Länderna österut har bästa grispriserna!

Bulgarien, Lettland, Finland, Polen, Estland, Tjeckien. Alla dessa länder ligger nu på den övre halvan på listan över vilka länder som har bästa grispriset. Grisuppfödarna i dessa länder får alla mellan 50 öre och 4 kr mer för grisköttet än vi i Sverige.

Ju längre österut, desto bättre pris. Ju längre västerut, desto sämre. Så ser det ut, med Danmark, Holland, Frankrike i botten.

Med smågrisar är det annorlunda. Där ligger Sverige på andra plats efter Malta. Ungern och Polen ligger sist. Ungersk grisuppfödare får 159 kr för sin smågris! Det är inte mycket.

Bulgarien har toppat listan över priset på slaktgrisar sedan länge, Lettland har tidvis haft väldigt högt grispris, men nu finns även Finland med i toppen med ett grispris 1,34 skr över det svenska.

Polens grispris klättrar stadigt uppåt och ligger nu på 13,65 kr, 67 öre över svenska. Det är inte länge sedan polska grispriset gjorde danska sällskap längs ner i botten. Det är endast några veckor sedan ryssarna upphävde importstoppet av griskött från Polen.

Så känslig är marknaden för griskött. Ett politiskt beslut är skillnaden mellan botten och toppen! /LG 080123

Se tabellen över bästa betalningarna i @-GRIS