Nytt danskt kontrollorgan ska granska
att Danish Produktstandard efterlevs
Djuromsorg står högt på den politiska dagordningen i Danmark sedan en tid. Detta efter en långvarig och hårdhänt granskning från massmedierna om hur danska grisar har det i besättningarna (eller har haft det, för nu händer det saker) och inte minst under transport. Vi minns t ex den ettriga debatten om bogsår hos suggor och krigsrubrikerna om hur suggor och smågrisar transporterades till Tyskland. Detta skakade dansk grisproduktion i grunden.

Den danska grisnäringen tog kritiken på stort allvar och "den svenska modellen" användes som en förebild när de danska grisproducenterna tvingades förbättra sin image. Som vanligt, kan vi åter säga, händer det något när danskarna tar itu med viktiga problem som dyker upp. Från svensk sida tycker vi förstås att man borde ha haft bättre förhållanden för grisarna för länge sedan. Nu är f ö svensk standard på väg in i grisproduktionen i hela EU, även om det tar sin tid. Därmed utjämnas skillnaden i kostnadsbild mellan länderna, den som varit ett stort problem för vår konkurrenskraft.

Den nya ordningen i Danmark är att det sker kontrollbesök i alla grisbesättningar vart tredje år av en fristående organisation, DLBR-Certification från Landscentret i Skejby. Den nya organisationen ska kontrollera och dokumentera att alla danska besättningar uppfyller Danish Produktstandard. Den grundar sig naturligtvis på dansk lagstiftning, men även på krav som danska grisbranschen ställt upp.

Kontrollerna har varit igång en tid och i monter M-9708 vid Agromek kan du få ta del av resultaten. De som inte fått kontrollbesök ännu, kan i montern få råd och tips om vilka åtgärder som man bör vidta för att klara sig igenom kontrollen utan anmärkningar. Det kan också vara intressant för oss svenskar att få höra hur man ser på de nya danska djurskyddskraven.

-En av de avvikelser som de flesta uppfödare får anmärkning för är sjukboxarna, säger Christian Koustrup Frandsen, Dansk Svineproduktion. Dels är det ofta för få sjukboxar, eller de är felaktigt utformade.

Han uppmanar uppfödarna att knäppa en bild med sin kamera på sjukboxen och ta med den till Agromek. Då är det lättare att diskutera vad som brister och det är lättare att ge råd om hur boxen ska ändras för att uppfylla kraven.

Annat som föranleder anmärkningar från kontrollanterna är bogsår hos suggorna. Strö och material som grisarna kan syssla med i boxen tillhör också områdena där det ges anmärkningar. Konsulenterna kommer att ge råd om hur man ska åtgärda ev brister även på dessa och andra punkter. /LG 080106