Ökar salmonellan i Sverige?

Salmonella har helt nyligen upptäckts i en grisbesättning på Gotland och en i södra Dalsland. Ett antal ströfall har noterats även tidigare under senare tid. Vid en undersökning av EU-ländernas salmonellastatus i fjol gjordes 300 provtagningar vid svenska slakterier. 6 prover var positiva.

-Normalt sett brukar vi ha 3 - 4 positiva prov per år i Sverige. Nu är det några fler. Om det är tillfälligheter eller annan orsak, vet vi inte, säger Jan-Åke Robertsson, vd i Svenska Djurhälsovården. Det finns inga ändrade rutiner, ändrade riktlinjer för bekämpning, eller annat som kan förklara ökningen.

-I år genomför EU ytterligare en riktad undersökning i alla EU-länder + Norge om resp lands salmonellastatus. Den här gången ska träckprover tas i 208 suggbesättningar. Det blir ett annat sätt att provta och vi är givetvis spända på att få se vad den undersökningen visar.

-Jämfört med de allra flesta andra länder, har Sverige knappast ingen förekomst av salmonella i grisbesättningar. Det förekommer fall, trots allt, men det är inga utbredda smittor, som det kan vara från foder.

-Smittskyddet är bra i Sverige och medvetenheten i besättningarna är stor, framhåller Jan-Åke. Det är inte länge sedan vi hade PRRS, som skärpte alla besättningsägares uppmärksamhet. Men det gäller alltid att hålla undan fåglar och gnagare från stallarna.

-Det fall som upptäckts nu i Dalsland och på Gotland har ingen gemensam nämnare, vad vi kan se. Det gotländska fallet upptäcktes vid rutinkontroll av slaktgrisar i slakten. Det i Dalsland upptäcktes hos en sugga.

Gotländska besättningen har 180 suggor och ett 1 000-tal slaktgrisar. Besättningen i södra Dalsland är en större suggbesättning. /LG 080121