Vad tror du om 2008?
Vad väntar du dig av året 2008? Jag frågor olika personer inom grisbranschen vad de tror, eller hoppas.
Dokumentet fylls på efterhand som kommentarer kommer in.

Maila gris@agrar.se om vad du tror om 2008!


Norsvin
Rolf Ole Tomter, vd

-WTO kommer att förstå att mesta maten måste produceras lokalt

2008 blir året vi ändrar synen på mat, att den måste värdesättas. 2008 blir året WTO förstår att mesta möjliga mat måste produceras lokalt, inte för transport världen över.

Det säger Norsvins nye vd Rolf Ole Tomter på frågan om vad han tror om 2008

Jag tror

- Det blir fortsatt höga priser på fodermedel. Det grundar jag på att arealerna till biobränslen kommer att öka, samt ännu mer på ökat välstånd i det gigantiska Kina och därmed ökad konsumtion.

- Detta gör att vi får fortsatt höga foderkostnader och därmed dålig lönsamhet i grisproduktionen i stora delar av Europa och världen.

- Detta i sin tur för dock med sig att världen får upp ögonen för att maten i industriländerna varit alltför billig – och att priserna måste upp. Detta kommer att förbättra ekonomin i grisproduktionen i Europa och Sverige på sikt. En behövlig förbättring av ekonomin måste komma under året.

- För Norge är detta också positivt. Vi lever bakom trygga tullmurar, men opinionen har tills i fjol endast tänkt att norsk matproduktion är för kostbar och dyr.

- Det som har skett på världsmarknaden har gjort att norska opinionsbildare har förstått att priserna på mat inte endast kan gå nedåt i pris. Det har också gått upp för många att det kan bli kritiskt framöver att täcka alla 6 - 7 miljarder människors behov av mat. Redan idag är det 800 miljoner som svälter. Dessutom att vi tar allt större andel av våra arealer till drivmedel. Det är en paradox!

- Det viktigaste är att den senaste utvecklingen på världens matvarumarknad sätts på dagordningen, att mat måste värdesättas!

- Likaså kan klimatfokus och matbrist sätta hela WTO-organisationen i ett nytt ljus. Nu måste det bli prioritet ett, att producera mesta möjliga mat lokalt. Det är inte primärt, längre, att lägga till rätta för ökad transport av mat, såsom WTO inspirerar till.

Ugglarps Slakteri AB
Thomas Olander, vd
Danish Crown ser stor potential till utveckling vid Ugglarps

-Vi tror att 2008 blir ett bättre år för den svenska grisproduktionen jämfört med 2007. Bedömningen är att vi får leva med den nuvarande situationen under de tre första månaderna. Under andra kvartalet förbättras kalkylen i primärproduktionen, för att sannolikt förbättras ytterligare runt halvårsskiftet, säger vd Thomas Olander, Ugglarps Slakteri AB.

-Bakgrunden till denna uppfattning grundar sig dels på internationella aspekter och dels på det faktum att kostnader och intäkter i den svenska primärproduktionen måste bli relevanta för en fortsatt utveckling av den svenska primärproduktionen.

-Den svenska industrin lyckades höja priserna i höstas på styckade detaljer och chark. Problemet var, och är, den del av grisen som säljs till charkindustrin. Där är prispressen mycket tydlig, driven av både import och svenska säljare.

-Vi driver sedan några månader ett antal slaktsvinsstallar för att hålla igång smågrisproduktionen i en period då smågrisavsättningen är tuff. Vi har dessutom avhållet oss från att lägga mer börda än nödvändigt på våra smågrisproducenter. Vi gör detta eftersom vi tror på ett starkt behov av smågrisar såväl som slaktsvin inom en snar framtid. Detta behov kommer också att leda till en förbättrad intjäning för den svenska primärproduktionen.

-Ugglarp har en fortsatt positiv försäljningsutveckling och vi räknar med att denna fortsätter under året. Vi har nyligen förhandlat till oss en ny affär till vår charkverksamhet och är nu ifärd med nödvändiga investeringar för detta. Vår förädlingsvolym fortsätter alltså att växa, vilket är en viktig ingrediens i grisaffären.

