Kanadas uppfödare vädjar om statligt stöd

De kanadensiska grisuppfödarnas organisation Canadian Pork Council, CPC, med 11 000 medlemmar, vädjar i ett brev direkt till Kanadas statsminister om statligt stöd till uppfödarna för att klara griskrisen. Och man vädjar om omedelbar respons. Man vill ha ett låneprogram för att klara branschen över den akuta krisen.

Man pekar på den oförmånliga US-dollarkursen, de höga foderpriserna och de låga grispriserna på världsmarknaden som krisorsak.

Tidigare försök sedan fyra månader att få gehör för den allvarliga situationen, hos jordbruksministern och andra myndigheter, har inte gett något resultat. Därför vänder man sig nu direkt till statsministern.

Man har också vädjat, redan i november, till sina myndigheter att stoppa EUs subventioner till export av griskött. Subventioner till exporten innebär bara sänkta priser på griskött på exportmarknaden och förvärrar endast den ekonomiska krisen i grisproduktionen. Alla länder har samma problem, så det hjälper inte att EU försöker exportera problemen, menar man.

CPC påpekar även i brevet till statsministern att det regerande partiet i Kanada i sin valkampanj 2006 lovat ett stabiliseringsprogram för lantbruket. Nu behövs programmet, säger man. Källa: CPC /LG 080131