700 på Danish Crown-möte i Kolding gav inget resultat

700 större grisuppfödare kom till det möte som Danish Crown kallat till, som följd av att Danske Svineproducenter höll ett opinionsmöte i Fredericia om det katastrofalt låga grispriset i Danmark. Men det kom inget ut av mötet, säger Danske Svineproducenters ordförande Torben Poulsen.

-Enda positiva är att vi fick möjlighet att träffas. Kravet på 1 dkr per månad i ökad notering, fick vi ingen respons på alls. Danish Crown vill över huvud taget inte ge någon tidtabell för ökad notering.

-Danish Crown talade endast om hur duktiga man är. Men vad hjälper det när föreningen har Europas lägsta notering. Det är i kronor vi vill se vad man går för, säger Torben. Och man talar gärna om att det är för många grisar på marknaden.

-Man erkände vid mötet att man måste bli bättre på att kommunicera med medlemmarna. Det är rätt, Danish Crown är riktigt dåliga på att kommunicera. Det måste bli bättre, säger Torben. Man är särskilt dåliga på att lyssna. Ledningen vet allt bättre. Då blir det ingen dialog.

-Vi framför åsikter om Danish Crowns verksamhet från medlemmarnas sida, men det är ingen som lyssnar. Det vi för fram via representantskapet (fullmäktige) syns aldrig spår av. Det är ett gammalt problem och vi fick för några år sedan till stånd en bantning av både representantskapet och av styrelsen och fick in externa ledamöter. Det såg positivt ut, men reformeringen har sedan dess gått i stå, säger Torben. Nu kräver vi nya reformer.

-Det Danske Svineproducenter kräver är att representantskapet ska slopas och medlemmarna komma till tals direkt vid stämman. Mötet i Kolding med 700 grisuppfödare från hela landet visar att det är direktdemokrati som krävs i Danish Crown, säger han. Det har inte kommit 700 om medlemmarna är nöjda.

Vi avrådde köp av Swedish Meats
-Vi kräver även stopp för nya investeringar i andra länder. Vi har köpt industrier i Polen, England, Tyskland och nu även i Sverige. Det är stora pengar som Danish Crown investerat. Att man köpt ett par småslakterier i Sverige spelar väl mindre roll. Det är inte just dessa köp vi kritiserar, utan de stora affärerna. Vi sa t ex blankt nej till att Danish Crown skulle köpa Swedish Meat. Det ansåg vi direkt olämpligt.

-Vad gäller Swedish Meat, var det en ekonomisk förening. Vi tog direkt ställning mot den affären och sa till Danish Crown att hålla fingrarna väck. Vi ville inte ha utländska delägare i Danish Crown. Vi ville inte ha ytterligare ett Arla, med medlemmar från ett annat land, säger Torben.

-Danish Crown äger även grisproduktion i Polen och England. Det är exempel på felaktiga investeringar. Jag är säker på att Danish Crown tappar pengar på primärproduktionen. Ingen annan tjänar pengar på primärproduktion idag, det gör inte Danish Crown heller. Därmed är den verksamheten exempel på verksamhet som sänker vår notering. Det är principiellt fel att slakterierna ska driva primärproduktion, säger Torben.

-Vi behöver inte äga alla världens slakterier och vi ser ingen fördel i att bli större. Vi är redan näst störst i Europa och blir inte starkare genom att gå samman med andra slakterier. Ett samarbete med HKScan för att uppfylla Kjeld Johannesens vison om en stor slaktkoncern i Nordvästra Europa är inget jag tror på, säger han. Men det är å andra sidan svårt att se vad som kan bli aktuellt efter de nästa tio åren, tillägger han.

Själv tror Torben Poulsen på ett stigande grispris i sommar, bättre än det Danske Slagterier tror på i sin prognos.

-Jag tror priset blir mycket bättre än vad Danske Slagterier har förutsagt. Jag tror att vi kommer på 13,00 dkr, (ca 16,40 skr). Innan sommarsemestrarna. Men det ser just nu ut som om prognosen är lite för optimistisk i början av året.

Danske Slagteriers prognos, som presenterades på EPP-mötet, är den här: 1,26 € kv1, 1,37 € kv2, 1,50 € kv 3, 1,57 € kv4 och snittet för hela året 1,42 €. /LG 080124