Glöm inte förhandla till dig högre grispris 2011!

Alla grisuppfödare förtjänar att få bästa grispriset, inte endast de mest initierade om hur prissättningen går till. Det är bedrövligt att det inte finns en transparent prissättning på slaktgrisar i Sverige vid alla slakterier. Om ingen grisföretagare accepterar låga priser, skulle hemlighetsmakeriet kring grispriserna inte behövas och alla skulle kunna läsa relevanta priser direkt i tabellen i @-GRIS över slakteriernas veckonotering, ungefär som skett i Danmark. Genom att hålla diskussionen vid liv om tilläggen, kan de mindre grisföretagen som vill växa få en chans.

Idag är det säljarens marknad för slaktgrisar, vilket är till fördel för dig som ska teckna kontrakt. Alla slakterier vill behålla sin volym eller helst ha fler grisar nästa år. Alla dessa grisar finns helt enkelt inte att köpa i Sverige, där många uppfödare lägger ner pga låg lönsamhet. Lönsamheten blir ju ännu sämre om man misslyckas förhandla om tilläggen i kontrakten.

Priserna i de individuella förhandlingarna om kontrakten stiger, ju färre kontrakt som återstår för slakterierna att slåss om. Många har redan tecknat kontrakt (se kurva). På vilken nivå de normala eller höga tilläggen ligger idag, är svårt att säga. Det är stor variation och beror framför allt på vilket slakteri det gäller. Slakterier som har låg notering beetalar höga tillägg och de som har hög notering betalar kanske lägre tillägg. Räknar man samman notering + tillägg, är nog betalningen ganska lika mellan slakterierna.

I vilket fall som helst ska du inte acceptera något pris som ligger under de bäst betalande slakteriernas officiella noteringar i listan i @-GRIS + offentliga tillägg. I de fall slakterierna har fler än en notering, så gäller givetvis den högsta. Den har kanske några fler krav du måste uppfylla, GMO-fritt foder är exempel, men kraven är inte på något sätt omöjliga att uppnå. I varje fall i KLS Ugglarps fall har de flesta leverantörer redan den högsta noteringen, dvs Topp. En liten rundringning tidigare i år visade att Topp + 40 öre är ett relevant svenskt grispris, både för KLS Ugglarps och andra slakterier. Men det var ett litet antal leverantörer jag kollade med. Dalsjöfors högsta notering är ännu så länge ganska ny.

Konceptgrisar är ett ord i tiden. Hemköp var föregångare med koncept på sin tid. Nu är det bl a Ica och Bergendahls som ser ut att satsa hårt på koncept. Tilläggen för konceptgrisar har förutsättningen att bli högst.

Integrerade har lättast att få höga tillägg
Tilläggsbetalningen är högre till de integrerade besättningarna än de specialiserade slaktgrisbesättningarna, eftersom slakteriet då har sluppit sponsra smågrisen. Tilläggen på en smågris är avsevärt högre än det som slaktgrisföretagen betalar, vilket därför minskar förmågan/viljan för slakteriet att betala en hög notering.

I dagens situation är det överskott på smågrisar, men tilläggen finns likväl kvar enligt kontrakten. Exempel: När man köper en smågris från ett slakteri, betalar man noteringen + 85 kr/gris. Samtidigt finns det grisföretagare som får 230 kr/smågris i tillägg. Diffen på 145 (ca 1,60 kr/kg) får slakteriet betala.

Idag sägs från tillförlitliga källor att Scan-notering + 2 kr är normalt på kontrakten. Men det kan även vara högre, och lägre om du t ex bor långt från slakteriet. Nivån Scan-notering + 2,80 kr inkl officiella tillägg är en siffra som nått mig. Det är kanske inte heller någon toppnotering. Riktigt stora och attraktiva producenter kanske får ännu mera. Siffran är från 2010. Från tidigare år har jag hört uppåt 3 kr över Scan-notering!

-Mellan 2,30 och 2,50 kr är inte omöjligt att uppnå, säger en säker källa.

Att jag utgår från Scan-notering, betyder inte att det jag skriver enbart rör Scan. Scan har varit marknadsledare i kraft av sin stora andel av marknaden och därför har alla slakterier förhållit sig till Scans notering. Även många privatslakteriers avtal har traditionellt varit Scan-notering + ev tillägg.

