Ingvar Hultström har avlidit

Ingvar Hultström, Fors Säteri i Sörmland, tidigare mångårig ordförande för Svenska Svinavelsföreningen och Svenska Fläskproducenters Intresseförening, SFI, har avlidit, 90 år gammal. Han byggde Mellansveriges största grisstall, för 50 grisar, på 1940-talet. Det blev med åren åtskilligt fler.

Ingvar var således bland de första att satsa på grisar i större skala. 50 grisar är inte mycket idag, men var mycket på den tiden, när alla djurslag skulle finnas på gårdarna. Till ovanligheterna hörde även att han använde slaktrester som grisfoder, från lokala slakterier.

Han engagerade sig också mycket i grisorganisationerna och var under 16 år ordförande i SFI. Det fanns intresseföreningar för avel, smågris och slaktgris och det var självskrivet att ordföranden i Svenska Svinavelsföreningen skulle komma från intresseföreningen för avel. Ingvar bröt det mönstret och blev ordförande både i Svenska Svinavelsföreningen och SFI en period. Sedan fortsatte han i Svenska Svinavelsföreningen och var ordförande i 6 - 8 år.

Han var också engagerad lokalt, i Handelsbankens styrelse, ODD Fellow och Rotary i Katrineholm. Det stora privata intresset var antikviteter och på senare år inrättade han ett landsbygdsmuseum på Fors Säteri.

Förutom Fors Säteri ägde han Wegersberg, en granngård han köpte 1972.

Ingvar föddes på Fors Säteri 10 april 1922. Han gifte sig med Anna-Britta 1948. De var gifta i 61 år, tills Anna-Britta avled 2009. Barnen är Peter, Ingela och Lars. Lars känner väl alla inom grisnäringen, efter engagemang i många grisrelaterade föreningar, bl a Swedish Meats och Sveriges Grisproduceneter, numera Sveriges Grisföretagare.

På äldre dar flyttade Ingvar och Anna-Britta till en av flyglarna på Fors. Sista året tillbringade han på Vallgården i Valla. /120928

Lars-Gunnar Lannhard
Ingvar Hultström vid Sveriges Grisproduceners årsstämma i Vadstena 2006