Slaktstatistiken för kvartal 3 2014, med rättade siffror för kvartal 2
50 000 grisar hade rymt ur statistiken kvartal 2 2014!

Vår julskinka har rymt – hur kan en gris bara försvinna! Inte bara Werner & Werner (Åke Cato och Sven Melander) i julvisan som nu spelas dagligen, har en oförklarligt försvunnen gris. Alla Sveriges slakterier har haft det, sammanlagt hela 51 367 grisar kvartal 2 2014! Detta framgår av senaste slaktstatistiken. Över 50 000 grisar, hur kunde de bara försvinna? Vi vet det kanske, ungefär. Men hur många grisar som försvunnit tidigare kvartal, det får vi nog aldrig veta. Det är nog en fråga vi får lägga bakom oss, med vetskapen att det kommer bättre och mer korrekta siffror i framtiden.

Det är KCFs slaktstatistik det gäller. Datan hämtas från Jordbruksverket. Till Jordbruksverket rapporterar alla slakterier in de grisar som slaktats. Så långt är nog själva siffrorna ganska riktiga. Men alla grisar förses med koder och det är när data hämtas ut som det kan bli fel. Jordbruksverket lägger in dessa rådata in i ett annat program, Dawa, som är mer användarvänligt för alla tjänstemän, än rådata som endast experter får hantera. Alla grisar med korrekta uppgifter om djurslag, kön, slaktdag, fel på slaktkroppen, människo- eller djurföda, produktionsplatsnummer, vikter, osv, osv får en särskild kod, medan övriga får andra koder och blir korrigeringsfiler. Grisars uppgifter som inte är helt korrekta går tillbaka till slakteriet för korrigering och när de rätta uppgifterna kommer tillbaka läggs rättade data in i databasen med kod för korrekta uppgifter.

Det har således gått snett vid uthämtningen av data och siffrorna har blivit som de är i tabellens kv2 14, dess första version som kom i somras. Det var slakterier som reagerade på siffrorna. Kanske inte så mycket på tabellens siffror i allmänhet, utan på ett annat större fel som drabbade Scan Kristianstad. När man tittade på det speciella felet, såg man även de fel som orsakade missen med 50 000 grisar.

-Helt rätt går det aldrig att få så här många uppgifter till ett register, säger Niklas Persson och Annette Palm, som hjälpt mig att tränga in i datadjungeln. Det är många feluppgifter som ska rättas till av många personer och när tiden är inne att köra statistiken är inte alla uppgifter korrigerade. Men det som inträffat nu är extremt mycket fel och i fortsättningen ska det bli mera rätt.

-Vi vet inte hur länge fel uttag ur slaktregistret skett, säger Annette. Alla har trott att uppdateringarna, som görs varje natt, har varit rätt. Att det var fel, kom som ett obehagligt uppvaknande.

Samma säger Magnus Därth, vd i Kött och Charkföretagen, KCF, som beställt uppgifterna vid Jordbruksverket.

-Det var en chock att upptäcka att det fanns så grova fel i statistiken, säger han. Vi har nu lagt ner ett mycket omfattande arbete på att både rätta och dubbelkolla uppgifterna med slakterierna. Nu när vi korrigerat kv 2 ser statistiken även ut att stämma bättre med t ex Grisföretagarnas prognos över utvecklingen för 2014. Även LRFs siffror stämmer bättre. De har pekat på en högre svensk grisproduktion än vad vi sett av vår slaktstatistik.

Vi kan alltså se fram emot slaktsiffror för 2014 som inte ser så dystra ut som befarats. Vad siffrorna använts till i övrigt som påverkar bilden av svensk grisproduktion har ingen kunnat peka ut idag. Vi rapporterar ju även till EU och det svenska grispriset jämförs med priserna i andra EU-länder. Om det finns felaktigheter även där, det får vi återkomma till. 50 000 försvunna grisar av 612 400 för kvartalet kan ju påverka medelpriset ganska rejält?

3,2 % fler slaktade grisar kvartal 3
Av slaktstatistiken för kvartal 3 i år framgår att svensk grisproduktion ökat med 3,2 %, jämfört med samma kvartal i fjol. Positiva nyheter alltså och de flesta slakterier har ökat slakten. KLS Ugglarps i Kalmar har ökat 33,6 %, vilket är anmärkningsvärt mycket. Ugglarps ökning är 14,4 %. Ginsten ökar hela 14,7 och Dahlbergs 11,1 %, Dalsjöfors 7,1 och Skövde 4,6. För hela årets tre kvartal har svensk grisproduktion ökat 0,2 %.

Enda minskningarna är hos Siljans Chark -4,5 % och Scan i Skara -47,1 %. Dessa skaragrisar återfinns inte i Kristianstads ökning med 3,9 %, utan hos de slakterier som legoslaktar scangrisar.

Om du tittar tillbaka på förra tabellen, så är det minskningar för nästan alla slakterier under kvartal 2. Titta inte på dessa siffror, eftersom de var felaktiga.

I slutet av januari väntas vi få statistiken för helåret 2014. /LG 141212

Slaktstatistiken för kvartal 2 2014, med de felaktiga siffrorna