Försöker Danish Crown och HKScan svälta ut svensk grisnäring?

Vid bildandet av Swedish Meats talades om att priset på svenskt griskött, på grund av hemmamarknaden skulle ligga minst 1 kr/kg över dansk notering. Verkligheten idag är 1 kr/kg lägre pris. Hur är detta möjligt? Valutaeffekten är marginell eftersom normal eurokurs är 9.20 - 9.30 kr/kg. Jag tror andra grundläggande faktorer spelar större roll.

Dioxinskandalen i Tyskland förorsakade onekligen mycket skada när tyskt fläsk vällde in i landet och som vi fortfarande har känningar av. Detta trots att effekten borde varit den motsatta.

Enligt min bedömning har vi andra orsaker till att vi idag har Europas lägsta grisnotering. Jag träffade idag en av Danmarks främsta grisrådgivare som är oerhört förvånad över att vi hamnat i denna situation trots en stark hemmamarknad. Han instämde i min analys att Danish Crown som ägare till KLS-Ugglarps inte har någon ambition att hålla prisnivån uppe till bönderna i Sverige utan ser gärna att svensk grisproduktion minskar och att importbehovet tillgodoses med danskt griskött. Om jag själv varit grisproducent och delägare i Danish Crown så skulle jag haft detta synsätt. Den slakt man bedriver i Sverige ska göras lönsam på resterande volym.

Grunden för mitt synsätt är också att man inte i någon större utsträckning utnyttja egna exportkanaler till den för tillfället gynnsamma exportmarknaden. När Danish Crown engagerade sig i slaktverksamheten i Sverige värdesatte jag tillgången till en stor exportkanal som en möjlighet att gagna svensk grisproduktion.

Länge har det hävdats att just fläsk-tvåan, som är den volymmässigt största produkten på grisen, är mest prispressad. Varför då inte utnyttja exportmöjligheten. Suggfläsk blir mestadels fabriksråvara och med de noteringar som gäller i Sverige, från 4.30-5.30 kr/kg så borde inte ett enda kilo fläsk-tvåa finnas kvar i Sverige. Jag förutsätter att avräkningspriset återspeglar partipriset.

Skickade i veckan suggor till Tyskland och enligt Göran Eriksson som transporterar suggorna så står Öststatsbilarna och väntar vid slakteriet för vidare transport av suggfläsket österut. Tyskland betalar idag 10.20 kr/kg för sugga det vill säga till och med högre än HK Scans notering för slaktgris, och 90 öre under KLS Ugglarps grundnotering. Suggnoteringen är i Danmark 8.47 kr/kg. Inte kan väl råvaran från dessa konkurrera med den svenska suggan? HK-Scan hade ju också utmärkta exportkanaler österut, åtminstone då man skulle köpa Swedish Meats.

Ingen tar något ansvar eller har något intresse av att lyfta bort pristryckande överskottsvolymer för att värna den svenska prisnivån. Inte ett enda kilo suggfläsk borde finnas kvar på den svenska marknaden för tillfället.

Hur ser det ut idag? En vild tanke; Vi kanske ska återinföra en slaktdjursavgift för finansiering av pristryckande överskott. Var själv med på denna tiden på Slakteriförbundet och kalkylen var mycket lönsam. En bibehållen eller höjd prisnivå är mycket mer värd än kostnaden för export av viss överskottsvolym Vi kanske kan plocka bort andra gemensamma avgifter som slakterierna tar ut per slaktad gris, till exempel avgiften för slaktsvinshälsovård som Djurhälsovården lagt beslag på, trots att andra aktörer utför samma arbete. Emellertid behövs det mer pengar men väl använda kan det bli en mycket lönsam affär.

Som producenter kan vi organisera oss och samarbeta med den slakterikonstellation som värnar om den svenska prisnivån när nu slakterier ändock ska läggas ner i takt med att produktionen minskar.

Ett annat problem är konkurrensen mellan slakterierna på marknaden gentemot såväl detaljhandeln som industrikunderna. Alla slåss om att sälja och inte få Svarte Petter, det vill säga tvingas frysa in. Man konkurrerar med priset och resultatet ser vi, kunderna jublar och vi kan inte fortsätta på detta sätt för då ligger vi kvar med Europas lägsta grispris.

Vi måste agera innan det är för sent, stormöten har föreslagits och det kan utgöra avstamp för lämpliga strategidiskussioner. Vi måste analysera alla möjligheter som kan förbättra vår situation.

Har på detta sätt kunnat avreagera de värsta frustrationerna över denna uppkomna stuation. Har alltid varit optimistisk när det gällt den svenska grisproduktionen men ser inte längre någon framtid i näringen om inget drastiskt händer. Alternativet är Europas lägsta pris och då finns inte produktionen kvar i Sverige.


Henrik Åkesson
Kristianstad
0708-245633