Bygge för 3 000 suggor vid Laholm

Hallänningarna Per Karlsson, Eldsberga, Karl-Fredrik Klinker, Laholm, och Olof Ohlsson, Tvååker, har satt igång sitt byggprojekt med 3 000 suggor vid Laholm. Samrådsprocessen pågår och nästa steg blir ett möte med kommunen denna vecka. Inom kort ska bygghandlingar ut för offerter på bygget. Spaden ska i jorden under 2008.

De nya suggstallarna ska drivas i ett separat aktiebolag som är under bildande och aktierna ska ägas av delägarna till lika delar. Smågrisarna ska levereras till de tre delägarnas slaktgrisstallar. De kan i nuläget endast ta emot hälften av produktionen och ska så småningom byggas ut för att kunna ta emot alla smågrisar. Det blir således inga stallar för slaktgrisar på samma plats som smågrisarna.

-Vi har mötts av enbart positiva kommentarer till våra planer, säger Per Karlsson. Det är ett tecken på att det är välkommet med fler grisar att slakta i Sverige.

-Kostnaden för bygget vill vi inte säga något om ännu, säger Per. Vi kommer inte att använda Tillväxtbolaget för finansieringen. Fodret kommer i första hand från våra gårdar. På sikt kan det bli en fodermottagning i anslutning till smågrisstallarna. /LG 070618