Antalet grisar i Danmark minskade 5,3 % under 2007

Fler danskar än väntat slutar producera grisar. Det danska beståndet grisar per 1 januari var 3 % lägre än 1 januari 2007. Det är mycket redan detta, men rensar man statistiken från antalet överstående grisar vid nyår, de i gruppen över 50 kg som borde ha varit slaktade, visar nedgången på hela 5,3 % minskning av totala grisproduktionen 2007.

-Det är mycket, kommenterar Danske Slagteriers ordförande Bent Claudi Lassen. Minskningen är överraskande stor och är allvarlig. Minskningen beror på den dåliga lönsamheten, som följd av höga foderpriserna, samt det stora utbudet av griskött internationellt som trycker ner noteringarna.

-Statistiken innehåller dock även positiva uppgifter. Det är att antalet suggor som grisat för första gången och gyltor visar en beskedligare minskning, med 0,5 resp 1,9 %. Dessa uppgifter ger en vink om hur stor produktionen blir i framtiden och samtidigt att det finns en viss optimism bland uppfödarna. På lång sikt väntar vi oss en ganska stabil produktion, säger han.

Bent Claudi Lassen säger även att många danska grisuppfödare passar på tillfället att sanera sina besättningar, nu när lönsamheten är dålig. Det ger en kortsiktig minskning av antalet grisar och produktionen av griskött. Men på sikt blir produktionen större i de sanerade besättningarna.

-Danska statistiken bekräftar tendensen i statistik från EUs övriga länder, säger han, där det allmänt är produktionsfall. Detta i sin tur bör medföra högre priser på slaktgrisar under 2008.

Med anledning av den oväntat stora produktionsminskningen, enligt statistiken, ska Danske Slagterier utarbeta en ny prognos för grisproduktionen i Danmark innevarande kvartal och de efterföljande två kvartalen, meddelar Danske Slagterier. Källa: DMA. /LG 080130