Därför flyttar Agromek till november

-Det Agromek som idag invigs är den sista utställning som hålls i januari. Nästa Agromek blir i november, om 10 månader. Då blir Agromek i slutet av månaden, med varierande innehåll och storlek år för år, sa Agromeks ordförande Peter Hansen, när han invigde Agromek, januari-upplagen.

-Jämna årtal kommer Agromek att se ut ungefär som utställningen har gjort tidigare, med stort utbud av maskiner, teknik, hjälpmedel och kunskap för alla grenar av lantbruket.

-Udda årtal kommer utställningen speciellt sätta fokus på intern mekanisering av stallarna, spannmålslagring och produktion av foderr. Maskiner som går på fälten blir inte med på Agromek de udda årtalen.

-Vi beslöt flytta Agromek till november, eftersom det var stor risk för att utställningen skulle bli totalt splittrad, om vi höll fast vid januari som utställningsmånad, sa Peter. Leverantörer av markgående redskap och maskiner kan inte leverera maskiner som säljs i januari, så de hinner användas i växtodlingen på våren och sommaren.

-Detta måste vi ha för ögonen och vi kan inte se att allt fler utställare av markgående maskner och redskap lämnade Agromek om vi höll fast vid januari.

-Samtidigt som vi flyttar Agromek till november, genomför vi en temaindelning, som gör det lättare för besökarna att värdera när de ska besöka Agromek. De flesta leverantörer av fältgående maskiner är med på mässan i november, men det är långt fler än vi räknat med som är med även nu denna vecka i januari.

Samarbete med maskinleverantörerna
Föreningen för Maskinleverantörerna och Agromek ingick i höstas ett tioårigt avtal om att Maskinleverantörernas medlemmar ställer ut i en samald hall i november och vartannat år. Därmed blir Agromek mer komplett utställning för entreprenörer även av park- och trädgårdsarbeten.
-Maskinleverantörerna får även en plats i Agromeks utställningskommitté. Det är första gången någonsin som kommitén får en representant som inte är vald av ägarna, dvs av Dansk Landbruk och Danske Landbrugsmaskinfabrikanter.

Årets utställning har 585 utställare, som representerar 1 200 tillverkande företag. Det är 100 nya utställare. 60 utställare kommer från 16 länder. Besökarantalet har varit ganska konstant med 75 000 till 85 000 varje år. Ca 10 000 kommer från andra länder. I fjol dök antalet något.

-Agromek är en unik utställning, så tillvida att vi satsar både på export och hemmamarknad. För att främja exporten inviteras delegationer från 60 länder. Inbjudningarna går framför allt till maskinhandlare, importörer och ägare av stora jordbruk.

-Dessa inbjudningar har en avgörande betydelse för exportframgången hos de danska tillverkningsföretagen, sa Peter Hansen. En hel jumbojet, 747, kommer i år från Ukraina. /LG 080115