KLS Ugglarps vill ta 25 % av Sverige med hjälp av Skaraborg

KLS Ugglarps nya stora område för insamling av slaktdjur är Skaraborg, som har många progressiva grisföretagare. Skaraborgaren Henrik Fredricson, med egna slaktgrisar, förflutet som fodersäljare vid Fodermix och Svenska Foder, m m, får nu som uppgift att värva leverantörer till KLS Ugglarps. Med Skaraborgsuppfödarnas hjälp ska KLS Ugglarps öka sin marknadsandel av köttförsäljningen i Sverige från 18 till 25 %.

Det här skriver vd Johan Andersson i ett brev till skaraborgska uppfödare. Han lockar även med att KLS Ugglarps ägs av Danish Crown, som kan placera kött på internationella marknaden, om det inte till hundra procent säljs i Sverige. Alltså det som kan vara en svaghet för många svenska slakterier, med mindre vida internationella kontakter. Han hänvisar även till Danish Crowns stora kunnande och resurser inom chark och styckning.

Tillväxt är vårt lockord, skriver han, vilket säkert syftar på Scans tillbakagång inte minst under det gångna året med minskad slakt och kanske ännu mera med syfte på nedskärningarna av verksamheten i Skara.

Det som bl a kan tilläggas i Johan Anderssons brev är att Henrik tills nyligen varit Scans inköpare av grisar i Skaraborg, Han slutade i maj. Han har som sagts också egna grisar, 3 300 slaktgrisplaatser. Men grissarna går f n till Scan i Kristianstad.

Danish Crown behövs i Skaraborg, säger Henrik

-Erbjudandet att bli inköpare för KLS Ugglarps kom för 2 - 3 veckor sedan. Jag slutade i maj vid Scan för att bli bonde på heltid, just nu är jag ute och harvar, men erbjudandet från KLS Ugglarps kunde jag inte motstå, säger Henrik Fredricson. Både för egen och skaraborgarnas del.

-De egna grisarna går på konrakt med Scan till Kristianstad. Det är redan klart, men det kan ju bli annat vid nästa kontrakt. Avståndet till Kalmar och Kristianstad är inte avgörande.

-Jag tror att det behövs en konkurrent ytterligare om grisarna i Skaraborg. Det har uppstått ett vakuum i Skaraborg, när Scan drar ner verksamheten i Skara. Skaraborg har redan tidigare varit en vit fläck på konkurrenskartan, där många uppfödare fått nöja sig med låga tillägg till grundpriset. Scans nya förslag till kontrakt för 2011 är, oförhandlat, en försämring för uppfödarna.

-Endera måste grundnoteringen upp, eller kontraktstilläggen. Jag har själv sålt alldeles för billigt de senaste åren upptäcker jag nu, säger Henrik.

-Min rubrik på KLS Ugglarps satsning på Skaraborg är: Grattis Skaraborg! Nu kommer en ny köpare av era grisar!

Vi behöver 100 000 grisar till 2011!
KLS Ugglarps har en ansökan om ökad koncesson från 40 000 ton slakt till jag tror 80 000 ton.

-Ja, vi behöver 100 000 grisar ytterligare 2011 och komma upp i 540 000 per år. Det är 2 000 grisar per vecka, säger vd Johan Andersson. Danish Crown har en uttalad strategi för att KLS Ugglarp ska öka slakt, styckning och försäljning till 25 % av svenska marknaden. Därför investerar vi fortlöpande både i Kalmar och Ugglarp. Det är inga stora investeringar, utan förbättringar som tar bort flaskhalsar i flödet genom anläggningarna.

-Vi har traditionellt hämtat slakt i Småland, Östergötland och Skåne och Blekinge. Nu satsar vi offensivt även på Skaraborg. Även Närke är intressant. Vi har inga problem att fylla slakterierna idag, men har möjlighet att öka slakten framöver och därmed vidga vårt geografiska verksamhetsområde.

-Det har varit lite problem att ta emot slakt tidvis, men de växer bort efter hand, säger han.

-Må bäste man vinna, säger Johan Andersson, när jag frågar varifrån de nya 100 000 grisarna ska komma. Jag vet att det inte finns så många grisar okontrakterade, men tror att det är många som är beredda att byta slakteri. Det är t ex inte längre till Kalmar än Kristianstad för de flesta av grisuppfödarna norrifrån.

-Min uppfattning är också, att allt färre grisföretagare slutar med produktionen. Den verkar bli allt mera stabil, vilket kan bero på att många enheter är stora och inte slutar bara för att det är svaga år ekonomiskt.

-Klart är att det varit väldigt tufft för många grisföretagare. Det beror på att svenska kronan blivit starkare mot euron, samt att detaljhandeln varit väldigt kaxig i prisförhandlingarna och köpt allt mer importerat kött. När euron stod i 11 kr levde vi i en trygg värld. Vi har fått billigare import ända tills i dag, när euron är nere i 9,20 kr. Det har gynnat importen. Jag tror marknaden kommer att stabiliseras framöver och då kan det bli bättre för de svenska producenterna, säger Johan.

-Priset på slaktgrisar ligger idag på 13,75 kr hos KLS Ugglarps och till detta kommer leveranstillägg på 30 öre, lite olika. Mer lovar vi inte. Men uppfödarna måste få så mycket betalt, så vi får en livskraftig bransh. Just nu finns inte mer att hämta i branschen, eftersom hela kedjan har små marginaler. Även detaljhandeln har haft det tufft i år.

Bedömningen av KLS Ugglarps satsning i Skaraborg måste bli att de nya kontrakten på leveranser av slaktgrisar stiger i värde. Det blir ännu större konkurrens om de grisar som fortfarande ännu inte är kontrakterade. Alla grisar som slakterierna vill ha 2011 finns helt enkelt inte. Frågan om de ens kommer i framtiden med dagens prispolitik. Något annat slakteri måste släppa från sig andelar. Danish Crown har resurser bakom sig för att ta de grisar man behöver. Det visar inte minst de nu diskuterade strategiplanerna. /LG 100919