Grisföretagarna utreder att lämna LRF

Bryt med LRF och gå med i Danske Svineproducenter, föreslog Per Karlsson, Boarp, i en motion till Grisföretagarnas stämma i Örebro. Motionen avslogs på förslag av styrelsen, men ett tilläggsyttrande röstades igenom om att utreda hela Sveriges Grisföretagares verksamhet till nästa ordförandekonferens.

Så här skrev Per i motionen: ... bryta samarbetet med LRF och sök i stället medlemskap i Danske Svineproducenter och få därigenom en samarbetspartner som driver aktiva grisföretagares frågor.

Han tycker att LRF försöker sitta på två stolar. LRF ska företräda de aktiva bönderna, men man vill också fria till konsumenterna. Därmed blir det inte fokus på grisföretagarnas ekonomi och därmed inte bästa lönsamhet för dem. Danske Svineproducenter har extremt klart fokus på grisföretagarnas ekonomi och skulle företräda oss bättre i alla stora grisfrågor.

-Vi kommer att halvera vår produktion av grisar på 20 år och därtill på en marknad där konsumtionen av griskött ökar, sa Per. Det säger sig självt att något är fel i politiken, om det går åt det hållet. Därför måste något radikalt göras. T ex vända oss till Danmark för att få stöd för våra frågor.

-Förutom att ha en samarbetspartner som står på vår sida, har Danske Svineproducenter siffror på i princip allt som har med grisproduktion och grisens värdekedja att göra. Det innebär att det är lättare att arbeta med de viktiga frågorna. De har sedan erfarenheter att driva fram budskap och driva dem politiskt.

Styrelsen för Sveriges Grisföretagare rekommenderade avslag till motionen och så blev också beslutet. Men i diskussionen framställdes även ett motyrkande, om att hela Sveriges Grisuppfödares verksamhet skulle utredas. Detta yrkande röstades igenom med stor majoritet. Så i praktiken kommer även Per Karlssons motion upp till diskussion i den utredningen. Allt annat är otänkbart, om det ska bli en allsidig utredning.

-Det är hög tid att även intresseföreningar börjar jobba över gränserna, skrev Per i slutklämmen till motionen.

Kritiserad verksamhet

Sveriges Grisföretagare har förvisso deltagit i många grispolitiska utredningar och gjort många yttranden, som verksamhetsledaren Margareta Åberg redogjorde för. Men det hindrade inte kritik från stämman, initierad av Östergötlands Grisföretagare. Kritiken kom upp vid ett par tillfällen, både efter Per Karlssons motion och i samband med diskussionen om höjda medlemsavgifter och när frågan om branschbolag kom upp.

-Vi får inte tillräcklig valuta för medlemsavgifterna, sa Östergötlands ombud Per Pålsson, Ödeshög. Ska vi gå med på en höjning av avgifterna med 20 %, då vill vi också att föreningen visar framfötterna utåt.

Han kritiserade föreningen bl a för att inte vara med och försvara näringen, när känsliga frågor diskuterats i medierna.

-I julas sa Scan i TV att det var slut på julskinkan. Var var vi i debatten? 2 mars diskuterade medierna smågrisimport, men SG hade inga synpunkter. Om inte grisarna fick leksaker, ville debattörer lagstifta. SG förklarade inte näringens synpunkter. Varför ska vi låta våra motståndare hålla i agendan.

Medlemsavgifterna höjdes till 10 kr/sip och 50 öre/slaktgris. Minst 850 kr, max 6000 kr. /LG 120611