Foderutveckling i fältförsök hos kunderna
Pressmeddelande Lantmännen 070615

Lantmännen Lantbruk arbetar nu enligt sin nya strategi för foderutveckling, med fältförsök ute på gårdar i kombination med internationella samarbeten.

Det var i januari i år som Lantmännen Lantbruk tog beslut om den här nya strategin för arbetet med foderutveckling. Nu har det nya arbetssättet kommit igång.

– Vi kan arbeta effektivt och flexibelt, eftersom vi inte har några fasta kostnader för försöksverksamheten. Detta gör att vi kan komma närmare marknaden och följa den snabba utveckling som pågår, säger Margareta Helander, foderutvecklingschef Lantmännen Lantbruk.

– Genom fältförsöken ute på gårdarna kommer vi nära kunderna, och får möjlighet att ta del av deras erfarenheter i vårt utvecklingsarbete. Via internationella samarbeten med andra aktörer i branschen ges tillfälle till kunskapsutbyte och gemensamma projekt, fortsätter hon.

Lantmännen Lantbruk har sedan tidigare goda erfarenheter av fältförsök inom gris-, nöt- och matfågelproduktion. Därför känns det naturligt att satsa på det här arbetssättet i foderutvecklingen.

– Den kompetens vi har byggt upp inom Lantmännen Lantbruk kring foderutveckling är en förutsättning för att driva en seriös fältförsöksverksamhet. Det är också tack vare kompetensen som vi har möjlighet att samarbeta internationellt, säger Margareta Helander.

I begreppet foderutveckling innefattar Lantmännen Lantbruk såväl produktutveckling, koncept- och sortimentsutveckling som utveckling av kompetens.


– Vi är övertygade om att vår nya strategi för foderutveckling är rätt väg för att kunna erbjuda det som kunderna efterfrågar, säger Margareta Helander.