-WTO kommer att förstå att mesta maten måste produceras lokalt

2008 blir året vi ändrar synen på mat, att den måste värdesättas. 2008 blir året WTO förstår att mesta möjliga mat måste produceras lokalt, inte för transport världen över.

Det säger Norsvins nye vd Rolf Ole Tomter på frågan om vad han tror om 2008

Jag tror

- Det blir fortsatt höga priser på fodermedel. Det grundar jag på att arealerna till biobränslen kommer att öka, samt ännu mer på ökat välstånd i det gigantiska Kina och därmed ökad konsumtion.

- Detta gör att vi får fortsatt höga foderkostnader och därmed dålig lönsamhet i grisproduktionen i stora delar av Europa och världen.

- Detta i sin tur för dock med sig att världen får upp ögonen för att maten i industriländerna varit alltför billig – och att priserna måste upp. Detta kommer att förbättra ekonomin i grisproduktionen i Europa och Sverige på sikt. En behövlig förbättring av ekonomin måste komma under året.

- För Norge är detta också positivt. Vi lever bakom trygga tullmurar, men opinionen har tills i fjol endast tänkt att norsk matproduktion är för kostbar och dyr.

- Det som har skett på världsmarknaden har gjort att norska opinionsbildare har förstått att priserna på mat inte endast kan gå nedåt i pris. Det har också gått upp för många att det kan bli kritiskt framöver att täcka alla 6 - 7 miljarder människors behov av mat. Redan idag är det 800 miljoner som svälter. Dessutom att vi tar allt större andel av våra arealer till drivmedel. Det är en paradox!

- Det viktigaste är att den senaste utvecklingen på världens matvarumarknad sätts på dagordningen, att mat måste värdesättas!

- Likaså kan klimatfokus och matbrist sätta hela WTO-organisationen i ett nytt ljus. Nu måste det bli prioritet ett, att producera mesta möjliga mat lokalt. Det är inte primärt, längre, att lägga till rätta för ökad transport av mat, såsom WTO inspirerar till.