlegat och vi skall ändra på det så låt oss då få igång en seriös diskussion om det.
Men notera, att slå på oss (svenska) producenter så till den milda grad att vi lägger ner produktion, har det löst ett enda problem. Förmodligen kommer du och jag även att äta mat i morgon, producerad någon annanstans, på ett sätt som vi troligen inte kan påverka.
Granska gärna mig som producent och slakterierna kritiskt men rannsaka även alternativen. Att förflytta produktionen kanske inte löser några problem, det kan rentav förvärra situationen.
Granska även ICA som skriver i Buffé att allt det kött som de säljer är uppfött enligt svensk djurskyddslagstiftning. Kan de tåla en offentlig granskning så gratulerar jag dem. Jag tror inte de gör det om någon av er skulle våga granska dem. Tala med jordbruksverket och några veterinärer om ni är sugna på arbete.
Jag vill inte smutskasta min kollegor i andra länder, men när ICA ljuger så finns det anledning till att väckarklockan ska ringa.
Välkomna ut min verklighet. Jag skäms inte för det jag producerar eller på det sätt jag gör det. Jag kan visa svansbitna grisar, grisar med navelbråck, halta grisar, skitiga grisar, men även mer än 1600 hela friska individer utan tecken på vanvård.
Vågar ni bidra till en seriös diskussion eller vill ni bara bidra till rubriker.
Stellan Ericsson
Lidgris AB
0704 17 87 10

Påminnelse!
-
Alla som har uppsägningsbara avtal med slakteri bör omgående och senast före 30 juni säga upp dessa för omförhandling!
-Tips inför nya avtal kommer senare.
Sven Jerpdal
Örsundsbro

Alla debattinlägg är inlagda HÄR, för att göra dem mer överskådligare.

(Här kan du som har ytterligare kommentarer till grismarknaden, vem som helst, göra dina inlägg! Maila till gris@agrar.se)

Grisportalen.se och @-GRIS ska ha bästa informationen! Tipsa om nyheter och påpeka ev fel!

GRIS
Berga 311, S-692 93. Kumla
Lars-Gunnar Lannhard
070-6636090, 019-576090
gris@agrar.se
@-GRIS 23 juni 2011
Senaste uppdatering gjord 27 juni 18,40
Klicka för veckans senaste notering
Klicka här för nästa veckas notering
(Dateras endast upp torsdagar och fredagar)
@-GRIS är en del av tidningen GRIS, med aktuella grisnoteringar och senaste noteringsnytt.
För övriga nyheter se www.grisportalen.se
gris@agrar.se 070-663 60 90, 019-57 60 90
Klicka här för annonspriser!
Sydvästra Skånes Smågrisproducenter

Inbjudan till Lantchark i Harlösa
Grillkväll mitt i Skåne!!
Onsdagen 20 juli 2011 kl 18.00 ”Grillat från Harlösa”
Klicka här för program!

Grispriserna vecka 26

Partipriset
Scans partipris är från 9 maj
18,97 kr, en höjning med 25 öre. Kött% 58, 69 - 82,9 kg, utan huvud och framfötter.
För att jämföra partipriset med slaktgrispriset måste du dra av ca 7 % på partipriset.





Slaktsvin, grundnotering för bäst betalda viktgrupp
Slakteri Viktgr kg v 26 v 25 v 24 v 23
Ginsten Slakteri 65-94,9 14,00 14,00 14,00 14,00
Spotmarknaden Sva 75-100 13,90 13,90 13,90 13,90
Dahlbergs 71-96,9 13,25 12,75 12,75 12,75
Dalsjöfors Kvalitet 77-101,9 13,00 12,50 12,50 12,50
Skövde Slakteri 72-96,9 12,70 12,40 12,40 12,40
KLS Ugglarps Topp* 70-96,9 13,40 13,40 12,40 12,40
KLS Ugglarps Grund 70-96,9 12,10 12,10 11,60 11,60
Nyhléns & Hugos. avt flexibla 11,25 11,25 11,25 11,25
Scan 75-93,9 10,75 10,25 10,25 10,25
Avdrag
KLS Uggl. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej integrerad
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
Skövde. Ej GMO-fria
-
-0,20 -0,20 -0,20 -0,20
-
Eko-grisar
Scan Krav 75-96,9 - - - -
Scan Ekologisk 75-96,9 - - - -
Gröna siffror =Ökning Röda = Minskning Oförändrat.
a) Grisarna säljs till svenska slakterier. OBS! Du betalar frakten till slakteriet. Priset är medelpris av vad olika köpare på marknaden vill betala just nu.
Slaktsvin, Norden, noteringar* Gäller endast i kombination med tecknat KLS Ugglarps Leveranskontrakt Slaktgris och med t9,20illhörande ordinarie veckoleveranstillägg.

