Så kan du tjäna 25 kr mer per slaktgris
Även du kan troligen tjäna 25 kr mer per slaktgris genom förbättringar av olika slag. Åtskilliga kan det åtminstone i Danmark, enligt ett projekt där Dansk Svineproduktion låtit ett team analysera "allt från A till Ö" i 55 besättningar. Teamet som analyserar besättningarna består av resp besättnings veterinär, en svinrådgivare, samt tre andra specialister från Dansk Svineproduktion. Projektet heter + 25 kr mer per producerad slaktgris.

Vid Agromek, monter M-9708, redovisar Dansk Svineproduktion de åtgärder som vanligast går att trimma för att öka lönsamheten. Man ser gärna att grisuppfödarna kommer till montern och diskuterar vad man anser är viktigast att göra och vad som kan vara viktigast i din besättning.

Därför vill man att du får ta med dig dina egna resultat, t ex från effektivitetskontroll, för att låta experterna i montern titta på dem. I Sverige är vi faktiskt duktigare på slaktgrisar än danskarna, så de kommer säkert att ta del av svenska resultat också.

Teamet som tittat på resultaten i de 55 besättningarna ska fortsätta analyserna i fler besättningar. Det här är bara första etappen av projektet. Det vanligaste man pekar på, som går att förbättra och som ger snabbaste resultatförbättringen, är inom områdena ventilation, hälsa och foder.

Danskar bättre på smågrisar än på slaktsvin
-Det danska avelsarbetet och bra management har de senaste 5 - 10 åren medfört stor framgång med att förbättra resultaten i den danska smågrisproduktionen, säger Christian Koustrup Frandsen, Dansk Svineproduktion. Men vi har inte lyckats förbättra resultaten lika mycket inom slaktgrisproduktionen. Det beror sannolikt mest på att vi inte lyckats inarbeta känd kunskap hos uppfödarna av slaktgrisar. Därför har vi startat det här projektet.

-Ta därför med dina egna resultat, så får vi se om våra konsulenter kan peka på vad du ska fokusera på för att höja resultaten i din besättning, säger han. /LG 080106