-
Agomekpris för webb för språkträning av utländska grisskötare

Priser till intressantaste nya produkter har det delats ut tidigare vid Agromek, men i år använder man samma presentationsätt som grammis-, film- och idrottsgalorna, med först nomineringar av kandidater, sedan presentation av vinnare.
Nyhetsområdena har delats in i tre klasser, för växtodling, grisproduktion, mjölkproduktion och djurvälfärd.
Vinnare av Agromekpriset för grisproduktion blev AgroLearn, en webbportal där utländska medarbeare i grisstallet kan lära sig vad olika saker och jobb heter på t ex danska. Webbportalen innehåller vanligt förekommande ord i lantbruket. AgroLearn har tagits fram av agroPLUS Kommunikation och Rådgivning Aps,Stubbekøbing.
De nominerade var dessutom Vengsystem Hi-Lo utsug, en ny styrning för mekanisk ventilation, som kan reducera energikostnaderna och förenkla styrningen av flera ventilatorer. Den tredje nominerade var Smellfighter, en integrerad behandlingsanläggning för gödsel. Den reducerar avgången av ammoniak och lugt, eftersom den reduceras vid källan.
Nominerade för priset för djurvälfärd var FarmTech FT-ZoneComfort, som är ett helt nyutvecklat koncept för grisstallar. Den minskar förbrukningen av ventilationsluft, samtidigt som den tillgodoser djurvälfärden. Djuren undgår drag, samtidigt som temperaturen i stallet hålls nere. Nyheten finns hos Hans Højer FarmTech.