Nordic Genetics nya avelspartner utses snart

Före semestrarna ska det vara klart vilket internationellt avelsbolag Nordic Genetics ska samarbeta med om yorkshire, när den svenska skippas, berättade Carl-Olof Port vid grisstämman i Örebro. Valet står mellan PIC, engelska JSR som man redan har samarbete med om export av hampshire, DanAvl och Norsvin.

-Det vi tittar på är givetvis avelsmaterialet, men också om avelsföretaget passar för oss i Sverige. Alla har sina plus och minus. Avel tar tid och det får inte bli fel i urvalet. Det blir inte billigare i framtiden att välja partner och avelsmaterial.

-PIC är ett väl känt avelsföretag, som gärna vill satsa i Sverige och Finland. De är starkt kommersiella och har bra support.

-JSR är ett engelskt företag, som vi samarbetar med sedan länge om hampshire, vid försäljning i England. De har också bra support. De har flera hondjurslinjer att välja mellan.

-Topigs kan vi få via Norsvin och Norsvin är väl kända för oss och har stor verksamhet även i USA. DanAvl är det danska avelsbolaget, som vi också väl känner.

Carl-Olof fick frågan om andra länders inhysningsystem påverkar avelsresultaten och hur denna påverkan undviks vid utvärderingen av avelslinjer?

-Vi tror att systemen för inhysning påverkar resultaten, sa Carl-Olof Port. Men i urvalen ser vi till de långsiktiga avelsmålen. De miljömässiga får vi parera när vi har grisarna på svensk mark. /LG 120608
Carl-Olof Port utvärderar vilket internationellt avelsbolag som för bli leverantör av gener till HKScan grisuppfödare.