Per Lundman avliden

Många grisföretagare, främst de som arbetat med avelsdjur, har haft någon relation till Per Lundman, Swedish Livestock Trading. Nu har han avlidit, 84 år gammal. Begravning sker i Lidingö kyrka 30 april kl 13.

Under Pelles tid på Swedish Livestock Trading exporterades väldigt många djur till många länder. Och det köptes djur för avel. Man kan nog säga att de flesta som födde upp avelsgrisar i Sverige hade besök av Pelle och hans medarbetare, som tittade på grisar lämpade för export. Ofta i sällskap med representant för köparlandet eller köparna själva.

Det var trevliga besök när det t ex kom ett gäng kineser eller från något annat land. Det var för många trevligt att få sälja avelsdjur också. Det blev några extra kronor, eftersom inriktningen på aveln skiljer sig en del mellan länderna och djur som inte tilltalade svenska avelsexperter, tilltalade kanske någon från andra sidan jordklotet. Det gick så att säga att sälja två omgångar avelsdjur, i stället för att skicka överblivna djur till slakt.

Något riktigt trevligt var också att hälsa på de sålda djuren hos köparen. Per Lundman ordnade många studieresor till många länder. Själv har jag varit med på tre resor till Taiwan och Kina. Det var resor som inte går att köpa för pengar vid en resebyrå. Att få komma hem till bönder och grisuppfödare i ett fjärran land, gå i deras stallar, sitta vid deras köksbord, se deras hus, besöka barnen i skolan, m m, sådana resor glömmer man aldrig. Att gå på familjens toa, som t ex bestod av ett skynke runt en del av suggornas gödselränna, med suggorna uppbundna intill, den upplevelsen bjuder inte andra researrangörer på. Inte heller att bli kvarglömd i en liten kinesisk by och själv få vandra vägen fram över risfälten för att försöka hitta lift till nästa besöksmål.

Så minns vi Per Lundman och vi tackar för att få ha haft dig som vän. /140425

Lars-Gunnar Lannhard