Kruxet för de flesta är dock att få de nya kontrakten värdesäkrade. Det finns bara en påse pengar att ta pengarna till grislikviderna ur. Blir det många som får höga tillägg, så sänks noteringen. Det som betalas ut i ena änden, tas tillbaka i andra. Jag tror således inte på någon hög notering 2011 heller, om jag förstått rapporterna rätt så är långt. Att få alla pengar för grisarna att betalas över noteringen, det kan vi alltså glömma även 2011. En stor del kommer att betalas ut via tillägg även i fortsättningen. Det finns inte heller någon ambition från t ex Scan att använda noteringen som betalningsgrund, utan det är individuella kontrakt som gäller. Detta har uppfödare berättat att man fått besked om och det sticker man inte heller vid Scan under stol med.

Garantipriser
När det är riktigt kärvt att övertala någon grisuppfödare att sätta in smågrisar vid en situation med överskott, som nu, då dyker garantipriserna upp. Det är inte så sällan någon säger att "jag sätter inte in grisar om jag ser att omgången inte ger några pengar, då är det bättre att sälja spannmålen. Jag vill ha ett garanterat pris för slaktgrisen". Särskilt gäller det ju att få garanterade priser i början på året. Därför hörs nu på sina håll att slakteriet tvingats gå med på garantipriser januari till mars, som i ett exempel minst 15 kr per kg slaktgris.

Ett sätt att försöka värdesäkra sina kontrakt är att relatera till något annat utanför grisbranschen. Olika index är det vanliga i andra sammanhang än grispriser. Jag har inte hört någon som gort det, eller kanske rättare sagt lyckats med det. Däremot har noteringen som tilläggen relaterats varit till annat slakteris grundnotering, som man litat till ha hållit noteringen på stabil nivå. Alla slakterier förhåller sig dock som sagts till marknadsledaren, så den sortens värdesäkring av kontrakten är nog inte heller helt perfekt.

Genom tiderna har ofta tillägg i kontrakten varit Scan-notering + xx öre. Den som studerar tabellen över noteringarna över tid, kan nog konstatera att det kan vara en dålig affär. Skillnaden i notering mellan Scan och andra slakterier har inte minskat med åren. Se kurvorna nedan.

När jag nämner prisnivån Scan-notering + 2 kr, finns det inget kontroversiellt alls i detta. Det är en självklar nivå, eftersom dagens Scan-notering är 12,45 kr och Dalsjöfors notering ligger 2,05 kr upp. Dalsjöfors-pris + officiella tillägg vid Dalsjöfors gäller således även Scan, trots sin låga notering. Scan kan omöjligtvis få några grisar att slakta, om man inte betalar som alla andra. Men som sagts, viss variation förekommer, beroende på hur attraktiv leverantör du är. Slakterierna kan värdera dina grisar olika.

Tidigare i år har det varit riktigt gott om grisar på marknaden. Många slakterier har haft slaktkö. Det kan ha berott på flera faktorer: Scan har släppt många leverantörer, eftersom man säger att man anpassar slakten till marknaden. Vidare har PMWS-vaccineringen ökat antalet överlevande smågrisar per sugga och därmed har det blivit fler grisar till slakt. Produktiviteten har också förbättrats. En viktig faktor är att importen av griskött ökat och då har handelns och industrins inköp från svenska slakterier hållits tillbaka.

För 2011 är det inte alls samma situation. Dock, eftersom kronan stärks, är det dock fortsatt stor press från importen.

30 september var viktigt datum för många med lågt grispris
Det är viktigt att du som har ett dåligt grispris säger upp kontraktet till omförhandling i god tid. Scan har flest kontrakt och de flesta måste vara uppsagda senast 30 september för att sluta gälla 31 december. Jag kan berätta om en uppfödare som gjorde miljonförbättringar på sitt avtal genom att utmana ett slakteri mot andra. Det är goda pengar och gör det säkert mycket roligare att gå till stallarna på morgnarna om det kommer in 20 000 nya tusenlappar, varje vecka. Eller om man så vill, 3 000 kr mer varje morgon grisföretagaren tar i handtaget till stalldörren, söndag som vardag, tack vare förhandlingarna.

Hur har någon kunnat undvara så mycket pengar tills nu, när de hela tiden funnits, men inte hämtas in från slakteriet?

