Pristillägg fick tyska suggpriset på fall

Vad är det som händer med suggpriset i Tyskland? Först kom en otrolig uppgång av priset, sedan lika stor nedgång. Och detta utan att marknaden för suggkött förändrats nämnvärt. Strid om pristillägg, är svaret!

Tyska suggpriset låg länge på 1,03 €, men föll sedan till 1,01. Veckan därpå hoppade det upp till 1,13, sedan 1,26 och vecka 38 till 1,39 €. Det blev en smått otrolig höjning med 38 cent på tre veckor, 3,50 skr. Många måste undra om köttköparna väntade ransonering på suggkött, i dessa tider då det finns oceaner av charkråvara till lägre pris än på många år! Prishöjningen på suggor var helt overklig.

Danska suggorna följde med upp i viss mån, men i Sverige blev det ingen reaktion alls, inte mer än hos Eriksson Transport och något på Spotmarknaden. De som levererade feta suggor till Eriksson Transport för 9,30 kr, kunde känna sig nöjda. Jämfört med Scan-notering 12,45 för prima slaktgrisar, var suggpriset i Tyskland 12,75 kr riktigt, riktigt bra. Eriksson Transport kör 4 bilar med 80 suggor varje gång till Tyskland varje vecka.

Vecka 39 började nedturen för suggpriset igen till 1,10 och vecka 40 är priset tillbaka på 1,03 € och ordningen är återställd.

Den här underliga historien om tyska suggpriset beror på två saker: Dels att den tyska uppfödarorganisationen WEZG, som räknar fram officiell suggnotering varje vecka, ändrade priset från "stalldörr" till "slakteridörr", dels att storslakteriet Tönnies laborerar med pristillägg utöver den officiella noteringen. WEZG ville ha bort tilläggen och ha in dem i noteringen, men Tönnies ville fortsätta betala tillägg. Tönnies slaktar 50 % av alla suggor i Tyskland, så de ville göra som man själva bestämde.

-Det enda jag fått veta om den kraftiga höjningen och nu kraftiga sänkningen, är att det inte är marknaden som styr, utan att det är en utanförstående påverkan, säger Torbjörn Eriksson, vid Eriksson Transport.

Hans Aarestrup, vd för Danske Svineproducenter, blev också konfunderad över den märkliga prissättningen. Han kollade och förklarar historien så här:

Den danska bondeorganisationen WEZG har en sammanslutning för grisuppfödare som hanterar prisfrågor. De samlar in de uppnådda suggpriserna varje vecka som medlemmarna fått från sina slakterier. Detta pris ligger sedan till grund för det officiella suggpris som meddelas från WEZG påföljande vecka. Är tendensen uppåt på marknaden så att slakterierna betalar mer än noteringen för att få grisar, då höjer man noteringen till den nivå som marknaden beräknas vara villig att betala. Är tendensen nedåt, då sänker man. På så sätt får man fram ett förväntat veckans marknadspris, som publiceras.

WEZG beslöt för en tid sedan ändra på prissättningen för suggor från att gälla pris vid stalldörr, till att gälla pris vid slakteridörr. (Kanske för att tillägg gick till dem som hade nära slakteriet?) WEZG menade att 12 cent var en vettig skillnad mellan pris vid stalldörr och pris vid slakteridörr. Den extra transportkostnad som grisuppfödarna nu belastades med lades till noteringen.

-Ändringen gjorde man därför att det betalades ut tillägg på upp till 20 cent på det officiella suggpriset, som en del producenter fick, men inte andra, säger Hans. Det var uppköpare av suggor som inte betalade ut tillägget till alla som anmälde suggor till slakt.

Men Tönnies menade att det var en dålig idé att ändra förutsättningarna för suggpriset och beslöt att hålla fast vid det tillägg på 20 cent man hade avtalat sedan tidigare. Man brydde sig inte om att WEZG hade ändrat grunden för betalning. Därmed steg suggpriset.

När WEZGs medlemmar rapporterade in de högre priserna, blev detta orsaken till att påföljande veckas suggpris höjdes ännu mera. Det låg ju mer än 10 cent mer på suggpriset än tidigare.

Snart nog sprack bubblan, vilket alltså sänkte suggpriset vecka 39 och 40.

-Varför Tönnies inte accepterade WEZGs nya prissättning, vet jag inte. säger Hans Aarestrup.

Men nu är suggpriset tillbaka vid "stalldörren" igen och ordningen återställd, efter en prisutflykt ute i det blå. De grisuppfödare som kunnat utnyttja situationen är bara att gratulera. /LG 101001