Danish Crown ser stor potential till utveckling vid Ugglarps

-Vi tror att 2008 blir ett bättre år för den svenska grisproduktionen jämfört med 2007. Bedömningen är att vi får leva med den nuvarande situationen under de tre första månaderna. Under andra kvartalet förbättras kalkylen i primärproduktionen, för att sannolikt förbättras ytterligare runt halvårsskiftet, säger vd Thomas Olander, Ugglarps Slakteri AB.

-Bakgrunden till denna uppfattning grundar sig dels på internationella aspekter och dels på det faktum att kostnader och intäkter i den svenska primärproduktionen måste bli relevanta för en fortsatt utveckling av den svenska primärproduktionen.

-Den svenska industrin lyckades höja priserna i höstas på styckade detaljer och chark. Problemet var, och är, den del av grisen som säljs till charkindustrin. Där är prispressen mycket tydlig, driven av både import och svenska säljare.

-Vi driver sedan några månader ett antal slaktsvinsstallar för att hålla igång smågrisproduktionen i en period då smågrisavsättningen är tuff. Vi har dessutom avhållet oss från att lägga mer börda än nödvändigt på våra smågrisproducenter. Vi gör detta eftersom vi tror på ett starkt behov av smågrisar såväl som slaktsvin inom en snar framtid. Detta behov kommer också att leda till en förbättrad intjäning för den svenska primärproduktionen.

-Ugglarp har en fortsatt positiv försäljningsutveckling och vi räknar med att denna fortsätter under året. Vi har nyligen förhandlat till oss en ny affär till vår charkverksamhet och är nu ifärd med nödvändiga investeringar för detta. Vår förädlingsvolym fortsätter alltså att växa, vilket är en viktig ingrediens i grisaffären.

-Slaktvolymen ökade med mer än 20 000 grisar under 2007. Detta var väsentligt utifrån vår försäljningsvolym. Vi kommer att öka slakten under 2008, primärt drivet av våra affärer med den svenska detaljhandeln.

-Att våra slaktvolymer ökar känns mycket positivt och vi kan se att tilltron till våra nya ägare, Danish Crown, är stort i den svenska primärproduktionen. Vi har redan skrivet ett antal avtal med för oss nya grisleverantörer. Danish Crown ser en stor utvecklingspotential i den svenska köttproduktionen.

-Kombinationen av Danish Crowns globala verksamhet, med sin effektivitet och världsomfattande marknad tillsammans med Ugglarps svenska ursprung, kvalitetsnivå och marknadskompetens, kommer att ge en framgångsrik marknadsposition.