-Vi möter inte så sällan grisuppfödare som ligger 1 kr fel i pris för grisarna, sa Peter Johansson, Dalsjöfors, för en tid sedan.

Detta är min erfarenhet också, med ledning av många telefonsamtal. Många ligger helt fel. De som ringer och säger att de ska sluta, har oftast haft dåligt grispris. Det är mer sällan någon med bra grispris slutar av lönsamhetsskäl, men de finns. I de fall man fått ett dåligt grispris, och slutar, då måste det vara även slakteriets skuld att produktionen upphör.

Jag vill också tillägga, att om du förhandlar med samma slakteri du levererar till idag, då ska du ha det bättre priset redan från nästa vecka. Detta brukar vara det gamla slakteriets trumfkort i konkurrensen med det nya, om priserna och förmånerna i övrigt är samma. Om du t ex har kontrakt med ett slakteri om att leverera till nyår, då får du det gamla priset minst tre månader till om du väljer ett nytt slakteri. Det här är troligen orsaken till att nedanstående kurva över differensen mellan utbetalt pris och notering stiger i slutet på året. Om kontrakten alltid gällde från nyåret, skulle kurvan stiga från nyåret.

Andra förmåner går också att förhandla till sig. Traditionellt är det billigare smågrisar, billigare avelsdjur, billigare semin och allt vad det nu är. Det har alltid varit känsligt för en del slakterier att betala höga kontanta tillägg. Ifall tilläggens storlek skulle bli kända för gannarna. Ett sätt att dölja stora tilläggen är att få andra förmåner. En lägre kostnad är lika mycket värd som en högre intäkt.

Jag vill därför säga så här: Alla ni som tänker stänga stalldörrarna för gott pga dålig lönsamhet, ta en förhandlingsrunda med slakterierna först. Dina grisar behövs på marknaden, det måste slakterierna förstå i dagens situation. Det kan finnas lösningar!

Jag tror vi nått botten. Nu samlas alla krafter inom näringen för att få ökning i svensk grisproduktion. Både bättre betalt och fler grisar till slakterierna.

Nya Scan-kontrakten löper på sex månader + sex i uppsägning
De nya Scan-kontrakten har några nyheter. En är att de officiella tilläggen slagits samman till veckotilläggen. De ger som mest 38 kr per gris om du kan leverera 300 grisar per vecka.

Nytt för nästa år är att kontraktet ska sägas upp redan efter sex månader, om du tänkt dig kontrakt på ett år. Det är alltså sex månaders uppsägningstid. I dag är det tre månader. Gömmer du säga upp kontraktet så gäller det inte t ex ett år till, utan fortfarande sex månader till. Kontrakten blir således rullande med en månad i taget och alltid med sex månaders uppsägningstid.

Allt tyder på att det är säljarens marknad under den närmaste framtiden. Sverige ligger nu under 3 milj grisar. Scan vill ha 1,5 milj 2011. De övriga slakterierna har klart uttalat att de vill ha mer än resten 1,5 milj grisar. Det måste helt enkelt bli slagsmål om grisarna. Det trycker upp priserna. För de flesta slakterierna är det lönsammare att betala lite mer och köra så många grisar som möjligt genom befintliga slaktresurser. Även oförändrad slaktvolym är tillbakagång, eftersom slaktkapaciteten höjs varje gång någon investering görs i slakteriet.

Konkurrens om grisarna gör också att slakterierna försöker bli effektivare och producera billigare. Förhandlingarna med köttköparna blir också vitalare, om man tvingas försöka hämta hem mer pengar till driften. Det får inte vara hos dig som uppfödare man förstärker sin lönsamhet.

-Vi kommer inte att släppa några grisar 2011, utan ta de 1,5 miljonerna, sa vd Denis Mattsson för en tid sedan. Vi ska ha dem, sade han trosvisst, eller han sa snarare ta dem.

KLS Ugglarps vill ha 100 000 nya grisar 2011. Men de finns inte, om inte andra slakterier släpper marknadsandelar.

-Må bäste man vinna, säger vd Johan Andersson, när jag frågar var han ska ta dem.

Skövde Slakteri vill inte heller backa, utan helst expandera. Dalsjöfors har klara ambitioner att öka slakten. Ginsten vill också ha fler grisar 2011. Dahlbergs vill också se ökning. I år släppte Scan många grisar, men det ska de alltså inte göra nästa år, enligt vd.

