Upppigg AB har begärt sig i konkurs
Ser ingen framtid för svenska grisar

Upppig AB, Örsundsbro, begärde sig i konkurs i fredags 24 maj. Förlusterna har accelererat senaste åren, inte minst pga att anläggningen gått på 60 % kapacitet i brist på smågrisar. Upppig ägs av 8 spannmålsbönder i trakten.

-Jag har aldrig varit med om så dålig lönsamhet mitt i grillsäsongen, trots förhållandevis högt grispris, säger Sven Jerpdal, som var vd i Upppig till oktober i fjol. Sista slaktgrisarna har levererats till Scan för 16,50 kr och vi hade en del nya smågrisar på gång, men kalkylen på dessa var -200 kr per gris. De hade kostat 775 kr, fritt Upppig.

-Om inte kalkylen inte ens täcker TB1, då ska man inte producera grisar, säger Sven.

-Upppig byggdes för 14 år sedan och stallarna har underhållits väl och fungerar bra, säger Sven. Men vi har under dessa 14 år aldrig gått med vinst. På papperet har vi gått back med 40 - 50 kr per producerad gris ända från starten. Nu är vi uppe i -200 kr.

-Jag har också en andel i bolaget, men den minsta, säger Sven. Vi har diskuterat olika förändringar, men inte fått enighet om någon. Det har varit integrering med en ny smågrisanläggning och på slutet att bygga om två avdelningar till farfarsboxar och därmed minska produktionen av slaktgrisar.

-Bankerna är farliga att ha att göra med. När förlusterna ökat, har Handelsbanken höjt räntorna, vilket ökat förlusterna ännu mer. I stället för att hjälpa, har man stjälpt företaget, säger han. Räntorna är nu uppe i 6,45 % på hela kapitalet 11 mkr inkl checkräkningskredit. Upppig har inga tillgångar i jord och skog, endast byggnaderna för grisar. Det är alltså ett renodlat grisbolag som måste stå på egna ben, utan dolda insatser som billig spannmål, m m.

Efter att Sven lämnade vd-jobbet har han fortsatt som kamrer.

-Jag är övertygad om att det kommer fler konkurser inom både grisproduktion och mjölkproduktion, eftersom det inte syns någon förbättrad efterfrågan. Jag har kontakt med animalieproducenter som överväger att stänga företaget med konkurs, eller kanske begära rekonstruktion. Inom slaktgrisproduktionen finns så stor överkapacitet, att det inte syns några möjligheter till förbättring under överskådlig tid. Det finns inga smågrisar och ingen ökad marknad för grisköttet. Risken är i stället fler tomma stallar, i varje fall hos de som har råd att sluta. Flera gårdar är till salu.

-Hela näringen präglas av handlingsförlamning och det gäller framför allt våra organisationer. Vid LRFs stämma i dagarna har knappast ingen tid ägnats åt de ekonomiska problemen i produktionsjordbruket. Från Sveriges Grisföretagare kommer inte heller några förslag till förbättringar för näringen. Det ser mest ut som om de håller LRF i handen.

-Jag föreslår i min blogg att grisföretagarna ska ta upp frågan om medlemskap i Svenskt Näringsliv, för att den vägen försöka få förståelse för grisnäringens ekonomiska frågor. Vi måste försöka hitta de vägar som finns för att förbättra grisnäringens villkor, vare sig de är bekväma för LRF och SGF eller inte. Att inte göra något, kan enbart bli ytterligare tillbakagång.

Ordförande i Upppig AB är Bengt Rekestad, Örsundsbro. /LG 130530