Fler faderraser kan komma till Sverige

Charkgrisen är som bekant inte helt död hos Scan, men den har också liv inom privatslakten.

-Jag tror vi har fler faderraser, för t ex bulk och special, kanske inom fem år, sa Hans Agné vid Grisföretagarnas stämma. T ex en effektiv köttgris för volymköttet och någon special, typ berkshire, för de krävande kockarna.

Hans Agné utsågs till Årets grisföretagare 2011 vid stämman. Det var givetvis för hans engagemang i Avelspoolen som vd, men nu också för hans arbete att introducera Guldgrisen i Sverige. Men han driver också 700 hektar lantbruk, tillsammans med 5 kolleger i trakten av Töreboda. Vid grisstämman talade han om framtidens avel, tillsammans med Carl-Olof Port, QG.

-Vi bygger bästa grisköttet, sa han, och syftade till samarbetet med Norsvin och bytet av leverantör av yorkshire-gener från Topigs i Holland, Europas största avelsföretag. Avel är långsiktigt. Det första kontraktet är på 10 år. Topigs ägs av holländska bönderna. 2010 sålde Topigs 1,1 miljoner livdjur.

-Det finns massor av avelsbolag i hela världen. De har växlande framgång, men vi känner oss trygga med att samarbeta med ett bondeägt företag, som har samma intentioner som vi och Norsvin. Trenderna för aveln världen över är att kostnaderna för avelsverksamhet stiger och att de statliga stöden minskar.

-Hos Norsvin har man satsat på utvärdering av avelsdjur med hjälp av datortomograf. Det är kostsamt, men ger snabbt god utdelning i form av klara besked och att de testade grisarna är i livet och kan börja producera, om man finner dem vara bra i aveln.

-En annan metod att selektera är via genomiskt dna. Man kan ta ett hårstrå från en gris och avläsa grisens värde för aveln.

-Antalet kriterier att ta hänsyn till i aveln har vuxit kraftigt under åren. I dag är vi uppe i 40, större och mindre egenskaper, som ska vägas samman. Det är många små framsteg som ska göras varje dag!

-Det råder många meningar om vad som är viktigt i aveln, särskilt när det är uppfödare från flera länder som har önskemål Det är lätt att våra krav väger lätt, när många ska bestämma. Vi valde Topigs Z-linje, som har som övergripande avelsmål att suggan ska klara att ta hand om sina smågrisar på bra sätt och att linjen ska ge bästa lönsamhet genom hela produktionen.

Detta om modersidan. Duroc är nu faderrasen som lyfter fram och är Guldgrisen. Den introduceras nu brett och har fått framgångar.

-Även på export har Guldgrisen gått bra. Skövde Slakteri säljer nu 1 200 ton premiumkött till Holland, av allt. Grisproduktionens stamort och landet som säljer yorkshire till oss!

-Jag tror att vi får se fler raser i Sverige, för speciella ändamål. Charkgrisen har varit aktuell under flera år. Särskilt är det Scan som kanske behöver komplement, eftersom hampshire inte är lika bra i charken som duroc. Men även de slakterier som använder duroc kan väntas ha behov av specialiserade faderraser. Som exempel kan nämnas berkshire, som mästerkockarna tycker är bra. Det kan finnas fler raser som är intressanta, både för charken och restaurangerna.

-Tiden är kanske inte mogen ännu för diskussionen, men jag tror den kommer. Att tala om pietrain idag kanske inte går hem i stugorna. Men i morgon kanske. LD ligger nära till hands för oss, som växer snabbt.

Berkshire används av Domta-grisen, som fått namn om sig som leverantör till kvalitetsmedvetna kockar. Det är en ras med lägre köttprocent än hampshire och duroc. /LG 120608
Hans Agné, Avelspoolens vd och Årets Grisföretagare, tror på fler faderraser i Sverige.