-Vi vill ha en god tillväxt i slakten även 2011, säger vd Peter Johansson, Dalsjöfors Slakteri, utan att precisera något antal.

-Jag kan svara längre fram om hur många grisar vi behöver. Vi planerar nu, men det är klart att det blir lite ökning, säger vd Cato Gustafsson, Skövde Slakteri.

-Vi har inte satt målet för 2011 än, men det blir i alla fall att öka något, säger Bengt-Göran Bengtsson, Ginsen Slakteri.

-Jag har inte satt någon siffra, men vill i varje fall har lite fler 2011 än i år, säger Per-Olof Dahlberg, Dahlbergs Slakteri. Vi klarar att slakta mer utan investeringar. Låt oss säga en tiondel mer.

-Jag har börjat gå på gym för att ta striden, skojar han.

En del slakterier har ansökningar inne om att höja sin koncession för slaktvolym och man gör också investeringar. Ingendera är värd mödan, om det inte går att få fler grisar att slakta!

Det viktiga för alla är att få mer betalt från konsumenterna, handeln och industrin. Men för de som har sämsta betalningen är det mycket viktigt att få så bra betalt att man kan fortsätta. Det är ofta från de mindre besättningarna de nya producenterna växer fram. Det är ytterst få bönder som kan starta med att köpa eller bygga stora enheter. Att inte betala även mindre leverantörer ett bra grispris, är att slå undan benen på de unga bönder som brinner för sin produktion och vill växa.

Nedan: SLS kontrakt för 2011 gäller fortfarande på ett år, men du måste säga upp det nya kontraktet före 30 juni, i stället för som nu 30 september, om du vill begränsa kontraktstiden till ett år. Missar du 30 juni, så kan du säga upp det vilken sista dag i månaden som helst. Längre uppsägningstid är negativ för dig, men det är bra att inte tvingas leverera ett år till bara för att man missar uppsägningstiden.
De offentliga tilläggen är nu sammanslagna till ett veckotillägg på max 38 kr per gris. Resten får du förhandla själv.

Diagrammet nedan visar differensen mellan de fem största slakteriernas faktiska utbetalning per kg gris 2009 och 2010, jämfört med Scans notering samma tid. Priset är i svenska kronor och före omvandling till euro. Dvs priserna är i denna kurva inte påverkade av kursförändringar, som de är i motsvarande tabell varje vecka i @-GRIS.

Som synes var tilläggen endast runt 50 öre i början av 2009. De steg till runt 1,50 kr när 2010 års kontrakt skulle tecknas och priskuran för tillägg har sedan i huvudsak pekat uppåt. Faktisk betalning över Scan-notering rör sig i snitt om 1,75 - 2 kr under senare tid.

Eftersom kurvorna visar slakteriernas totalt utbetalda belopp för inköpta slaktgrisar, dividerat med antalet inköpta grisar, finns alla olika former av tillägg med (utom förmåner som billigare avelsdjur och semin, i de fall sådant förekommer). Kurvorna visar också vägda tal, i proportion till de olika slakteriernas inköpta volym. Scans andel i fråga om tillägg över notering, påverkar således kurvorna mer än t ex Skövdes knappa 10 % av marknaden. Scan har drygt 50 % av marknaden.

Du ska f n således ha minst enligt röda kurvan i tillägg över Scan-notering, oavsett vilket slakteri du skriver kontrakt med, för att inte tillhöra gruppen dåligt betalda leverantörer. OBS att blå och röda kurvan visar genomsnittliga tilläggen 2009 och hittills 2010. Små tillägg håller nere kurvan, stora håller den uppe.

Enklast är dock att grovkolla lägsta acceptabla grispris genom att kolla bästa priserna i @-GRIS varje vecka och jämföra med vad du får själv! Lägg till de offentliga tilläggen för resp slakteri, alltså det alla får. Offentliga tilläggen framgår ju inte i noteringstavellen. Du kan således i grova drag se var du själv står genom att kolla bästa noteringarna.

Men, som sagts, variationer pga hur attraktiv leverantör du är, kan vara skäl till att du hamnar över eller under i kurvan.