-Slaktvolymen ökade med mer än 20 000 grisar under 2007. Detta var väsentligt utifrån vår försäljningsvolym. Vi kommer att öka slakten under 2008, primärt drivet av våra affärer med den svenska detaljhandeln.

-Att våra slaktvolymer ökar känns mycket positivt och vi kan se att tilltron till våra nya ägare, Danish Crown, är stort i den svenska primärproduktionen. Vi har redan skrivet ett antal avtal med för oss nya grisleverantörer. Danish Crown ser en stor utvecklingspotential i den svenska köttproduktionen.

-Kombinationen av Danish Crowns globala verksamhet, med sin effektivitet och världsomfattande marknad tillsammans med Ugglarps svenska ursprung, kvalitetsnivå och marknadskompetens, kommer att ge en framgångsrik marknadsposition.

Scan AB
Magnus Lagergren, vd:
-Jag tror på långsamt stigande pris framtill en peak som kommer före eller efter sommaren. Då kommer vi att få se priser kring 16 – 17 kr/kg eller mer.

-Tyvärr ser inte konsumtionssiffrorna bra ut för december. Man pratar allmänt om en nedgång på 20 %. Att återfå förtroende för köttätandet är otroligt viktigt för branschen.

-Det jag framför allt hoppas på för 2008 är att konsumenterna kommer tillbaks till grisköttet. Det måste vi alla arbeta för på olika sätt.

Dalsjöfors Slakteri AB
Peter Johansson, vd:
-Vi kommer att fortsätta expansionen. Slakteriet i Bjuv blir klart i slutet av 2009 och 2008 kommer att präglas av förberedelser.

-Våra slaktvolymer är klart högre 2007 än 2006 och vi hoppas fortsätta den ökningen 2008.

-Vi kommer att fortsätta driva en aktiv och rak prispolitik. Vi har fått mycket bra respons på den under året och den har varit positiv för grisnäringen.

-Jag tror skillnaden mellan vårt grispris och Scans fortsätter på minst samma nivå 2008. Jag ser inget som talar emot en skillnad på mellan 1 och 2 kr till vår fördel.

-Jag tror på ett högre grispris 2008. Handeln har sagt sig vara villiga att medverka till att grisföretagarna får bättre täckning för de höjda foderkostnaderna. Jag tror man menar allvar med detta.

-Det ska bli spännande att se vad Danish Crown tänker göra med sina två slakterier i Sverige. Att det kommer att hända en del är jag helt övertygad om. Bl a är en harmonisering av prissättningen att vänta. Två slakterier med samma ägare som fightas med varandra inom samma geografiska område kan inte ha olika prispolitik. Det verkar orimligt. Vad detta för med sig kan bli intressant att se.

-En och annan funktion vid de båda Danish Crown-slakterierna kommer säkert också ganska snart att smälta bort. Vad som kommer att ske inom ett, eller fem år, är svårare att säga.

-Vi kommer att fortsätta leja stallar av grisuppfödare som lägger av och ställer stallarna tomma. Det har visat sig vara en bra strategi för att hålla produktionen igång och undvika att den minskar. De som sett annonsen i @-GRIS kanske förstått strategin.

-Det kommer att hända ytterligare saker hos oss i Dalsjöfors 2008, som visar vad vi vill framöver. Mer än så säger jag inte.

Boarps Gård
Per Karlsson: -Bort med alla regleringar!

-Det jag önskar mest av allt är att alla regleringar slopas inom jordbrukssektorn. De leder enbart till nya problem

-EU beslöt först om privat inlagring av griskött. Det ligger nu massor av griskött i frysarna och trycker marknaden framöver. Sedan kom ett exportstöd, som vi inte sett om det har gjort något bättre. Det är bättre att ta smällen på en gång, än att långsamt plågas av överskottsproblemen. Bäste företagare må vinna!
-Även arealstöden och andra stöd bör bort. Även till vinodling. Marknaden ska reglera när och var det ska odlas. Tänk så mycket gott vin vi skulle få dricka om alla dåliga vinproducenter, som inte kan sälja vinet utan EU-stöd, blir utslagna!