Skr Slakteri Viktgr. kg val. v 26 v 25 v 24
12,56 Danish Crown 70,0–83,9 dkr 10,30 10,30 10,30
23,18 Nortura 71,1–90,0a nkr 20,34 20,34 20,34
12,10 HK Agri rybsgris 75 – 96,5b euro 1,31 1,31 1,34
11,79 HK Agri grund 75 – 96,5b euro 1,29 1,29 1,29
11,97 Österbottens 73 – 91 euro 1,31 1,31 1,31
13,52 Snellman 80–105 euro 1,48 1,48 1,48
Ländernas avräkningspriser kan inte jämföras exakt med varandra p g a olika prissättningssystem och med varierande efterbetalning, i Danmark ca 1 skr. I Danmark avräknas vid 60 %. Varje procentenhet är värd ca 10 danska öre.
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter. 60 % kött. +40 øre. per kött%. Noroc-korsning +70 øre per kg.
b 101001Finska.html ) Avräkning sker vid 60 % kött. Priset inkluderar inte tillägg.
Danish Crowns notering är bruttonotering. Sedan görs avdrag. Verklig notering kan beräknas till 10 - 15 öre mindre. Exkl efterlikvid.
b)LSOs pris visar från 30/4 2010 grundpris + Primustillägg + nättillägg + effektivieringstillägg, som i princip alla uppfödare har.

Slaktgrisar, garantipris (lägsta pris, vecka)
Slakteri med
offentliga garantipriser utöver individuellt avtalade. Garantipriser som regleras via kontrakt förekommer.
HK Agri V 37 - 41 + 5 cent -

Slaktsvin, Europa, landsnoteringar resp korrigerade
Skr Land v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
24 jun Landsnotering* euro euro euro euro euro
14,25 Tyskland 1,56 1,56 1,56 1,56 1,50
21 juni jämförbara**
15,53 England - 1,700 1,726 1,713 1,728
15,38 Spanien - 1,683 1,683 1,670 1,670
14,98 Italien - 1,639 1,601 1,601 1,627
14,44 Tjeckien - - 1,580 1,566 1,552
13,84 Danmark - 1,515 1,516 1,489 1,489
13,76 Tyskland - 1,506 1,606 1,508 1,446
13,57 Frankrike - 1,485 1,493 1,500 1,504
13,54 Belgien - 1,482 1,495 1,482 1,433
13,39 Polen - - - 1,466 1,419
13,29 Holland - 1,455 1,455 1,455 1,398
12,85 Österrike - 1,407 1,407 1,407 1,366
12,80 Irland - 1,401 1,401 1,401 1,401
9,37 Sverige - 1,026 1,034 1,049 1,060
* Alla tyska grisföretagare får 2 - 3 cent extra när de uppfyller QS en certifiering för lantbruket (branschkrav).
** Landsnoteringar korrigerade för nationella olikheter i klassnings- och betalningssystem. 56 % kött, fritt gård. 79 % slaktutbyte.
Förutom vid ändrade noteringar, kan siffrorna påverkas av svängningar i kurser på valutorna. Korrigeringar kan även ske i efterhand. Noteringarna kan jämföras med varandra. Enl ISN. Korrigeringsparametrarna ändrade 100803.
Tabellen visar redovisad officiell notering (för Sverige Scan) och inte det verkligt utbetalda pris uppfödaren får. Noteringarna visar inte tillägg eller avdrag för veckans aktuella köttprocent och vikt och inte heller olika tilläggsbetalningar, efterlikvider eller årsbonusar (Danmark dock inkl 0,60 dkr).
Enskilda svenska uppfödare kan ha stora "personliga" avtalstillägg utöver noteringen och standardavtalen (tillägg runt 2 - 3 kr/kg förekommer). Tabellen visar därför lågt verkligt pris för svenska slaktgrisar. Se även faktisk betalning nedan.

