Därför sänks noteringen, övergången från julskinka till export sänker kalkylen

All julskinka är nu såld för i år. Skinkorna från de grisar som slaktas vecka 1 och framåt går till industrin, skärs till kokt skinka eller helgskinka för senare försäljning, sexdelad skinka, eller går på export.

-Kalkylen på skinkorna förändras drastiskt så här års, från årets höjdpunkt för skinkförsäljningen inför julen, till efter julen när skinkorna är lägst betalda under hela året, säger Mikael Mörk, vd för Division Kött, Scan.

-I kalkylen ingår även, att beredningen av julskinka är en ganska billig process, medan beredningen kokt skinka och infrysning och lagring efter julen är väsentligt dyrare.  

-Sänkningen av noteringen med 2 kr speglar ganska bra vad som händer med skinkan tiden efter när handeln med julskinka tar slut, säger Mikael Mörk, Scan. Skinkan är en stor del av grisens värde och påverkar noteringen mycket, beroende på hur den kan användas.

-Julskinkans del i kalkylen på slaktgrisen under hösten kan, som tidigare år, värderas till någonstans i häradet 1,50 - 1,75 kr per kg i noteringen, säger han. Det ska ställas mot vad som går att få ut på export på den internationella marknaden. Vi får inte ut mer än någon annan aktör på europeisk marknad, när vi exporterar. Svensk julskinka i sortimentet är således en betydelsefull tillgång för svenska grisföretagare.

-I första hand gäller det för oss att placera så mycket skinka som möjligt på hemmamarknaden, även efter jul. Vi kokar skinka till smörgåspålägg och förbereder försäljningen för våren med bl a påskskinka. Men det finns gränser hur stora lager vi kan lägga upp. Därefter finns endast exportmarknaden för avsättningen.

-Problemet första delen av 2008 kan bli den av EU finansierade privata inlagringen av griskött, däribland skinka. Alla större produktionsländer har lagt in griskött i frysarna under oktober och november, t ex Danmark, Tyskland. Aven Scan har gjort det. Det som nu ligger i frysarna ska ut på marknaden, förr eller senare, och möta priserna på marknaden under våren. Det är inte en positiv situation. Vi kan vänta oss att de frusna volymerna kommer att dämpa prisbilden i vår. Vi har helt enkelt skjutit problemen med de låga priserna på griskött i höst framför oss.

-Hoppet står till att Danmark, m fl länder kan avsätta griskött på marknader utanför Europa.

-Skandalen med malet kött är en annan negativ faktor för marknaden just nu, säger Mikael. Kött för malning är en ganska stor produkt, som påverkar griskalkylen ganska mycket. Vi säljer helt klart mindre volymer kött för malning nu än före skandalen. Det gäller både nötkött och griskött. Köttskandalen drabbar således även grisföretagarna.

-Vi hade förmånen under hösten, att handeln såg ganska välvilligt på att grisföretagarna i viss mån skulle kompenseras för sina ökade foderkostnader. Handeln (Ica, Coop, Axfood och Bergendahls) ställer nu inte längre upp på fortsatta ökningar. Det är kanske inte konstigt, när man ser vad man betalar för grisarna i vår omvärld. Alla köttkunder har alternativ och man har kanske kommit till smärtgränsen.

-Jag tror inte att det behövs fler sänkningar av noteringen på slaktgrisar nu. När vi kan få ökning är dock svårt att bedöma. Noteringshöjningar på nöt kan väntas ganska snart.

-Höjningar på gris kommer, men det kan dröja en tid innan vi ser några klara uppgångar (det kan komma mindre höjningar i kvartal 1). Vi kan säkert skönja ljusare tider i första kvartalet, men inte som kompenserar de sänkningar som nu är gjorda. Då måste vi längre fram i tid, det är vår bedömning idag. /LG 071221