EUs grisexport på väg mot historisk kris
Både dansk och övrig europeisk export av griskött står inför en historisk kris. Den riskerar bli överkörd av amerikanska och brasilianska konkurrenter.

Det tror ordföranden i Danske Slagterier, Bent Claudi Lassen. Export för miljarder står på spel.
Dollarkursen har inte varit så låg på 30 år. Byråkratin kring miljöbestämmelserna i EU hindrar nybyggen. Europeiska grisuppfödare hindras använda billigare GMO-foder. Det är några faktorer som hindrar och fördyrar europeisk grisköttproduktion.

-Medan våra konkurrenters förhållanden förbättrats på senare tid, har de försämrats i EU, säger Bent. Vi har nu ett rekordlågt förhållande mellan notering och foderpris. Vi måste göra allt för att förbättra förhållandena för EUs grisproducenter.

-Det är tre instatsområden som jag anser är viktigast. Vi måste se vad som går att göra hos våra producenter och i våra slakterier. Därnäst måste vi se vad våra politiker kan göra för att skapa optimala rambestämmelser för grisproduktionen. Det tredje är att vi måste se vad som kan göras internationellt, för att försäkra oss om att inte USA och Brasilien drar ifrån oss, säger ordföranden för Danske Slagterier. Källa: LandbrugsAvisen. /LG 080111