Afrikanskt svinpestvirus har stor spridning i Georgien
Meddelande FAO 070626

Europakommissionen, FAO och OIE uppmanar till noggrann kontroll till följd av den nationella krisen

Mycket tyder på att den förödande grissjukdomen afrikanskt svinpestvirus (ASF) är vitt spridd i Georgien. Detta slår FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, larm om idag. En gemensam inspektion av Europakommissionen, Världsorganisationen för djurhälsa (OIE) och FAO efterlyser omedelbara och noggranna kontrollåtgärder, som kräver betydande internationellt stöd.

Inspektionsgruppen rapporterar att vid mitten av juni misstänktes 52 av 65 distrikt vara drabbade av afrikanskt svinpestvirus, mer än 30 000 grisar beräknas ha dött och 22 000 grisar har avlivats.

Afrikanskt svinpestvirus är en högeligen smittsam virussjukdom bland svin. Den orsakar feber och leder till hög dödlighet. Afrikanskt svinpestvirus smittar inte människor. Det är en gränsöverskridande djursjukdom med potential för bred internationell spridning. Det finns inget vaccin mot sjukdomen; kontroll av var djuren rör sig och avlivning av smittade djur är de enda botemedlen som kan förhindra att sjukdomen sprider sig till friska djur, naturliv och till och med lokala fästingar.

”Georgien står inför en synnerligen svår situation”, fastslår inspektionsgruppen. ”Grisar hålls på öppen betesmark, den omfattande spridningen av smittade grisar innan sjukdomen först bekräftades och begränsade finansiella och mänskliga resurser är alla försvårande omständigheter, som hindrar effektiv kontroll”.

Förekomsten av ett stort antal vildsvin komplicerar även kort- och långsiktig kontroll av svinpestviruset (ASF). Stringenta kontrollmetoder som begränsar kontakt mellan tamdjur och vildsvin är nödvändiga för att undvika att viruset sprids till vildsvin.

”Med snabba och rätt anpassade medel är det möjligt att avgränsade grisfarmer och även ett antal distrikt kan hållas fria från sjukdomen. Utan snabba och noggranna ingripanden däremot, är risken stor att Georgien förlorar större delen av sin grispopulation under de kommande månaderna, fastslår inspektionsgruppen.

Georgien har ungefär en halv miljon svin, som huvudsakligen hålls på bakgårdar och mindre gårdar.

Afrikanskt svinpestvirus kan ha nått Georgien genom Potis hamn vid Svarta Havet och sedan spridits österut. Grisar har troligen haft kontakt med smittat avfall från skepp.

Nationell kris
Inspektionsgruppen rekommenderar att den nationella kontrollkampanjen, under rådande omständigheter, undviker att hela den nationella grispopulationen försvinner. Varje ansträngning måste göras för att skydda virusfria områden från att drabbas för att stegvis eliminera viruset i drabbade områden.

Inspektionsgruppen ger följande rekommendationer:
· Alla grisar i smittade besättningar och i besättningar som varit i kontakt med smittade djur måste avlivas;
· Kroppar av avlivade svin måste omedelbart brännas och begravas på stort djup på platsen;
· Förbudet av förflyttning av grisar och av saluförning måste kvarstå och upprätthållas;
· Grisar ska vara inhägnade och får inte komma i kontakt med vildsvin;
· Strikta kontroller av in- och utpasserande mellan drabbade områden och områden som inte angripits måste kvarstå och upprätthållas;
· Fordon och människor som kommer till eller lämnar en gård ska desinficeras;
· Grisägare ska kompenseras för förluster för att öka samtycke till
kontrollmetoder;
· Utfordring av skulor ska strikt kontrolleras;
· Analys av klinisk misstanke om sjukdomen ska följas upp av bekräftelse från laboratorium på nationell eller internationell nivå;
· Rapportering om afrikanskt svinpestvirus och metoder för att motverka det måste förbättras genom kommunikationskampanjer som riktar sig till bönder och undervisning av veterinärer.

Inspektionsgruppen beskriver det afrikanska svinpestviruset som en nationell kris; metoder för kontroll, utrotning och återhämtning kommer att kräva avsevärda finansiella resurser.

Utanför Georgien
Idag har ännu inga grannländerna rapporterat om utbrott av det afrikanska svinpestviruset. Med tanke på den ständigt pågående förflyttningen av grisar och grisprodukter mellan Georgien och angränsande länder kan det inte uteslutas att viruset sprids i regionen. Smittade vildsvin kan också bidra till spridningen. Länder som angränsar till Georgien ska hålla hög beredskap.

Grisar kan drabbas av afrikanskt svinpestvirus genom att äta infekterat kött eller vävnader, genom direkt kontakt med en smittad gris eller genom kontakt med infekterat material eller utrustning som hinkar, sprutor, kläder eller fordon. I Afrika har viruset även visat sig smitta genom fästingar.

ASF-viruset kan leva vidare under långa perioder i grisars vävnad och kött samt i bearbetade grisprodukter, som inte får komma in i näringskedjan.

Läs mer: www.faonorden.se