Slaktsvin, faktisk betalning (utbet. belopp/slaktade kg)
5 jun Land v 22 v 21 v 20 v 19 v 18
Skr euro euro euro euro euro
13,92 EU, medelpris 1,542 1,541 1,563 1,593 1,594
-
16,43 Malta 1,820 1,820 1,820 1,820 1,820
15,08 England 1,670 1,672 1,647 1,626 1,581
15,02 Lettland 1,664 1,574 1,638 1,677 1,573
14,98 Portugal 1,660 1,680 1,700 1,700 1,700
14,98 Bulgarien 1,660 1,642 1,642 1,641 1,638
14,83 Spanien 1,643 1,665 1,695 1,697 1,689
14,80 Italien 1,639 1,642 1,637 1,642 1,643
14,78 Rumänien 1,637 1,618 1,623 1,611 1,614
14,53 Estland 1,610 1,619 1,598 1,601 1,595
14,43 Grekland 1,599 1,599 1,580 1,580 1,556
14,33 Tjeckien 1,587 1,599 1,619 1,634 1,615
14,21 Litauen 1,574 1,652 1,637 1,568 1,572
14,18 Tyskland 1,571 1,550 1,571 1,632 1,662
14,18 Slovakien 1,571 1,610 1,607 1,594 1,561
13,91 Ungern 1,541 1,541 1,562 1,606 1,604
13,81 Luxemburg 1,530 1,535 1,563 1,611 1,649
13,63 Frankrike 1,510 1,510 1,560 1,590 1,590
13,49 Polen 1,495 1,489 1,523 1,563 1,589
13,30 Österrike 1,473 1,467 1,525 1,606 1,609
13,25 Slovenien 1,468 1,482 1,529 1,571 1,589
13,24 Finland 1,467 1,482 1,480 1,486 1,522
13,22 Irland 1,465 1,464 1,467 1,427 1,426
13,03 Sverige 1,443 1,462 1,447 1,408 1,408
12,58 Holland 1,394 1,394 1,432 1,507 1,508
13,55 Belgien 1,390 1,405 1,437 1,517 1,520
12,55 Danmark* 1,390 1,420 1,419 1,419 1,418
12,37 Cypern 1,370 1,280 1,270 1,510 1,590
De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
Priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma.
OBS! Priset är utan huvud. Svenska slakteriers grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 skr.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till skr vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna.
Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.



Prenumerera på GRIS!
Fakturera dig själv genom att trycka på någon av knapparna nedan. Skriv ut fakturan. Prenumerationsavgiften finansierar även @-GRIS

Slaktsvin, futurepriser Hannover 2009
Mån 24 aug 30 juli 21 juli 24 juni 17 juni
Sep - 1,560 1,560 1,567 1,556
Okt - 1,455 1,455 1,484 1,470
Nov - 1,440 1,440 1,486 1,463
Dec - 1,425 1,425 1,455 1,460
Jan - 1,350 1,350 1,390 1,395
Feb - 1,450 1,450 1,490 1,490
Mars - 1,470 1,470 1,495 1,495
April - 1,525 1,525 1,525 1,525
Maj - - - - -
Juni - 1,525 1,525 - -
Juli - 1,525 1,525 - -
Aug - - - - -
Futurepriserna är i € per kg slaktad vikt på svinmarknaden i Hannover, enl Alm. Brand Henton.

Priserna på slaktsvin vid ISNs internetauktion
North-West German Internet Pig Market är en auktion över internet för slaktgrisar. Antalet grisar som säljs är inte stort, men auktionspriserna kan ibland ge en tidig indikation om vart officiella noteringarna är på väg i Tyskland.
Auktionsdag
22 juni
15 juni
8 juni
1 juni
Utbud
1850
1720
1885
1900
Sålda
1670
1720
1700
1900
Medelpris, euro
1,59
1,59
1,59
1,58
Lägst
1,58
1,57
1,57
1,56
Högst
1,61
1,59
1,59
1,59
Medelpris, skr
14,53
14,30
14,35
14,20

Suggor, galtar köpes för export
Suggor 6,20 kr, galtar 3,00 kr.
Rakt pris med fria vikter och fri klassning!
Göran Eriksson
Göran 0708-42 64 10, Torbjörn 0708-14 31 91
erikssonsdjurtransport@swipnet.se