-Scan måste sluta sin rundkörning av pengarna inom grisnäringen. När man inte lyckas sälja grisköttet till bra priser, sänker man noteringen. Då sätter uppfödarna av slaktgrisar inte in smågrisar, varför man måste subventionera smågrisarna och ge olika rabatter. Det är en rundgång av pengar. Tre stallar har ändå ställts tomma i mina trakter sedan noteringen sänktes.

-Den sänkta noteringen på slaktgrisar med 2 kr sedan jul har inte slagit igenom alls i butikerna. Jag frågade en livsmedelshandlare nyligen hur mycket lägre inköpspris han fått på grisköttet. Inte ett öre, svarade han. Den stora sänkta noteringen har kommit andra till godo, men inte handlarna och inte konsumenterna. Jag har sett 39,90 för skinka i Halmstads butiker hela julhelgen, och fortfarande, kan inte vara något bra pris för skinkan. Kan man inte sätta rätt priser på skinka?

-Sluta särskilja GMO-soja. Nu är prisskillnaden 70 öre, som enbart drabbar djuruppfödarna. Varför ska grisproducenterna betala en överenskommelse som enbart mejerierna har glädje av, om ens de. De som köper danskt griskött får kött producerat av GMO-soja och den andelen växer. Inga konsumenter bryr sig om att det är GMO-soja i danskt griskött.

Österbottens Kött, Finland (Atria)
Stefan Saaristo:

-2008 blir bättre än 2007 för grisproduktionens del. Internationella bedömare är överens om att prisnivån på slaktgrisar stiger. Jag tror på en höjdpunkt i augusti, september, sedan stabil nivå till hösten 2009. Därefter kan prisnivån hålla sig fortsatt stabil eller sjunka.

-Hela grisbranschen väntar på positiva signaler från Tyskland och Danmark. I Finland höjs grispriset redan nu för att möta grisproducenternas ökade kostnader. Ökningen har varit enorm och torde fortsätta vara hög och kan höjas ytterligare. Vi kompenserar grisuppfödarna med höjd notering, men sedan gäller det för oss att ta ut de höjda noteringarna från marknaden. Priserna på soja och vegetabiliska oljor drivs upp från Asien och höjer därmed även kostnaderna för foder till grisarna.

-Det blir Asien och Ryssland som kommer att bestämma takten på marknadens utveckling. Den snabba förbättringen av köpkraften och levnadsstandarden i framför allt dessa konsumtionsområden gör att efterfrågan på griskött ökar, med ökad import.

-Marknaden för kött i Skandinavien är i princip mättad. Det innebär dock inte att vi inte kan sälja mer även här. Det kan vi göra genom vidareförädling av grisköttet. Produktutveckling är nyckeln till den marknaden för tillväxt.

-Skandinavisk marknad präglas av basprodukter och premiumprodukter. Till vardags vill konsumenterna ha produkter som är lätta och snabba att tillreda, på lördagar, söndagar och andra helger är efterfrågan en finare stek, e dyl, till vinglaset. Jag tror på en stigande marknad för premiumprodukter i vårt konsumtionsområde. Volymtillväxten finns i länderna österut, framför allt Ryssland.

LSO, Finland (HKScan)
Ulf Jahnsson:
-Jag hoppas och tror att noteringarna stiger så mycket under året så att de högre foderpriserna kan kompenseras. De garantipriser på slaktgrisar vi införde under fjolåret träder nu i kraft med 1,36 € från vecka 2. Därefter 1,37 €, 12,72 skr.

-Vad gäller volymen slakt har vi prognoser, men det är ändå svårt att beräkna volymerna. De statliga stöden till grisproduktionen är oförändrade 2008, men ska sedan trappas ned. Hur de mindre och medelstora producenterna drar slutsatser av detta är svårt att säga ännu. /LG 080104