Grisar gillar inte leksaker

Stallavdelningar med halm, bildäck och annan leksak har filmats dygnet runt. Däck och leksaker är ointressanta för grisarna efter mycket kort tid, medan de leker med halm ganska länge efter halmning. Liten mängd halm ofta är bästa receptet om grisarna ska ges sysselsättning.

Det berättade Per Wallgren, SVA, vid ett seminarium vid Grisföretagarnas årsmöte i Örebro.

Kameror har riggats upp som tagit en bild per sekund i boxar vid Nibble gård i Västmanland. Leksaken som användes var plaststavar som liknar svansar som grisarna kan dra i. Däcket hängde i rep.

Leksaken använde grisarna 153 minuter första veckan, men sedan avtog användningen, för att sedan användas i obetydlig omfattning.

Däcket lekte grisarna med en timma första veckan, men sedan minskade intresset för att bli som en del av inventarierna.

-Grisarna använde bildäcket obetydligt som leksak, utan klängde på däcket mer av den anledningen att däcket kom i grisarnas väg, menar Per.

Bästa för grisar att leka med är halm. Men även halmen är mest intressant för grisarna just när de får den och den är fräsch. Intresset för halmen var störst första veckan.

Grisar är som små barn. När de får nya leksaker, leker de med dem en kort tid och kastar dem sedan åt sidan.

-Frågan är hur grisarna ska ges halm på bästa sätt, så de är intresserade av den långvarigt, sa Per Wallgren.

- Vi har prövat halmautomater till slaktgrisar, som fungerat alldeles utmärkt, säger Sven-Erik Johansson, Nibble. Grisarna kan äta när de vill och de ger mindre spill än tilldelning mauellt, /LG 120606, 120803