Suggor, Sverige
Slakteri Kg, 58 % v 26 v 25 v 24 v 23
Spotmarknaden Fri vikt, klass* 7,20 7,00 7,00 7,00
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 6,20 6,20 6,20 6,20
Ginsten 140,1 kg- 6,00 6,00 6,00 6,00
KLS Ugglarps 140- 5,90 5,90 5,90 5,90
Dalsjöfors 58% 5,75 5,75 5,75 5,75
Dahlbergs 140- 5,50 5,50 5,50 5,50
Scan 140- 5,45 5,45 5,45 5,45
Nyhléns & Hugoson 140- 6,05 6,05 6,05 6,05
Skövde 140- 4,50 4,50 4,50 4,50
Galtar
Eriksson Transport Fri vikt, klass** 3,00 3,00 3,00 3,00
Scan oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Skövde oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dalsjöfors oflådd 2,40 2,40 2,40 2,40
Dahlbergs oflådd 2,15 2,15 2,15 2,15
KLS Ugglarps oflådd 2,00 2,00 2,00 2,00
* Gäller endast hela lass från en lastplats, linje söder om Göteborg.
** Fritt din gård

Suggor, utland
Skr
Slakteri Anm. valuta v 26 v 25 v 24
7,93
Danish Crown 129,9 kg- dkr 6,50 6,50 6,50
19,32
Nortura Fri vikta nkr 16,95 16,95 16,95
Finland
5,94
LSO (HKScan) Fri vikt, E euro 0,65 0,65 0,65
5,11
Österbottens Fri vikt, E euro 0,56 0,56 0,56
7,76
Snellmans Fri vikt, E euro 0,85 0,85 0,85
Tyskland
9,50
ZNVG 56 % euro 1,04 1,04 1,06
Galtar
6,71
Danish Crown 109,9 kg- dkr 5,50 5,50 5,50
a) Från norska priser ska dras slaktdjursavgift, m m. Klyvda utan huvud och framfötter.

Viktigaste valutorna
Torsdagar v 25 v 24 v 23 v 22 v 21 v 19 v 18
Pund
10,27
10,35
10,15
10,15
10,22
10,32
10,04
Dollar 6,40 6,30 6,18 6,21 6,27 6,32 6,07
Euro 9,14 9,09 9,03 8,99 8,89 8,98 9,03
Dansk 1,22 1,22 1,21 1,20 1,19 1,20 1,21
Norsk 1,17 1,16 1,14 1,15 1,14 1,14 1,14
Yen 7,96 7,85 7,72 7,69 7,65 7,80 7,56
Priset på valutor i skr. Grön = valutan är dyrare. Röd = valutan är billigare.

