Griskött från lab om 10 år?

Om 10 år kan det finnas griskött i butikerna som är odlat i fabrik, inte från levande grisar och styckat från griskroppar. I ett holländskt laboratorium har man tagit stamceller från en gris och fått dem att dela sig och bilda muskelceller.

-Nästa steg är att odla cellerna i flera lager så att det blir en tredimensionell bit, berättar Bernard Rolen som är professor vid veterinärmedicinska fakulteten i Utrecht.

Hos levande varelser försörjs cellerna med näring och syre via blodkärl. Det kan inte ske i laboratorier. I stället tänker man sig t ex att odla cellerna i någon slags ställning, eller i små sfärer så de inte klibbar ihop. Därmed ska de kunna nås av näringslösningen. Till slut tänker man sig att kunna pressa ihop kolonierna av celler till en charkprodukt.

Ytterligare ett problem är att muskler behöver rörelse och träning. Det har man löst genom att ge cellerna ström. Källa: SR.

Kommentar: 10 år verkar väldigt optimistiskt, med erfarenhet av hur lång tid all annan forskning och utveckling och sedan praktisk tillämpning och till sist anpassning till regelverk tar. Särskilt gäller detta livsmedel. För en tekniskt uppfinning, kan tidsplanen vara mer realistisk.

Dessutom syns flera kärnfrågor kring den biologiska processen vara mest teorier. /LG 080130

Länk till SR