De 102 000 skaraborgsgrisarna går till KLS Ugglarps
Priset är 16,10 kr i dag, kan vara 18 kr eller mer i höst

KLS Ugglarps tog hem förhandlingsgruppen Skaraborgsgrisens 102 000 slaktgrisar med att bjuda ett tillägg på 3 kr över KLS Ugglarps notering Grund, som den här veckan är 13,10 kr + 3 kr = 16.10 kr. Till jul kan det handla om runt 18 kr eller mer, räknat på blygsamma 40 öre bättre pris nästa jul än inför julen i fjol. Alla tror ju på bättre grispris i år än i fjol. Avtalet innehåller även en form av lägsta-pris-garanti, vidare ett ökat viktspann och andra tillägg som grädde på moset.

-Vi är nöjda, men det är ändå inga bygga nytt-priser, säger förhandlingsledaren Mattias Franzon, Grästorp. Vi har inte tackat nej till en prisnivå där det varit intressant att börja investera. I stort sett är alla delar av avtalet på plats och vi skriver kontraktet 16 mars.

-I princip kan vi börja använda det nya kontraktet direkt. De som redan är leverantörer till KLS Ugglarps, lär få nya priset par automatik från nästa vecka. De som har kontrakt som gått ut hos andra slakterier, eller är fria, kan också börja leverera så snart det är praktiskt möjligt. 35 - 40 000 grisar i det nya kontraktet har tills nu levererats till Scan och 32 000 till Dalsjöfors. En del uppfödare har tid kvar på gamla kontrakten.

De slakterier som blir nu av med en stor del av sin tillförsel, får ett avbräck. Värst drabbas Dalsjöfors, där 32 000 grisar är en procentuellt stor del av slaktvolymen. De slaktade 295 000 grisar 2011. Men de tog ju Moholms-ringen helt nyligen, så de fick många nya grisar där. Dalsjöfors ville aldrig ha alla 102 000 grisarna, utan endast Kållandsgrisarn.

-En lite märklig situation blir det med de grisar som levererats till Scan. De har tills nu körts till Kristianstad för att slaktas. När de slaktas av KLS Ugglarps, ska de legoslaktas hos Scan i Skara, säger Mattias. Johan Andersson har sagt att han ska slakta flertalet grisar från skaraborgsavtalet i Skara. Det är också något som många producenter i förhandlingsgruppen gärna ser.

Dessutom har det talats om en konceptgris, en lokal gris, som ska säljas till handel, kommuner, landsting, osv, i Skaraborg. Man sneglar på Skövde Slakteris framgångar med ökad lokal förädling och försäljning. Skövde fick inte heller några grisar av de utbjudna. Cato Gustafsson har tidigare uttalat att det är en för stor post att diskutera och att det är lönsammare att förädla mera.

Svarte Petter i de skaraborgska grisaffärerna verkar nu Scan sitta med. Man tappade både Moholmsringen och Skaraborgsgruppen. Men man får fortsätta legoslakta för KLS Ugglarps i Skara. När säljer man slakteriet till KLS Ugglarps??! Och så har man Rapsgrisen på gång i Skaraborg. Strategin för den får vi snart veta mer om. Man kanske gör som Skövde, släpper kvantiteterna och satsar på kvaliteterna, dvs mer förädling och mer pengar ur kilona.

Ganska lika pris hos slakterierna
Det var ganska lika utfall av de bud som Scan, KLS Ugglarps och Dalsjöfors lämnade. Det är således ingen större skillnad i betalningsförmåga mellan de olika slakterierna. Dalsjöfors var med i förhandlingarna ända in till slutet, men Skaraborgsgruppen såg helst att alla grisarna gick till samma köpare.

-Det här är en detalj, som vi kanske måste titta på vid framtida förhandlingar. Vi vill ju inte att några slakterier ska bli utslagna p g a att de inte får köpa våra grisar, säger Mattias Franzon. Särskilt om förhandlingsgrupperna blir ännu större framöver. Då kan det bli allvarligt läge för slakterier som inte får köpa. Skaraborgsgruppens grisar representerar ca en tredjedel av slaktgrisarna i Skaraborg.

-En märklig historia i förhandlingarna var att det länge var Dalsjöfors och KLS Ugglarps som slogs om buden. Scan var med i början och var inbjudna och vi var hos Scan och diskuterade. Men sedan försvann intresset. Det var först sista dagarna som Scan kom igen och plussade på budet. Men det var ganska betydande motstånd hos vissa i gruppen, att leverera till Scan. Scan har skaffat sig ett dåligt rykte i förhandlingarna.

Det sas att ett kontrakt med Scan på alla skaraborgsgrisarna skulle kräva ett betydande juridiskt arbete med experthjälp, "där både hänslen och livrem" krävdes. Många var brända av Scan-kontrakt. Risken ansågs stor att man skulle hitta kryphål för att urholka kontrakten. Och man hänvisade bl a till dagens låga notering.

