Ett urval produkter av Svensk Rapsgris, julskinka, köttbullar, Wienerkorv, bacon, Falukorv och kotlett. Vecka 36 lanserades 10 kött- och 5 charkprodukter av rapsgris och det blir två till innan jul. Grisköttet kommer tillbaka på restaurangerna nu, tror Andreas Hedlund, Årets Kock 2002 och gastronomiskt ansvarig på Stadshuskällaren i Stockholm. Rapsgrisen har även en given plats i skolmatsalar, tack vare högre innehåll av omega 3.
Sara Hoff, kommunikationsdirektör vid Scan sedan ett halvår, är nöjd med det mottagande rapsgrisen fick av matjournalisterna, som provåt fläskkotlett i bit fylld med bacon.
Rapsgrisen ute på svenska matborden!

-Rapsgrisen är den största händelsen sedan Pigham introducerades i början på 1980-talet, sa Torbjörn Lithell, ansvarig för rapsgrisprojektet, när Scans kampanj för rapsgrisen presenterades med en arbetslunch för landets matjournalister och med rapsgris på tallriken. Rapsgrisen är nu ute på de svenska matborden.

Åtets kock 2002 Andreas Hedlund var dagens kock och hade lyckats ta väl att ta väl om hand en fläskkotlett som han fyllt med bacon. Både den och förrätten, en korv, föll de kräsna matjournalisterna i smaken. Det blev enbart lovord, vilket ser bra ut för grisnäringen framöver.

-Vi kan inte ha fel, förklarade Andreas Hedlund, som berättade att åtskilliga blindtester med erfarna kockar har talat till rapsgrisens fördel. Dessutom på restaurang Stadshuskällaren i Stockholm, där tänker vi på hälsan. Rapsgrisens innehåll av högre andel nyttiga omättade fettsyror, som omega 3, talar för rapsgrisen. Jag tycker att kommunerna ska satsa på rapsgris till skolmatsalarna, eftersom många elever inte äter tillräckligt mycket fisk och den vägen får i sig den mängd omega 3 kroppen behöver.

-Kommunerrna är måna om att skolmaten ska vara billig, men prioriterar man rätt ska man använda rapsgrisen, för hälsans skull, sa han.

-Det här är den första svenska grisen, uppfödd i större skala, som är som vi kockar vill ha den, sa han. När vi provlagade inför Årets Kock-tävling, sa vi att den kanske t o m var alltför mör för våra ugnar. Vi tycker den är mycket välkommen, sett ur många perspektiv.

-Det finns kockar som gladeligen köper speciellt griskött för 200 kr per kg, för att få det griskött man vill ha. Nu får vi ett griskött som inte är mycket dyrare än vanligt griskött, men väsentligt bättre.

-40 000 grisar i Sverige är nu rapsgris och målet är 200 000, sa Torbjörn Lithell. Vi koncentrerar uppfödningen kring Skara, men den nordligaste uppfödaren finns i Enköping. Uppfödarna av rapsgris får ett tillägg på grispriset. Utvecklingen av rapsgrisen har pågått i fyra år och är ett koncept som sedan en tid körts i Finland. Där börjar andelen rybsgrisar (som man har där) närma sig 50 % hos finska delen av HKScan.

Så långt ser det alltså positivt ut. Det behövs innovationer inom grisnäringen, som stärker den inhemska produktionen. Scan utlovar den största satsningen på marknadsföring sedan Pigham.

-Det blir en kraftfull kampanj nu i höst, sedan gör vi ett uppehåll för julaktiviteterna, för att fortsätta efter nyår, sa Scan-folket. Det är nu inte fråga om magrare kött, utan bättre fettkvalitet. /LG 120907