Smågrisar, Sverige
Slakteri
kr/kg
kr/kg
kr/kg
kr/kg
Klass, kr/kg v 27 v 26 v 25 v 24
Ginsten Slakt 1
Smågrisar, 23 kg - 16,50 16,50 16,50
Dito PMWS-vaccinerade + 20 kr + 20 kr + 20 kr + 20 kr
Dahlbergs
Särklass D, mell. 23 kg - 15,50 15,50 15,50
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Skövde Slakteri
SwedeHam+, 23 kg - 14,50 14,50 14,50
Dito PMWS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
KLS Ugglarps
Grund 23 kg - 14,20 14,20 14,20
PMVS-vaccinerade +20 kr +20 kr +20 kr +20 kr
Ej GMO-fria, per gris -8 kr -8 kr -8 kr -8 kr
-
kr/gris kr/gris kr/gris kr/gris
Dalsjöfors Slakteri 2
Dalsjöfors Kvalitet, 30 kg - 380M 380M 380M
Dalsjöfors Bas, 30 kg - 345M 345M 345M
Dalsjöfors Extra, 30 kg3 - 365M 365M 365M
SLS (Scan)
Bis Plus 30 kg, beräkn. - 376 354 354
Bis Plus 30 kg, marknad - 255 255 255
Bas 30 kg, beräknad - 341 319 319
Bas 30 kg, marknads - 220 220 220
Nyavvanda, 9 kg - - - -
KRAV, 30 kg - - - -
Scan Ekologisk - - - -
Ej PMWS-vaccinerade4 -30 kr -30 kr -30 kr -30 kr
Spotmarknaden        
Svensk smågris 30 kg5 - 370 370 370
Finsk smågris 30 kg - - - -
Dansk smågris 30 kg6 - 460 505 505
Dansk smågris 7 kg6 - 255 285 285
-
Balans i förmedling
Scan, väntan hämt/lev - överst överst överst
KLS Ugglarps - överst överst överst
Skövde Slakteri - överst överst överst
Dalsjöfors Slakteri - 1 000 1 000 1 500
Dahlbergs Slakteri - balans balans överst
Ginsten - balans 2-300 300
-
MarknadsavdragM
Dalsjöfors Slakteri - 75 kr 75 kr 75 kr
Skövde Slakteri - - - -
Dahlbergs Slakteri - - - -
Ginsten - 30 kr 30 kr 30 kr
KLS Ugglarps - 40 kr 40 kr 40 kr
Priserna: Färg visar Prishöjning Prissänkning Oförändrat. Balansen: Färg och stil visar: Överstående, brist, balans
1 Tillägg upp till 106 kr/smågris tillkommer.
2 Tillägg upp till 85 kr möjliga
3 Dalsjöfors Extra är en smågris med extra hög hälsostatus,
bl a PMWS-fri eller PMWS-vaccinerad
4 Tillägg gäller förmedling, vid mellangårds avtalar parterna.
5 Över 30 kg + 5 kr, under -10 kr per kg. Marknaden sätter priset, dvs priset som anges är det som marknaden indikerar just nu.
6 Södra Sverige

Smågrisar, noteringar utland
Vecka v 26 v 25 v 24 v 23 v 22
Skr
Danish Crown dkr dkr dkr dkr dkr
256
Basis 7 kg 210 210 216 212 212
493
Basis 30 kg 360 360 364 357 357
262
SPF+Myc 7 kg 215 215 221 217 217
445
SPF+Myc 30 kg 365 365 369 362 362
267
SPF 7 kg 219 219 225 221 221
450
SPF 30 kg 369 369 373 366 366
1000
Økologi 30 kg 820 820 820 813 813
Nortura, Norge nkr nkr nkr nkr nkr
718
25-kilos 650 650 650 650 630
LSO (HKScan) euro euro euro euro euro
383
25-kg, Priimuus 42 42 42 42 47
Snellmans
539
Grund 30 kg A1* 59 59 59 59 59
Tyskland
460
ZNVG 28 kg 51 51 51 51 51
*) Tillägg för avelsindex 0 - 4 euro/st + mängdtillägg.

Smågrisar i EU, faktiskt avräknade priser
1 maj Land v 17 v 16 v 15 v 14 v 13
Skr euro euro euro euro euro
383 EU, medelpris 42,52 42,22 42,73 41,77 41,74
-
722 Malta 80,00 80,00 80,00 80,00 80,00
579 Tjeckien 64,18 46,16 56,49 42,99 51,91
557 Italien 61,79 61,61 61,61 61,61 61,56
501 Sverige 55,56 54,32 53,30 52,74 50,73
493 Slovakien 54,67 54,83 60,90 54,72 49,67
478 Tyskland 53,00 52,50 52,70 51,60 51,60
445 England 49,33 48,88 48,88 48,37 47,09
443 Finland 49,16 46,94 49,44 49,33 48,65
401 Belgien 44,50 43,50 43,00 42,00 42,00
373 Ungern 41,41 38,59 48,25 35,33 42,54
360 Danmark* 39,96 39,96 40,76 40,77 39,69
339 Estland 37,55 37,33 40,92 38,22 36,91
334 Spanien 36,99 39,24 39,46 40,01 40,29
325 Holland 36,00 36,00 36,00 36,00 36,00
312 Frankrike 34,60 33,40 33,40 32,00 31,20
288 Portugal 32,00 32,00 36,00 36,00 36,00
266 Polen 29,51 29,09 27,87 26,96 26,12
250 Luxemburg 27,70 21,70 30,30 32,70 34,60
Priserna är i € och ändringar omfattar även veckans valutaförändringar.

Avelsgyltor
Säljare Ålder v 26 v 25 v 24 v 23
Spotmarknaden 5,5 mån - - - -