Mattias och Per-Inge blir störst på smågrisar

Sveriges största smågrisföretag, Smågris Syd AB, bildas vid årsskiftet med 52 - 53 000 smågrisar per år. Det är Per-Inge Nilssons Gärsnäs Smågris AB med 1700 suggor och Mattias Esperts smågrisproduktion på Kvarnlyckan med 400 suggor, som slås samman till en enhet. Mattias blir vd.

-I det sammanslagna bolaget ska vi lyfta produktionen, bli effektiva och kapitalstarka och kunna köpa in förnödenheter gemensamt, säger Mattias. Jag ska basa för båda gårdarnas smågrisproduktion, medan Per-Inge fokuserar på de ca 45 000 slaktgrisarna. Per-Inges slaktgrisar finns i ett separat bolag som han driver vidare och jag har inga slaktgrisar ännu.

-Min starka sida är smågrisarna och jag ligger över Gärsnäs resultat med ca 2 smågrisar. Jag hoppas kunna hämta in den skillnaden. När Per-Inge kan ägna sig mer åt slaktgrisarna, samt affärerna, räknar vi med att även produktionen av slaktgrisar kan lyftas.

-Båda besättningarna är klart lönsamma och vi räknar med en vinstmarginal på 5 %. Omsättningen blir 40 - 45 mkr.

-Det nya bolaget får 12 anställda. I mitt bolag är vi 3 idag. Tillsammans kan vi bli effektivare och vi räknar med att kunna minska arbetsförbrukningen. Det är 2 - 3 timmars skillnad nu mellan min och Per-Inges besättning och jag räknar med att kunna hämta in en del.

-Tillsammans får vi också en bättre kapitalbas för utbyggnader. På min enhet hoppas jag kunna förverkliga utbyggnaden från 400 suggor till 1200 och så småningom även bygga för slaktgrisar. Båda anläggningar använder färdigfoder.

-Satsningen är samtidigt en markering för att vi tror starkt på svensk grisproduktion och att vi kan producera konkurrenskraftigt. Båda hoppas att sammanslagningen och de planerade utbyggnaderna ska bli till inspiration för kolleger som kan ta steget och bygga ut.

Nya bolaget Smågris Syd AB startar formellt 1 januari 2013, men praktiskt har jag redan börjat. Bolaget blir ägt 50-50 %. Det är 6 mil mellan anläggningarna. /LG 121019