Blå kurvan för 2009 och röda för 2010 nedan visar medelpriset alla grisuppfödare fått i Sverige, som levererat till de fem största slakterierna. Men det är säkert ingen stor skillnad för alla slakterier totalt. Den röda kurvan visar att vi haft lägre grispris i år än i fjol, under större delen av året. Tidvis runt en krona lägre. Skillnaden kommer att öka om vi inte omedelbart får höjda noteringar de närmaste veckorna. Du ser att röda kurvan inte följer den blå, utan snarare avviker åt fel håll.

I fjol fick de svenska grisföretagarna i snitt nästan 15,50 kr, enligt den blå kurvan (kolla vad du själv fick), medan vi år bara ligger på drygt 14 kr just nu i år. Senaste höjningen är dock inte med här.

Kurvorna har också bra information till dig som ska teckna kontrakt:

Ännu större skillnader mellan notering och faktiskt grispris visar Scans notering (därmed inte sagt att Scan faktiskt betalar sämre i snitt faktiskt, det vet man inte). Gröna kurvan för Notering Scan 2009 och blå för Medel alla 2009 följer varandra hyggligt bra, men lila kurvan för Scan-notering 2010 och röda kurvan för medelpris 2010 ligger längre från varandra. Lila visar alltså kontraktsåret 2010.

Gapet började bli större redan sista veckorna 2009 och det är fortsatt stort under 2010. I slutet på 2009 kan det bero på "sista slagsmålet" mellan slakterierna om 2010 års kontrakt. Det är väl känt att de som väntade med att teckna kontrakt in i det sista fick bästa tilläggen.

M a o hamnar allt mer pengar på tilläggen och mindre på noteringen från det att 2010 års kontrakt började gälla!

I det här diagrammet visar jämförelsen endast Scan-noteringen, men du kan själv se i @-GRIS under de aktuella veckorna om de andra slakterierna ökat eller minskat avståndet i sina noteringar mot Scan-noteringen. Då kan du få en uppfattning om hur ditt slakteri ligger till. Alla @-GRIS sedan många år tillbaka finns på www.grisportalen.se

Kurvorna är framdragna till augusti och då kan du se att gapet mellan Scan-notering och faktiskt utbetalt grispris diffar med ca 1,80 och 1,90 kr. Alltså samma som veckonoteringarna i @-GRIS visar. Allt som är så mycket över Scan-notering är normalt grispris, som du ska ha. Får du mer är du bland de duktigare förhandlarna, eller attraktivare leverantör.

Skillnaden mellan slakteriernas notering i @-GRIS speglar nog mer hur stora icke offentliga tillägg man betalar via kontrakten, än betalningsförmågan för slakterierna. Betalningsförmågan kan dock lättare döljas för leverantörerna om slakteriet har låg notering än hög. Ingen vet hur mycket slakterierna betalar i individuella tillägg, eftersom det är en uppgörelse bakom stängda dörrar. Offentligt publicerad notering däremot, visar klart att slakteriet betalar bra eller dåligt.

Brevbäraren kommer inte... osv, kan ha betydelse om du inte får de tillägg vi här talar om, även om du är duktig förhandlare. Men kommer inte ena brevbäraren, kanske ett annat slakteri vill ha dina grisar. Nu är det helt marknaden som styr. Någon rättvisa (som det dock ofta felaktigt antogs vara i de ekonomiska föreningarna förr) finns inte på samma sätt nu. Nu måste var och en förhandla fram sina egna villkor med utgångspunkt från hur långt du har till slakteriet, om du kan fylla en hel bil, osv.

Har du synpunkter, eller mer information, ring 070-663 60 90 eller maila gris@agrar.se Hittar du fel i den är artikeln, eller tolkar diagrammen på andra sätt, hör av dig. Om något är svårt, så är det att få en korrekt bild av det som händer bakom många stängda dörrar. Jag skulle uppskatta väldigt mycket om alla slakterier redovisade sina grispriser öppet och korrekt. Det har förvisso gjorts försök, men alltid misslyckats.

Dina uppgifter kan bidra till att alla grisuppfödare får bästa möjliga information om en så viktig fråga som betalningen för grisarna.

Jag kan bara beklaga att det numera är så svårt i Sverige att få veta vissa slakteriers verkliga grispris, att man måste göra diagram för att verifiera det som många talar om. /LG 100924, uppdaterat 100926, 100927, 101005