Georgien svårt drabbat av afrikanskt svinpestvirus
Pressmeddelande FAO 070608

Georgien har drabbats av ett allvarligt utbrott av afrikanskt svinpestvirus vilket även kan hota kringliggande länder.

Afrikansk svinpestvirus (ASF) är en högeligen smittsam virussjukdom bland grisar. Det orsaklar feber och leder till hög dödlighet. Afrikanskt svinpestvirus smittar inte människor.

-Detta är en dramatisk spridning, då afrikanskt svinpestvirus varit begränsat till Afrika söder om Sahara sedan 1990, enligt Jan Slingenbergh som är specialist på djurhälsa (Senior Animal Health Officer) vid FNs livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.

Sjukdomen har en katastrofal effekt på kommersiell djurhållning, men även på de mindre lantbruken som ägnar sig åt svinuppfödning och får allvarliga ekonomiska och sociala konsekvenser för inkomstmöjligheterna på landsbygden. Det finns inget vaccin mot sjukdomen och enda möjligheten är avlivning av smittade djur.

Georgien har rapporterat att sjukdomen började i slutat av april i tio regioner och har spridits över hela landet. Totalt har 20 000 svin slaktats i byar och vid kommersiella svinuppfödningsanläggningar.

Georgien har omkring en halv miljon grisar som föds upp på mindre gårdar och i kommersiella anläggningar.

Angränsande länder i riskzonen
-Utbrottet av afrikanskt svinpestvirus är allvarligt för Georgien och för dess grannländer, understryker Jan Slingebergh.

-Den försenade upptäckten av viruset har lett till att sjukdomen kunnat spridas under en lång period och att viruset även nått grannländer som Armenien, Azerbaijan och Ryssland, som alla måste ha högsta beredskapsnivå för viruset, varnar Jan Slingenberg.

Det är troligt att viruset nått Georgien via importerat, fruset griskött eller via behandlat griskött. Tidigare har vissa länder drabbats av olaglig import av födoämnen, särskilt från flyg och båtar och dessa har identifierats som en huvudkälla till infektionen.

EU, Världsorganistionen för djurhälsa, OIE och FAO sänder under kommande dagar en gemensam expertgrupp till Georgien för att utvärdera situationen och ge regeringen råd om omedelbara kontrollåtgärder.

Ihärdigt virus
Grisar kan drabbas av afrikanskt svinpestvirus genom att äta infekterat kött eller vävnader, genom direkt kontakt med en smittad gris eller genom kontakt med infekterat material eller utrustning som hinkar, sprutor, kläder eller fordon. Det afrikanska svinpestviruset är smittsamt under längre tid i infekterade vävnader från svin, i kött eller processade grisprodukter, vilka inte bör komma in i livsmedelskedjan.

Under ett utbrott rekommenderas följande åtgärder:
- infekterade eller misstänkt infekterade lantbruk måste sättas i karantän
- förflyttning av grisar eller grisprodukter tillåts inte
- alla infekterade svin eller svin som varit i kontakt med smittade djur slaktas
- kroppar av avlivade svin bränns eller begravs på stort djup på platsen
- fordon måste desinficeras innan de kommer in på eller lämnar en gård
- all personal måste försäkra sig om att skor, kläder och utrustning desinficeras mellan besök på gårdar.

Aktiv medverkan från svinuppfödare och ansvarig personal är vital för att kontrollåtgärder skall lyckas och kräver väl genomförda konsultationer och upplysningskampanjer.