Slut på prisfesten för LSOs uppfödare, men nytt garantipris kommer
LSO sänker noteringen för slaktgrisar i Finland med 6 cent nästa vecka. Det beror på att vecka 21 var sista veckan för det garantipris, som infördes efter jul för att insättningen av smågrisar skulle förbli hög. Det fanns risk för köpmotstånd och därmed risk för stort smågrisöverskott.

Vecka 22 är första veckan i år med notering anpassad till marknaden och noteringen blir alltså 6 cent lägre än den här veckans notering då garantipriset gällde. 2 milj euro mer har LSOs producenter fått sedan årsskiftet, än vad marknaden egentligen "tålt".

-Det innebär 3 - 8 cent över vad noteringen skulle ha varit hittills i år, berättar Ulf Jahnsson, LSO.

Att en sänkning av LSOs notering var att vänta vecka 22, har det funnits en del tecken på. Atria, som brukar ofta ligga något över HKScan med noteringen, har under större delen av innevarande år legat under HKScans finska notering. Från nästa vecka ligger Atria 1 cent över HKScan igen.

Vidare sänkte Snellmans sin notering för en tid sedan. Snellmans ligger dock fortfarande på 1,40 euro, ca 13 kr, och i nivå med de lägre svenska noteringarna.

Men nu inleds en ny period med garantipris
LSO inför nästa vecka en ny period med prisgaranti 15 veckor framåt, nu på nivån 1,35€ euro. Den prisnivån torde inte vara lika spekulativ som 1,36 och 1,37 euro under årets första månader. 12,56 kr vecka 36, i september, torde vara ganska troligt, sett ur dagens svenska situation. Men det är ett garantipris, ett minimipris, så LSOs notering kan mycket väl vara högre i september.

-Motivet för nya garantipriset är även nu att förebygga smågriskö, säger Ulf. Vi vill stimulera uppfödarna av slaktgrisar att sätta in smågrisar. /LG 080523

Tillbaka till Senaste Nytt