Även hos KLS Ugglarps finns kryphål, men man litar mer på dem. Kontraktet är knutet till noteringen Grund och inte till Topp, det som alla med kontrakt har. Det har de flesta. Grund är därmed en slasknotering, som kan fjärma sig allt mer från det riktiga grispriset. Det verkar mer rätt att få 1,30 över Topp, än 3 kr över Grund, för att få dagens 16,10 kr. Men det finns väl någon förklaring till detta, som jag inte känner till.

Det finns i alla fall skäl till att påminna om prisutvecklingen för KLS Ugglarps Topp, resp Grund:
V 40 2010 var skillnaden 70 öre,
V 41 2010 var skillnaden 90 öre
V 40 2011 var skillnaden 1,30 kr
V 10 2012 är skillnaden 1,70 kr
Summa ökning av prisdifferensen mellan Topp och Grund: 1 kr på drygt ett år. Där ringer en varningsklocka!

Jag förstår således inte varför Skaraborgsgruppen gått med på att använda Grund som plattform för tillägget 3 kr. Dvs ett avtal som det Skaraborgsgruppen ska teckna har redan förlorat 1 kr i värde, om det tecknats för drygt ett år sedan. Hur mycket kommer avtalet att urholkas de kommande åren? Scans noteringsutveckling är ett avskräckande exempel. Scan tecknar frikostiga avtal med höga tillägg, men prisplattformen, noteringen, försämras fortlöpande. Scans 10,27 är inget grispris, inte heller notering, och jag vet inte vad det är. Det är endast slakterierna som kan sätta sina egna noteringar och den möjligheten använder man till sin fördel!

En stötesten i förhandlingarna har också varit att KLS Ugglarps inte velat teckna ett golvpris. Där ringer det i klockan igen! Skaraborgsgruppen har dock ansett det nödvändigt att ha någon form av garantipris och har fått det. Det blev 15,50 kr, men om det är inledningsvis och stiger senare i år, eller om det är hela året, vet jag ännu inte. .

En modell som diskuterades var att knyta prisgarantin till Danish Crowns notering, men den lösningen förkastades enligt uppgift av Danish Crown i Danmark.

Det kan nämnas att Dalsjöfors erbjöd rätt vettiga golvpriser: Kv 1 och 2 2012 15,50 kr, kv 3 16,00 kr, kv 4 16,50 och kv 1 2013 15,50 kr.

Dalsjöfors prisbud för slaktgrisar var 1,80 kr över ordinarie notering (reservation för ev ökat bud under de allra sista dagarna).

Det finns nu i alla fall någon form av garantipris i budet från KLS Ugglarps, men Mattias Franzon vill inte tala om hur det är konstruerat.

-Vi har kommit överens i gruppen att inte avslöja detaljerna i avtalet, säger han.

Scans bud har jag inte fått klarhet i, men sägs vara ganska likvärdigt med KLS Ugglarps och Dalsjöfors.

En bra grupp, som hållit ihop genom hela processen
I avtalet regleras ytterligare några punkter. En är att slaktvikterna får gå från 70 - 99,9. Det är ganska vanligt att förhandla till sig större viktgaffel, vilket gör att fler slaktgrisar avräknas till bästa priset. Vidare betalas grisar som hämtas i förskott med 30 kr per gris. Tidig hämtning av grisar på morgonen ger 5 kr. Blir grisar överstående, betalas extra, plus prisgaranti.

-Vi är en bra grupp för slakterierna att förhandla med, eftersom vi har tillgång till smågrisar, säger Mattias. Smågrispriset gör vi upp om inom gruppen. Det blir alltså inte KLS Ugglarps smågrispris som gäller, utan vi fördelar pengarna för slaktgrisen på vårt eget sätt.

-Det har också varit en bra grupp att arbeta med. Alla har varit lojala och stannat kvar i gruppen, trots att en del har fått bud direkt av slakterierna. Det har väl varit intressant att försöka splittra oss. Tiden har också arbetat för oss, medan vi förhandlat. Det är bättre efterfrågan på slaktgrisar nu, än när vi började förhandla. Det har nog varit svårare att få bra priser, om det varit överskott på slaktgrisar på marknaden, säger Mattias. Nu har vi kunnat ta kommando över priserna.

Avtalet gäller fortlöpande, tills att någon part säger upp det. Det kan således fungera hur länge som helst. Bindningstiden är endast 3 månader, Så det kan också gå fort att byta slakteri, om man inte är överens. /LG 120302, 120303, 120309

Viktigt:
Artikeln är nog inte färdig ännu. Eftersom resultatet av förhandlingarna är hemligt, är artikeln ett puzzle. Om du ser uppgifter som jag missat, eller om det är något fel, maila gris@agrar.se eller ring 070-6636090, så jag får skriva klart. Bl a gäller det konstruktionen av garantipriset, som jag inte fått kläm på.

Garantipriset ser ut att vara mycket viktigt i det här avtalet, eftersom prisplattformen är instabil och har försämrats fortlöpande.