Bygger för ”bara” 500 suggor i väntan på stora stallet

De tre grisföretagarna i Halland, Per Karlsson, Eldsberga, Karl-Fredrik Klinker, Laholm, och Olof Ohlsson, Tvååker, med företaget Sverigegrisen AB, planerar som vi berättat tidigare bygga för 3 000 suggor i Laholms kommun. Efter protester och överklaganden kommer det att dröja tills alla tillstånd är klara för bygget. I väntan på att tillstånden blir klara, bygger man ett stall på annan fastighet vid Laholm för 500 suggor. Den storleken av stall kräver nämligen inte miljöprövning, enligt de regler som gäller från årsskiftet. Det räcker med att anmäla att man avser att bygga.

-Platsen för det ”mindre” stallet ligger mer ogenerat för omgivningen och protesterna mot detta bygge bör inte bli lika intensiva, menar Karl-Fredrik Klinker.

-Vi stötte på en del problem med överklaganden för det stora stallet, efter protester, så besluten drar ut på tiden. Därför bygger vi den mindre enheten, till att börja med.

-Målsättningen är fortfarnade att bygga för 3 000 suggor, säger Per Karlsson. P g a protesterna får vi ta bygget i etapper. Det är en nackdel att bygga på flera platser, men en fördel ur andra synpunkter. För att komma igång bygger vi nu på flera platser, men ganska nära varandra och fortfarande inom Laholms kommun. Ansökan om miljötillstånd för stallet för 500 suggor lämnas i dagarna.

-Vi lämnar sedan in ansökningar för att bygga för 1 500 suggor på den ursprungliga platsen, i stället för 3 000. Då får vi ca 2 250 suggor. När 1 500-anläggningen är klar, söker vi tillstånd för att bygga för det resterande antalet suggor upp till 3 000 kr, säger Per.

-Det blir mer krångel, men vad gör vi när de ursprungliga planerna inte går i lås?  

Suggorna ska gå i lösdrift, både sinsuggor och digivande suggor, enligt den modell som bl a Gun och Martin Ragnarsson har i Tvååker. Suggorna grisar i boxar i ströbädden. Boxarna tas bort när smågrisarna är ca 2 veckor. Sedan går alla suggor och smågrisar tillsammans i den gemensamma ströbädden.

Smågrisarna från den nya stallanläggningen ska levereras till de tre delägarnas slaktgrisstallar. /LG 080109