Första norska smågrisen med hampshire som far

Norska grisproducenter har nu en ny (svensk) raskombination att välja på. Det är lantras/yorkshire x hampshire. Första smågrisen föddes i början av juni. Det är privatslaktens ScanPig A/S som svarar för kontrakten om hampshire-sperma, men det är Norsvin som står för distributionen och har svarat för avelsutvecklingen.

Hampshire blir nu ett alternativ till duroc, som är den stora faderrasen i Norge. I marknadsföringen hänvisar ScanPig till den stora framgång hampshire har i Sverige. Vilken grisuppfödare som helst, ansluten till kooperativt eller privatägt slakteri, får köpa sperma efter hampshiregaltar. Kontrakten är främst till för att kunna samla köttet efter slaktgrisarna, så köttet kan marknadsföras som något speciellt och förhoppningsvis ge griskött god renomé och gott ekonomiskt utbyte för både uppfödare och förädlingen.

Full korsningseffekt
Första smågrisarna efter hampshiregaltarna föddes hos Tine Marie och Per Arne Desjan, Verdal. De köpte en hamshiregalt och använde naturlig betäckning. Det blev 17 livskraftiga smågrisar i första kullen och det motsvarar mer än väl förväntninarna.

- Korsningseffekten ger full utdelning med den för Norge nya rasen och erfarenheten från Sverige är hög köttprocent hos hampshire, bra ätkvalitet och hög tillväxt, säger Karl Kristian Kongsted, vd för ScanPig As.

Firade på Akers Brygge
16 juni firade ScanPig den nya raskombinationen med avsmakning av kött, dock endast renrasig hampshire, vid Akers Brygge i Oslo. Samtidigt hölls norska mästerskapen i grillning den dagen.

Vem som helst kan som sagt använda hampshiregaltar, men sex privatägda slakterier har tills nu tecknat kontrakt för sina leverantörer, som kan använda hampshire i aveln. /LG 070618