En av de senaste produkterna från Turbovent, Bris-ventilator, för mjuk ventilation.

Svenska ventilationsföretaget Munters köper danska Turbovent Agro

Det världsomspännande svenska ventilationsföretaget Munters har avtalat om att köpa de danska företagen Turbovent Agro A/S och Turbovent Environment A/S i slutet av juli. Däremot inte Turbovent Industri A/S, dvs det Turbovent-företag som arbetar inom den sektor som Munters är störst. Säljare av aktierna är Preben Stæhr och prislappen är 65,5 milj dkr cash, dvs ca 82 milj skr.

Munters är idag stora på ventilation med avfuktning och kylning och får genom köpet av Turbovent en ledande ställning även inom lantbruket, där man sedan flera årtionden varit nästan osynliga i Sverige.

Turbovent har, förutom inom området stallventilation, de senaste åren varit innovativa även inom rening av stalluft från lukt och ammoniak och blev för ett par år sedan Agco Funkis huvudleverantör av ventilation, när Funki hårdbantade den egna produktutvecklingen vad gäller ventilation. Turbovent säljer även genom Funki och Skiold när det gäller grisproduktionen, och vid framför allt andra djurslag även Abetong, Ydre, MKA, Swedfarm och Maskinteknik. Det finns fyra servicecentra i Sverige, de flesta med tonvikt på ägg och kyckling.

-Orsaken till försäljningen är att jag är 68, säger Preben Stæhr. När erbjudandet från Munters kom, passade jag på att trappa ner mina företagsengagemang. Turbovent Industri A/S ska jag ha kvar och utveckla till jag fyller 80, säger han och skrattar. Det företaget inriktas mycket på livsstilsventilation för människor, men som namnet antyder även industrin.

-Turbovent är ett internationellt företag, med tyngdpunkt i norra och västra Europa och östländerna. Genom Munters får Turbovent en säljorganisation över hela världen, vilket kommer att utveckla företaget snabbt framöver i flera nya världsdelar.

-Vi har så sent som i hösas byggt ut Turbovent Agro-fabriken i Aars med 1 600 kvm och är beredda på expansion. Men det kan bli flera nya anställda. Tillverkningen ska ligga kvar i Aars även i fortsättningen. Ingenting förändras vad beträffar produktion och försäljning, säger Preben.

-Vi har även byggt ut Turbovent Industri-fabriken, 500 meter bort i Aars, med 1 200 kvm. Även där väntar vi betydande expansion.

-I de nya länder Turbovent når genom Munters köp, är det främst stallventilation som är intressant. Men kravet på luftrening kommer i flera länder, särskilt vid byggnation i närheten av byar och bebyggelse. I Holland är det redan krav, i Tyskland vid byggnation nära bebyggelse.

-Mamnet Turbovent blir kvar oförändrat på de olika företagen, säger Preben, trots att de får olika ägare. Vi har redan företagen helt uppdelade, så det blir ingen skillnad. Produkterna säljs redan nu under flera olika företags namn. T ex säljer Funki vår ventilation under sitt namn.

-Att affären avslutas i slutet av juli, beror på att vi måste invänta besked från de tyska konkurrensmyndigheterna. De är väldigt stränga och vi är båda stora på tyska marknaden. I det här fallet är nog behandlingen mest en formalitet, säger Preben.

-Turbovent har alltid tjänat pengar och vi har växt av egen kraft. När vi säger att Munters intjäning säkert kommer att uvecklas ännu mer positivt av affären, så är det de stora expansionsmöjligheterna med hjälp av Munters säljorganisation jag syftar på, säger Preben Stæhr. Produkterna kompletterar varandra väldigt bra.

Munters aktie står idag på 107,50 skr.

 070701
Lars-Gunnar Lannhard